Verden

Seks ting du kanskje ikke visste om sørstatsflagget

Flagget symboliserer rasisme og hvit overmakt. Hvorfor ønsker da noen å beholde det?

  • Kristoffer Rønneberg
    Kristoffer Rønneberg
    Aftenpostens korrespondent i USA

Sør-Carolinas guvernør, Nikki Haley, gjorde det klart denne uken at hun ønsker å fjerne sørstatsflagget fra et minnesmerke utenfor delstatskongressen i hovedstaden Columbia. Det krever en lovendring, noe som kan ta tid.

Men presset øker. Supermarkedgiganten Walmart og nettstedene Ebay og Amazon, for eksempel, sier nå at de skal slutte å selge produkter med sørstatsflagget på.

Demningen ser ut til å ha bristet, og det finnes liten politisk vilje til å fortsette å bruke flagget.

Her er seks ting du kanskje ikke visste om sørstatsflagget.

1. Det var aldri sørstatenes offisielle flagg.

Det røde, hvite og blå flagget ble riktignok brukt som en hærfane av Nord-Virginias general Robert E. Lee. Med tiden ble det også inkorporert som en del av nasjonalflagget for Amerikas konfødererte stater. De 13 stjernene symboliserer antallet delstater som løsrev seg fra unionen og som dermed var i krig med nordstatene.

2. Det er også kjent som rebellflagget.

Andre kallenavn: Dixie-flagget, konføderasjonsflagget og sørkorset.

3. Borgerrettighetsbevegelsen ga flagget nytt liv.

Etter borgerkrigen på 1860-tallet ble flagget sakte et symbol på sørstatenes kultur og egenart. Men det var først på 1950-tallet, da borgerrettighetskampen for afroamerikanere for alvor tok av i denne delen av USA, at flagget ble det store politiske symbolet det er i dag.

Les også

Mirakelet i Charleston

Ku Klux Klan og andre rasistiske hatgrupper benyttet seg av sørstatsflagget som et symbol for kampen for å holde befolkningsgruppene adskilt fra hverandre.

4. Flere delstater i sør tok i bruk flagget ganske nylig.

I Georgia ble sørstatsflagget tatt inn i delstatsflagget i 1956. Det ble fjernet i 2001. Mississippi har hatt korset i delstatsflagget siden 1894. Delstatens innbyggere stemte i 2001 nei til å fjerne det, men debatten har nå blusset opp på nytt.

5. Sørstatsflagget i Sør-Carolina er også nytt.

Det ble plassert på toppen av delstatskongressen i hovedstaden Columbia 1962 som et uttrykk for motstand mot borgerrettighetsbevegelsen. I 2001 ble det flyttet til et minnesmerke like ved. Nå kan det bli fjernet.

6. Ikke alle er enige i at flagget symboliserer hat og rasisme.

Organisasjonen Sons of Confederate Veterans, som er basert i Tennessee, vil kjempe mot fjerningen av flagget. En talsmann sier at flagget for dem symboliserer sørstatenes arv og historie, ikke hat.

Les også

  1. Store kjeder i USA dropper sørstatsflagg

  2. Menneskekjede i protest mot massakren i Charleston

  3. Obama hardt ut mot våpenlobbyen

A klansman unfurls the confederate flag at the start of a rally at Gilroy stadium in Gary, Ind., Saturday, March 10, 2001. The Ku Klux Klan held an uneventful rally at the little-used football stadium about three miles away from downtown Gary.