Over 100 døde båtflyktninger funnet i Libya

Over 100 døde båtflyktninger er funnet etter et forlis utenfor kysten av Libya, opplyser en talsmann for den libyske kystvakten. Utenfor Kreta kan flere hundre mennesker ha druknet i et annet forlis.

Dette bildet tatt av den italienske marinen er av en annen båt som kantret utenfor den libyske kysten for en uke siden.

Et desperat søk fortsatte fredag ettermiddag i Middelhavet etter flere hundre mennesker som antas å ha vært om bord i en flyktningbåt som kantret sør for Kreta samme morgen. Minst 340 er berget, og fire er funnet døde, ifølge den greske kystvakten.

Men ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) kan båten ha forlatt den afrikanske kysten med så mange som 700 om bord.

Det er andre gangen denne uka at en flyktningbåt oppdages i det sørlige Egeerhavet, noe som kan være et tegn på at menneskesmuglere har tatt i bruk en ny rute for å unngå NATOs patruljeskip.

40 kvinner og fem barn blant døde

Samtidig opplyser en talsmann for Røde Halvmåne i Libya at minst 107 mennesker er funnet døde i nærheten av Zuwara på den libyske kysten, blant dem 40 kvinner og fem barn.

Likene var i en slik tilstand at det er grunn til å tro at båtflyktningene har druknet en gang i løpet av de siste to døgnene, opplyser Mohammed al-Mosrati i Røde Halvmåne til Associated Press fredag ettermiddag.

De aller fleste av ofrene kom ifølge ham fra afrikanske land. Det har vært sterk vind og bølger utenfor den libyske kysten de siste dagene.

Oberst Ayoub Gassim opplyser til nyhetsbyrået Associated Press fredag ettermiddag at minst 104 lik er blitt hentet opp av vannet i nærheten av byen Zuwara på Libyas vestkyst. Dødstallet er ventet å stige, tilføyer han.

Han opplyser at flyktningenes tomme båt ble funnet torsdag, og sier det er mulig at skipet kantret allerede onsdag. Gassim anklager Europa for ikke å gjøre annet enn å «telle lik» i forsøket på å stanse det han kaller ulovlig migrasjon fra Libya.

Torsdag kveld meldte nyhetsbyrået Reuters at minst 85 flyktninger og migranter var funnet døde på en strand i nærheten av Zuwara.

Reuters siterte en hjelpearbeider i Røde Halvmåne, som opplyste at ofrene ble funnet etter å ha drevet i land i nærheten av byen Zuwara. Likene ble beskrevet som ille tilredt, og det var ikke mulig å si hvor lenge menneskene hadde vært døde.

En talsmann for kystvakten i Libyas hovedstad Tripoli hevdet overfor Reuters torsdag at ingen flyktningbåter var blitt fanget opp i området i løpet av de siste par dagene. Høy sjø har hindret kystvakten i å patruljere, opplyser han.

Hittil i år har flere tusen flyktninger og migranter druknet i forsøket på å krysset Middelhavet fra Nord-Afrika til Italia. (©NTB)