Minst 44 døde etter tribuneulykke i Israel. Statsministeren erklærer landesorg søndag.

Minst 44 er døde etter at det brøt ut panikk på en religiøs fest ved Meron-fjellet i Israel. Den lokale politisjefen tar ansvar for tragedien.

Ambulanser og redningsmannskaper er på stedet. 150 personer skal være skadet etter ulykken.
  • Vilde Bratland Hansen

Bilder viser rekker av omkomne som ligger tildekket på bakken.

Talsmann Zaki Heller i israelsk Røde Kors sier til en israelsk radiokanal at rundt 150 mennesker er innlagt på sykehus med skader. The Guardian skriver at 14 av dem er kritisk skadet.

En talskvinne for israelsk Røde Kors sier til The Times of Israel at de mangler blod i arbeidet med de skadede. Nå ber de folk om å komme og donere.

– Det er en av Israels verste katastrofer, sier visepresident i den frivillige redningsorganisasjonen United Hatzalah, Dov Maisel, i en video publisert på Twitter.

En talsperson for nødtjenestegruppen på stedet forteller at mobiltelefonene til de avdøde ringer kontinuerlig.

– De dødes telefoner slutter ikke å ringe. Vi ser at samtalene er fra «mamma» eller «min kjære kone». Det er ufattelig, sier Motti Bokchin til Army Radio.

Politisjef tar ansvar for ulykken

Ifølge The Times of Israel er ikke familiene til de avdøde blitt varslet. Det jobbes med å identifisere de omkomne. Flere aviser melder at barn er blant de døde.

Flere mener tragedien kunne vært unngått, skriver The Times Of Israel.

– Jeg bærer det overordnede ansvaret på godt og vondt og er klar for enhver etterforskning, sier den lokale politisjefen Shimon Lavi, som hadde ansvaret for sikkerheten ved feiringen, til avisen.

Ifølge Lavi gjorde politiet alt de kunne for å redde liv.

Dødstallet er like høyt som under den kraftige skogbrannen i Nord-Israel i 2010, som antas å være Israels dødeligste tragedie i fredstid.

Statsminister Benjamin Netanyahu kaller ulykken «en stor tragedie» og sier at alle ber for ofrene. Han erklærer videre at det blir landesorg søndag.

Tusenvis av ultraortodokse jøder var samlet til bønn og dans, da ulykken skjedde.

Voldsomt press

Ulykken fant sted etter midnatt. Det er uklart hva som var den utløsende årsaken.

Et 24 år gammelt vitne, som kun ble omtalt som Dvir, sier til det israelske forsvarets radiostasjon at «folkemasser ble dyttet inn i det samme hjørnet, og at et dragsug ble skapt».

Han forteller at én rekke med folk først falt ned, før en andre rekke, der han sto, også begynte å falle ned på grunn av presset som oppsto.

– Det føltes som at jeg holdt på å dø, sier han.

Redningsmannskapene slet med å få løs folk som satt fast, fordi det var så mange mennesker på stedet. Det israelske forsvaret har sendt leger, redningsmannskaper og helikopter for å bidra i innsatsen.

Mobilnettet brøt delvis sammen ved Meron-fjellet da mange familier forsøkte å få kontakt med sine kjære da ulykken ble kjent.

– Det skjedde i en brøkdel av et sekund. Folk bare falt og tråkket på hverandre. Det var en katastrofe, sier et øyenvitne til Haaretz.

100.000 skal ha vært samlet

Myndighetene hadde satt en grense på 10.000 deltagere for feiringen Lag Ba'Omer. Men ifølge The New York Times og flere israelske medier hadde ti ganger så mange samlet seg for feiringen, svært mange av dem ultraortodokse jøder.

Lag Ba'Omer er en jødisk høytid til ære for Shimon Bar Yochai, som levde i det andre århundre og ligger begravet i området. Høytiden blir årlig feiret på fjellet Meron. Dette anses som et svært hellig sted for religiøse jøder.

Denne videoen på Twitter viser hvordan stemningen var før ulykken skjedde:

Det er den første store religiøse samlingen av sin type som blir holdt etter at Israel fjernet nesten alle koronarestriksjoner.

Årets feiring ble avholdt til tross for advarsler fra israelsk helsepersonell om at arrangementet kunne bli en superspreder av koronasmitte.

The New York Times skriver at over 300 mennesker ble arrestert ved fjorårets feiring. Det skjedde etter at store folkemengder samlet seg til tross for koronarestriksjoner.

Torsdag var omtrent 56 prosent av den israelske befolkningen fullstendig vaksinert.

Israels fallende smittetall har gjort det mulig for landet å ta noen skritt mot normalitet. Tidligere denne måneden åpnet Israel skolene for første gang siden september.