Verden

Blodig helg i Afghanistan

Foto: OMAR SOBHANI / X02487

Ti dager etter at president Joe Biden erklærte at USA vil trekke seg ut av Afghanistan innen 11. september, opplever landets hovedstad en ny drapsbølge. Flere titall mennesker har mistet livet i Afghanistan denne helgen. Vitner forteller om henrettelser på åpen gate.

Denne helgen skulle USA, FN, Taliban og den afghanske regjeringen egentlig møtes til samtaler i Tyrkia. Der var målet å få på plass en fredsavtale mellom Taliban og den afghanske regjeringen.

Men etter at Biden slapp nyheten, har de ekstreme islamistene nektet å forhandle med den afghanske regjeringen. Det er uvist når eller om Taliban vil vende tilbake til forhandlingsbordet.

Fredag denne uken kunngjorde Taliban at kun «et ekte islamsk system kan sikre fred og velstand i Afghanistan». Det tyder på at Talibans mål ved eventuelle forhandlinger er en maktfordeling der de selv ikke går inn i en regjering, men i stedet styrer gjennom et religiøst råd som har vetomakt. Det vil gjøre det svært vanskelig å bli enige, mener eksperter.

Les også

  1. Denne helgen skulle de bli enige om veien til fred. I steder hoper likene seg opp.

  2. Biden: USA skal trekke seg ut av Afghanistan på en forsvarlig måte

Les mer om

  1. Oppsummert-type