Verden

Opptil 50 migranter funnet døde i Østerrike

Opptil 50 migranter er funnet døde i en lastebil i Østerrike, melder den østerrikske avisa Kronen.

Østerriksk politi foran bilen som ble funnet med flere titalls lik i lasterommet.
  • Ntb
  • Kjetil Hanssen
    Journalist

Funnet ble gjort i en parkert lastebil nær Parndorf på motorveien A4 torsdag morgen, ifølge avisens kilder. Det er foreløpig uklart hvor mange som er funnet omkomne.

Politiet har opplyst at antallet døde er mellom 20 og 50.

Lastebilen ble lagt merke til av medarbeidere i Østerrikes veivesen, som kontaktet politiet fordi bilen hadde stått der en stund, melder Die Presse.

Etter at de kjente lukt fra bilen, bestemte politi og veivesen seg sammen for å åpne den.

Saken fortsetter under Twitter-meldingen

– Tenker kun på profitt

– Det er en svart dag, sa innenriksminister Johanna Mikl-Leitner på en pressekonferanse torsdag, ifølge Der Standard.

Hun sier i en pressemelding at hendelsen viser at myndighetene må skjerpe kampen mot menneskesmuglere ytterligere.

– Smuglerne er ikke interessert i flyktningenes vel, de tenker kun på profitt, sier hun.

Europas flyktningkrise står på dagsorden under møtet mellom EU og Vest-Balkan i Wien, i nærheten av der lastebilen med de døde menneskene ble funnet.

Funnet av de døde flyktningene i Østerrike skjer samtidig med at landene på Vest-Balkan sier i møte med forbundskansler Angela Merkel i Wien om flyktningekrisen. Hovedstaden ligger omtrent fem mil unna der lastebilen ble funnet.

Ofrene kan ha vært døde en stund

– Den 7,5 tonn lastebilen ble funnet i en avkjøringslomme langs motorveien, opplyser politidirektør Hans Peter Doskozil på en pressekonferanse nå klokken 13.00 torsdag, ifølge Der Standard.

Det kan virke som om politiet på dette tidspunktet ennå ikke hadde fått tid til å gjennomgå lastebilen skikkelig, siden de under pressekonferansen opplyser at det kan være 20, 40 eller 50 døde personer inne i lastebilen.

Det skal ha gått såpass lang tid siden ofrene døde at det foreløpig ikke har vært mulig å si noe sikkert om dødsårsaken.

Føreren er på flukt

Føreren av lastebilen er på flukt, melder ORF. Østerriksk politi har etterlyst ham i samarbeid med ungarske myndigheter.

Lastebilen skal ha blitt sett i avkjøringslommen første gang onsdag, opplyser politiet til ORF. Men politiet vet ikke sikkert hvor lenge den har stått der.

Bilen, som er en type kjølebil, har ungarske skilter, melder Der Standard. Logoen på utsiden tilhører imidlertid en slovakisk kyllingprodusent. Firmaet opplyser at de solgte 13 varebiler i fjor og at minst en av dem åpenbart ble solgt videre til Ungarn.

Les også: Slik vil Ungarn møtte flyktningestrømmen:

Les også

- De vil ikke få ordre om å skyte

Tvunget til å grave hull i veggene

Flere ganger i løpet av sommeren er det blitt oppdaget migranter skjult i lastebiler i landet. Tidligere i august ble 85 personer funnet innelåst og forlatt i et kjøretøy på motorveien.

Flyktningene, blant dem en gravid kvinne, ble da tvunget til å lage hull i veggene på lastebilen for å kunne puste, og flere av dem var i så dårlig form at de måtte fraktes til sykehus, ifølge den østerrikske kringkasteren ORF.

Varebiler kjører uten stopp i mange timer

Østerriksk politi opplyste at de tirsdag denne uken stoppet tre lastebiler med flyktninger om bord. En av varebilene hadde med seg 34 flyktninger, skal ha hatt dårlig tilgang på luft.

Ifølge politiet viser deres undersøkelser at flere varebiler med flyktninger om bord har kjørt uten stans fra Serbia til Østerrike, en strekning som det tar minst tre og en halv time å kjøre.

Les også

  1. 40 migranter funnet døde i båt utenfor Libya

Les mer om

  1. Migrantkrisen i Europa