Verden

Festen ødelagt i Irak

En kraftig bilbombe drepte 27 mennesker og ødela feiringen av Iraks «frigjøringsdag» tirsdag.

Den kraftige bilbomben rammet midt i hjertet av et travelt marked i Kirkuk. Foto: REUTERS/Ako Rasheed

 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA
 • Ntb

Seks år etter at George W. Bush sto foran et digert banner med påskriften «Mission Accomplished», var det endelig det som skjedde i Irak tirsdag. Gatene i landets byer var mandag kveld fylt med folk som feiret at amerikanske soldater nå har trukket seg ut av byene og begynt det siste tilbaketoget etter krigen som startet i 2003. Feiringen avtok noe på tirsdag fordi flere skal ha fryktet et angrep. Avisen Washington Post sammenliknet stemningen natt til tirsdag med den man kan finne på et karnival, med folkemengder som dekorerte militærkjøretøy med blomster og som hang ut av bilvinduene sine mens de ropte av glede. I hovedstaden Bagdad gjennomførte det irakske forsvaret den første militærparaden etter at Saddam Hussein ble fjernet fra makten. Dagen ble hyllet som «frigjøringsdagen» av irakere over hele landet.

Bombet marked

Men festen ble ødelagt da en bilbombe eksploderte i den nordlige byen Kirkuk. Minst 27 mennesker ble drept i et angrep som minnet om at sikkerheten er langt fra optimal i det oljerike landet. Minst 45 mennesker ble skadet i angrepet, som rammet en stor folkemengde mens de handlet kjøtt og grønnsaker på et marked i byen.

Foto: Nabil al-Jurani

USAs president Barack Obama, som hadde tilbaketrekning fra Irak som ett av sine valgkampløfter, gjorde det klart at Irak har mange utfordringer foran seg i tiden som kommer. — Ingen bør være i tvil om at vi kan vente oss vanskelige dager, sa den amerikanske presidenten, som omtalte dagen som «en milepæl» for de to landene.

Triumferende Maliki

USA har fortsatt rundt 130.000 soldater igjen i Irak, men også disse skal forlate landet innen utgangen av 2011. Iraks statsminister Nouri al-Maliki markerte dagen med en triumferende tale på TV, der han forsikret sine seere om at irakske sikkerhetsstyrker er i stand til å gjøre jobben sin. - De som tror at irakere ikke kan forsvare landet sitt, tar grundig feil, sa han.

Stolte

«Irak: min nasjon, min stolthet, min ære» sto det skrevet på bannere i Bagdads gater tirsdag.

Mange ser den amerikanske tilbaketrekningen som en gjenopprettelse av nasjonens stolthet, seks år etter at den amerikanskledede koalisjonen gikk inn i landet og styrtet diktatoren Saddam Hussein.

Men selv om mange irakere er stolte over å få tilbake kontrollen over landets byer, er de også nervøse for at sikkerhetsstyrkene ennå ikke er sterke nok og at volden vil tilta igjen.

Sjiamuslimer frykter sunnimuslimske bombeattentater, mens sunnimuslimer er redd for at de sjiadominerte sikkerhetsstyrkene ikke vil gi dem nok beskyttelse.

Usikre

Militante grupper har trappet opp angrepene den siste måneden. Mer enn 200 personer har mistet livet, og bombeangrepene har økt usikkerheten rundt hvorvidt irakiske styrker kan håndtere Iraks sikkerhetsproblemer.

Tirsdagens overrekkelse av sikkerhetsansvaret i byene kom samtidig som det ble meldt om at ytterligere fire amerikanske soldater er drept. De fire døde mandag av skader de var påført under kamphandlinger og hevet tallet på drepte amerikanske soldater siden invasjonen til 4.321.

Iraks president Jalal Talabani takket tirsdag de amerikanske styrkene for innsatsen.

– De bar byrden og farene i kampen mot det mest grusomme regimet og den felles fienden, terrorismen, sa Talabani på statlig TV.

 1. Les også

  Oppdrag utført

 2. Les også

  Fryktblandet jubel idet USA trekker seg ut av irakske byer

 3. Les også

  Støre på besøk i Irak

Relevante artikler

 1. VERDEN

  4 grunner til at IS vil sette Bagdad i brann

 2. VERDEN

  Stor demonstrasjon mot USA i Irak

 3. VERDEN

  Iraks ekspresident Talabani er død

 4. VERDEN

  Irakiske demonstranter har brutt seg inn i USAs ambassade i Bagdad – skudd avfyrt

 5. VERDEN

  Irakske styrker inntar IS-kontrollerte Falluja

 6. VERDEN

  Gamle fiender har gått sammen i koalisjonen som skal erobre Mosul - nå har de begynt å krangle