Verden

Offensiven mot Benghazi kan være i gang

Libyske regjeringsstyrker varslet tirsdag kveld at et angrep mot Benghazi, opprørernes siste og viktigste bastion, var nært forestående.

En opprører faller av en bil på vei bort fra Benghazi tirsdag. PATRICK BAZ/AFP

Les også

Ber Vesten likvidere Gadafi

En knapp time senere kunne lyden av antiluftskyts og tungt artilleri høres i Benghazi, rapporterer AFPs korrespondenter i byen.

Regjeringsstyrkene, som er lojale mot Libyas leder Muammar Gadafi, varslet om angrepet på libysk fjernsyn.

– De væpnede styrkene vil komme for å ivareta deres sikkerhet, for å gjøre om på den urettferdigheten som har rammet dere, forsvare dere, gjenopprette ro og orden og bringe livet tilbake til det normale, heter det i TV-uttalelsen til befolkningen i Benghazi, som med nærmere 700.000 innbyggere er Libyas nest største by.

Erobret byer

Gaddafis styrker skal tirsdag ha erobret både Brega og Ajdabiyah, to viktige byer der opprørerne har hatt kontroll. Neste stopp for regjeringshæren er Libyas nest største by Benghazi, opprørernes hovedkvarter.

Til tross for oppfordringer fra araberlandene ble det tirsdag klart at verken G8 eller FNs sikkerhetsråd foreløpig stiller seg bak forslaget om å innføre en flyforbudssone over Libya.

Men i Sikkerhetsrådet sirkulerte det tirsdag kveld et utkast til en FN-resolusjon om en flyforbudssone. I utkastet heter det at Rådet «godkjenner alle nødvendige midler» for å håndheve et forbud mot alle flyginger i Libya, som et tiltak for å beskytte sivilbefolkningen.

Tirsdagens møter ble avsluttet uten noe vedtak, men utkastet skal drøftes igjen onsdag, skriver Reuters.

Danmark gjorde det tirsdag klart at landet stiller fire kampfly av typen F-16 til rådighet for å håndheve et flyforbud, hvis rådet skulle ønske det.

Barrikader

Hundrevis av mennesker skal tirsdag ha flyktet fra Ajdabiyah mot Benghazi. Ifølge leger og helsepersonell har mange fått store skader som følge av bombingen.

Opprørssoldater ved en kontrollpost utenfor byen Ajdabiya øst i Libya. (FOTO: REUTERS) GORAN TOMASEVIC

I Benghazi har folk begynt å bygge barrikader, men mange forsøker også å komme seg videre østover, mot grensen til Egypt. Ifølge FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) øker strømmen av mennesker som flykter i redsel for at Gaddafis styrker skal nå Benghazi.

– Før denne uka var det nesten bare utenlandske arbeidere som krysset grensen til Egypt. Men på mandag var nesten halvparten av de 2.250 personene libyere, deriblant mange familier med barn, sier talskvinnen Sybella Wilkes.

Sønner sentrale

Gaddafis sønner Saadi og Khamis skal ha kommandoen over offensiven.

Dette tyder på at Gaddafi nå sender noen av sine beste avdelinger mot opprørerne i de østlige delene av landet, skrev nyhetsbyrået Reuters tirsdag. Det diplomatiske arbeidet for en fredelig løsning på konflikten i Libya har foreløpig ikke ført fr e m.

– Vi har tapt hele Brega, vi kunne ikke stå imot Gaddafis styrker, sier en opprører, som bare oppga navnet Nasser, og som oppholdt seg i byen Ajdabiyah lenger øst.

Bomber først

Det statlige fjernsynet i Libya meldte samtidig at Gadafis styrker hadde «fullstendig kontroll» over Ajdabiyah. Fly fra regjeringsstyrkene bombet ifølge nyhetsbyrået DPAs kilder en nesten 80 kilometer lang veistrekning mellom Ajdabiyah og byen Brega.

Ifølge Reuters avtegner det seg et mønster i de libyske regjeringsstyrkenes operasjoner. Operasjonene innledes med bombeangrep fra lufta, deretter tar artilleriet over, før pansrede styrker går til angrep mot opprørernes stillinger.

Ikke overbevist

Libya sto høyt oppe på dagsordenen, da G8-landenes utenriksministre tirsdag fortsatte sitt møte i Paris. Den franske verten Alain Juppé sa at han og hans britiske kollega William Hague ikke hadde greid å overbevise de andre deltakerne om behovet for en flyforbudssone.

Frankrikes president Nicolas Sarkozy har ifølge diplomatiske kilder et sterkt ønske om å ta lederskap i denne saken. Men Russland mener at en flyforbudssone neppe vil få noen virkning, og i verste fall kan virke mot sin hensikt. Også Tyskland og USA er blant skeptikerne.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. NORGE

  Professor mener Libya-krigen var bygd på en løgn

 2. VERDEN

  Han kalles spøkelset etter Gaddafi. Kan militærveteranen (75) bli diktator i Libya?

 3. VERDEN

  FN og USA trekker ut personell fra Libya: Minst 21 mennesker skal være drept

 4. KRONIKK

  Hva var Aftenpostens ansvar for Libya-katastrofen?

 5. VERDEN

  Libysk opprørsgeneral beordrer angrep på tyrkiske skip

 6. VERDEN

  Kampene om Tripoli hardner til: - Vi er redde for å gå ut av huset