Verden

Politidrapene i Dallas: Fant bombemateriale hjemme hos mistenkte

DALLAS/OSLO (Aftenposten.no): Politiet i Dallas identifiserte fredag Micah Xavier Johnson (25) som mannen som drepte fem politifolk og skadet åtte.

Johnson (25) skal ha sagt under forhandlinger med politiet at han ønsket å drepe hvite mennesker og spesielt hvite politifolk.
 • Ellen Balke Hveem
 • Hans O. Torgersen
  Journalist
 • Kristoffer Rønneberg
  Aftenpostens korrespondent i USA

SISTE: Sent fredag kveld norsk tid, fortalte politiet i Dallas at etterforskerne under ransaking hjemme hos Johnson har funnet materiale som kan brukes til å lage bomber.

Etterforskerne fant også skuddsikre vester, rifler, ammunisjon og notater om stridstaktikk, skriver Dallas-politiet i en pressemelding.

Ifølge CNN skal Johnson ha tjenestegjort i Afghanistan. De har snakket med kilder i det amerikanske forsvaret.

I militæret skal Johnson ha fått grunnleggende trening i å bruke våpen, men det er uklart hva slags militær trening han hadde utover det. Johnson skal, etter hva som er kjent, ikke ha begått tidligere lovbrudd eller ha bånd til voldelige grupper.

Politietterforskere utenfor huset der den mistenkte politidrapsmannen Micah Xavier Johnson bodde.

Johnson døde etter at en av politiets bomberoboter ble sendt inn i et parkeringshus han hadde forskanset seg i mange timer natt til fredag.

 • Dette vet vi: Fem politifolk skutt og drept under demonstrasjon i Dallas
 • Uskyldig mann utpekt som gjerningsmann- politiets
  etterlysningstweet ble spredt 40.000 ganger
Politiet i Dallas identifiserte fredag denne mannen, Micah Xavier Johnson (25), som den mistenkte etter drapene på fem politifolk. Bildet er fra mannens Facebookprofil.

Ville drepe hvite

Han døde etter flere timer i forhandlinger med politiet, hvor han blant annet skal ha sagt at Dallas-skytingene skal være motivert av sinne over politiets skyting mot svarte amerikanere den siste tiden.

– Han sa at han ønsket å drepe hvite, og spesielt hvite politifolk, sa Dallas-politimester David Brown under en pressekonferanse.

Naboer forteller CNN at Johnson har bodd med moren i bydelen Mesquite i Dallas, og stort sett holdt seg for seg selv. Johnson skal ha tilbragt tid sammen med hvite mennesker, og ikke gitt noe tydelig uttrykk for å ha hatet hvite.

Johnson hevdet å operere alene, og skal ikke ha vært del av en organisert gruppe. Det er likevel fortsatt ikke klart hvor mange gjerningspersoner som var involvert i skytingen

Brown omtaler skytingen som gjennomtenkt og godt planlagt.

Politikere ut mot rasehat

- Rasekonfliktene er blitt verre, sier presidentkandidaten.

Også Donald Trump maner til samhold på sin Facebook-konto etter skytingene.

– Vårt land er blitt for splittet. For mange amerikanere har mistet håpet. Kriminalitet rammer for mange borgere. Rasekonfliktene er blitt verre. Dette er ikke den amerikanske drømmen vi ønsker for våre barn, skriver han.

Også Paul Ryan, leder for Representantenes hus, uttalte seg fredag sterkt mot trusselen om ytterligere vold og konflikt mellom etniske grupper:

– Alle medlemmene i Representantenes hus, både republikanere og demokrater, vil ha mindre våpenvold. Vi ønsker en verden hvor man kan føle seg trygg, uavhengig av hudfarge.

Obama fordømmer skytingen: «Det er et ondskapsfullt, planlagt og forkastelig angrep»

President Obama omtaler skytingen av politifolk i Dallas som «et ondskapsfullt, planlagt og foraktelig angrep». Han gjentok også sitt ønske om sterkere våpenkontroll i USA.

– Vi vet også at når folk er bevæpnet med kraftfulle våpen, dessverre, så gjør det angrep som disse dødeligere og mer tragisk, sa Obama.

Også Bernie Sanders har tvitret om skytingene:

Les mer om

 1. Dallas
 2. Skyting