Verden

Akutt behov for nødhjelp i Kirgisistan

<div style="text-align:center;width:800px;height:566px"><script type="text/javascript"> flashObject.write("http://media.aftenposten.no/mm/2010/06/15-kirgisistan/mnp-v1rc2.swf", { width:"799px", height:"566px", version:"9.0.124", params: {wmode:"opaque", salign:"tl", allowscriptaccess:"always", allowfullscreen:"true", bgcolor:"#fff"}, flashvars: {}, alt:"<p>Beklager, men din nettleser har ikke den siste Flash-spilleren installert.<br /><br /><a href='http://www.adobe.com/go/getflashplayer' target='_blank'>Last ned Adobe Flash Player</a></p>", id:"minid"}); </script></div><br></br> - Det er akutt behov for mat, rent drikkevann, medisiner og telt, sier Røde kors-medarbeider i Kirgisistan til Aftenposten.no.

 • Elisabeth Rodum

Les også :

– I går var situasjonen virkelig redselsfull, men nå virker det roligere i Osj. Vi hørte færre skuddvekslinger i natt, men fortsatt er det ingen klare indikasjoner på at det er slutt på volden i Sør-Kirgisistan, sier Pierre-Emmanuel Ducruet, talsperson for Internasjonale røde kors til Aftenposten.no.

Røde kors har bevilget over 56 millioner kroner i nødhjelp til 100.000 ofre i Kirgisistan, og det forventes flere flylaster de neste dagene med mat til flyktninger i en måned fremover. Både FNs barnefond (UNICEF) og FNs matvareprogram (WFP) trapper nå opp innsatsen i det kriserammede Kirgisistan.

Det er akutt behov for mat, rent drikkevann, medisiner og telt. Vi er svært bekymret over situasjonen, og frykter utbrudd av sykdommer. Vi snakker om titusener av mennesker som er på flukt og svært mange som har mistet alt hva de eide, sier Ducruet.

Røde kors er igang med distribusjon av medisiner, og begynner så snart som mulig med utdeling av mat.

Redselsfulle scener

Ducruet kom til landet for tre dager siden og har base i den nest største byen Osj, hvor de voldelige opptøyene startet torsdag i forrige uke. Byen har 250.000 innbyggere, men Ducruet forteller at Osj nå mest av alt minner om en «spøkelsesby» hvor alt er stengt og folk holder seg innendørs av frykt for å bli angrepet.

Minst 170 mennesker har så langt blitt drept i byene Osj, Jalalabad og Batken i det som karakteriseres som de verste etniske sammenstøtene på 20 år i Kirgisistan.

Ducruet frykter imidlertid for at antall drepte kan være langt høyere, siden mange områder fortsatt ikke er tilgjengelige og fordi det eksister portforbud i flere byer sør i landet.

– Det er for farlig å bevege seg i store deler av disse byene, så vi får ikke sjekket antall døde. Muslimene har også tradisjon for å begrave sine kjære raskt, så mange av de døde er kanskje ikke registrert, sier Ducruet.

Røde kors-medarbeideren befinner seg i en moské som er gjort om til et midlertidig sykehus i en liten landsby ved grensen mot Usbekistan sør i landet da Aftenposten.no oppnår kontakt tirsdag ettermiddag.

– De internt fordrevne forteller om redselsfulle scener, og vi ser at mange av dem har skader etter slag. Men det er vanskelig å danne seg et klart bilde av hva som har skjedd og fortsatt skjer, sier Ducruet.

Det er rapportert om kirgisiske gjenger som angriper landsbyer, dreper innbyggere og setter husene i brann.

– Folk frykter for livet, spesielt den usbekiske minoriteten som fortsatt befinner seg i landet, men også kirgisere føler seg utsatt, sier Ducruet.

Osj er som følge av kampene de siste dagene blitt splittet i to deler langs etniske skillelinjer. Tungt bevæpnede etniske usbekere og kirgisere holder seg i hver sine distrikter og beveger seg ikke utenfor disse.

