WikiLeaks sier Pentagon er på glid

Hevder det amerikanske forsvaret skal være villig til å diskutere de graderte dokumentene fra Afghanistan. Men Pentagon avviser at det har tatt kontakt.

WikiLeaks grunnlegger Julian Assange sier det er opprettet kontakt med U. S Army og at de kan være villig til gjøre en gjennomgang av de hemmelige dokumentene for å kunne fjerne navnene til afghanske informanter.

Les også :

Det er WikiLeaks' grunnlegger Julian Assange som sier forsvaret har uttrykt villighet til å diskutere WikiLeaks sin forespørsel om å bistå i gjennomgangen av de hemmeligstemplede dokumentene fra krigen i Afghanistan, og fjerne informasjon som han ramme sivile, ifølge nyhetsbyrået AP.

Fjerne navn

Assange sier til nyhetsbyrået AP at det er opprettet en kontakt denne uken mellom WikiLeaks' advokater og U. S. Armys juridiske rådgivere. WikiLeaks har spurt om Pentagons hjelp til en gjennomgang for å fjerne navnene til afghanske informanter fra dokumentene.

Ifølge CBS News er kontakten opprettet, men det er uklart hvorvidt og hvordan Pentagon skal assistere WikiLeaks.

— Det er alltid positivt at partene snakker sammen, vi ønsker initiativet deres velkommen, sier Assange.

I kveld tilbakeviser imidlertid Forsvarsdepartementet at det har hatt direkte kontakt med WikiLeaks, og sier Forsvaret ikke er interessert i å hjelpe nettstedet med en gjennomgang.

— Det har ikke vært en slik kontakt. Vi er ikke interessert i å forhandle om en «renset» versjon av de klassifiserte dokumentene, sier talsmann for departementet, Bryan Whitman, ifølge AP.

Huses i Sverige

Tirsdag ble det kjent at det svenske Piratpartiet tar over ansvaret for sikkerhet og drift av WikiLeaks' dataservere.

På den måten vil WikiLeaks kunne bli beskyttet fra eventuelle framtidige politirazziaer eller beslag.

-Våre teknikere jobber med det nå. Jeg har ingen eksakt tidsplan for når alt skal være over på våre servere, men det skjer i løpet av noen dager, sier nestleder i partiet, Anna Troberg til SVT.

Det innebærer også at WikiLeaks må utpeke en forlegger som holdes juridisk ansvarlig for materialet. Assange sier denne personen er " enten meg selv eller en av våre svenske folk".

Ifølge kanalen vil ingen kommentere hvor eksakt Wikileaks' servere skal befinne seg, men det blir et sted i Stockholms-området.

Troverdighet

The Pirate Bay anses som illegalt blant annet i USA. Spørsmålet er om koblingen til Piratpartiet vil påvirke WikiLeaks' troverdighet. Partiet er fildelingssidens internettoperatør.

Det har stormet rundt WikiLeaks siden juli da siden valgte å publisere over 90.000 hemmelige dokumenter fra Afghanistan-krigen. Nettstedet har varslet at det om kort tid vil slippe ytterligere flere dokumenter.

  • Les også:
    WikiLeaks har en dataserver i Sverige fra før.

— Vi ruter materialet vårt gjennom Sverige og Belgia, men har også backup-servere i andre land, sier Assange.