Verden

E-post avslørte guvernørens argentinske eventyr

Allerede i januar fant guvernør Mark Sanfords kone ut han var utro.

Jenny og Mark Sanford.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Da guvernør i delstaten Sør-Carolina, Mark Sanford, forsvant uten å informere noen, spredde staben inntrykket av at politikeren var på skogstur for å slappe av etter hektiske dager. Men da han kom tilbake, tilsto han at han hadde vært i Argentina hos sin elskerinne og ba kona om unnskyldning for utroskapen. Mange undret over at han så umotivert tilsto.

Det han ikke fortalte, var at hele forsvinningen var satt i scene for å lure kona.

Alt i januar fant hun e-mailer på mannens datamaskin som viste at han hadde en elskerinne. Hun sa at dersom han møtte henne igjen, ble det skilsmisse. Da han så sa at han trengte litt tid for seg selv, ga hun ham klar beskjed: Ingen tur til Argentina.

Men det løftet brøt han.

Presidentkandidat.

Den konservative Sanford, som var med i spekulasjonene om å bli republikanernes presidentkandidat i 2012, fikk kritikk for å ha stukket av uten å informere om hvor han var eller at han var vekk. En guvernør har en rekke formelle plikter og er delstatens øverste folkevalgte. Men det var mange som også mente at selv en guvernør har rett til å ta noen dager i skogen og slappe av,

Når det så viste seg at han var hos sin elskerinne, var det også slutt på en viss støtte hos egne partifeller.

Kona hans, Jenny Sanford, sto ikke, slik som er vanlig, ved sin manns side da han på pressekonferansen fortalte om sin synd. Fredag snakket hun med journalister utenfor feriehuset.

Her ble hun, som var mannens kampanjeleder, spurt om hun trodde hans karrière var over.

–Hans karrière er ikke noe jeg bekymrer meg over. Han må bekymre seg over det, sa hun og understreket at hun nå tok seg av parets fire barn. Kona sier, ifølge Daily News, at dersom han nå har brutt med elskerinnen, angrer fra dypet av sitt hjerte og viser det, så vil hun ta ham tilbake.

Spørsmålet er om også velgerne kan tenke seg å tilgi.