 • Les også:
Folk forteller at kun alvorlig sårede, syke, gamle og kvinner med barn har kommet over grensen i dag.
Pierre-Emmanuel Ducruet, (ICRC)

En etnisk usbekisk kvinne fra Osj i Kirgisistan gråter av fortvilelse. Hele familien hennes er drept i opptøyene de siste dagene, og selv venter hun på grensen mot Usbekistan i håp om å få slippe inn i nabolandet. (FOTO: AP/ANVAR ILYASOV). Foto: Anvar Ilyasov

Flyktningestrøm ut av landet

FN melder at antall mennesker som flykter fra Kirgisistan til nabolandet Usbekistan kan stige til 100.000. De fleste av flyktningene er kvinner, barn og eldre.

– Vi har mottatt informasjon fra usbekiske myndigheter som går ut på at 75.000 flyktninger har samlet seg på den usbekiske siden av grensen, men tallet stiger og kan snart passere 100.000, sier FN-utsendingen Miroslav Jenca. Samtidig som folk flykter ut av landet, er antallet internt fordrevne høyt.

FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) anslår at rundt 200.000 mennesker også er internt fordrevet som følge av voldshandlingene i landet.

Mandag besluttet usbekiske myndigheter å stenge grenseovergangene, men Ducruet forteller at noen fortsatt klarer å komme seg inn i nabolandet.

– Folk forteller at kun alvorlig sårede, syke, gamle og kvinner med barn har kommet over grensen i dag, men det blir stadig vanskeligere.

 • Les også:

Politisk maktvakum

Etnisk konflikt, organisert kriminalitet og politisk maktvakuum danner bakteppet for drapsbølgen sør i Kirgisistan, men fortsatt er det uklart hva som er den direkte årsaken til volden. Overgangsregjeringen i Kirgisistan har anklaget tilhengere av den styrtede presidenten Kurmanbek Bakijev for å ha provosert frem opptøyene.

Den kirgisiske overgangsregjeringen har slitt med å gjenopprette ro og orden etter det voldsomme opprøret som skjedde i april, da Bakijev gikk av etter voldelige protestaksjoner i hovedstaden Bisjkek. Minst 86 mennesker ble drept under opprøret i april.

Siden har situasjonen vært meget spent mellom kirgisere og etniske usbekere sør i landet. Byen er et maktsentrum for den avsatte presidenten. Fra sitt selvvalgte eksil i Hviterussland benekter den avsatte presidenten enhver befatning med opptøyene, og anklager overgangsregjeringen for manglende evne til å beskytte folket.

 • Les også:

Folkeavstemning

I slutten av juni skal det etter planen holdes folkeavstemning om et forslag til ny kirgisisk grunnlov. Tirsdag oppfordret FN og EU Kirgisistan til å holde valg og folkeavstemning som planlagt, til tross for volden som har blusset opp de siste dagene.

Men dersom myndighetene ikke får volden under kontroll, kan det bli umulig å gjennomføre stemmegivningen.

 • Les også:
  (Kilder: AP / Reuters / NTB)
 1. Les også

  Flyktningehjelp på vei til Kirgisistan

 2. Les også

  Grusomme beretninger om overgrep i Kirgisistan

 3. Les også

  Titusener flykter fra brutal vold i Kirgisistan

 4. Les også

  Graver nye graver på harde livet

 5. Les også

  Situasjonen i Kirgisistan er ute av kontroll

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Her kan fremmedkrigere miste statsborgerskapet. Og imamene må bevise at de er moderate.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Putin vil ha full kontroll. Men nå brenner det på alle kanter.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Over 80 millioner fordrevet fra sine hjem

 4. VERDEN
  Publisert:

  Kirgisistans statsminister gikk av etter et blodig kupp. Nå står landet på randen av en voldelig revolusjon.

 5. VERDEN
  Publisert:

  I fjor feiret folket revolusjonen i gatene. Nå kan epidemien knuse håpet.

 6. VERDEN
  Publisert:

  Mariam (3) lever i gjørme og kulde. Møt menneskene som flyktet fra vår NATO-allierte.