Spania: 6000 migranter tok seg over grensen fra Marokko

1500 av de 6000 migrantene som tok seg fra Marokko til en spansk enklave i Nord-Afrika mandag, er allerede blitt returnert.

Hele 5000 migranter tok seg over grensen og gjerdene i Marokko til det spanske territoriet Ceuta mandag. Ceuta er en spansk enklave på det afrikanske fastlandet, rett over Middelhavet fra Spania.

Det vekket oppsikt da hele 6.000 migranter tok seg inn i den spanske enklaven Ceuta mandag. Flere hundre tar seg over dit hvert år, men så mange på en dag har aldri tidligere skjedd.

Tirsdag opplyser spanske myndigheter at 1.500 av dem er returnert til Marokko allerede. Samtidig var det flere som også tirsdag tok seg over grensa til Ceuta.

Migranter brukte oppblåsbare båter, svømte og vasset da tidevannet var lavt, for å ta seg forbi moloen som strekker seg flere meter ut i Middelhavet, og skiller enklaven fra Marokko.

Spenningen øker nå mellom Spania og Marokko. Det var allerede stor uenighet mellom de to landene etter at Spania besluttet å gi medisinsk hjelp til lederen for en gruppe som kjemper for uavhengighet i Vest-Sahara, som Marokko annekterte i 1975.

Spanske myndigheter i Ceuta anklager Marokko for å ha stanset kontroll av migrantene etter konflikten, og at det har ført til tilstrømmingen den siste tiden.

– Det er en så stor invasjon at vi ikke klarer å telle hvor mange som har kommet. Det er en stor mengde i Marokko som venter på å ta seg hit, sier Juan Jesus Vivas, president i Ceuta.

Ceuta og Melilla, to spanske territorier i Nord-Afrika, blir brukt som et springbrett til Europa av flere hundre migranter som hvert år risikerer livet for å ta seg forbi sperringene som utgjør grensen.