Verden

Theresa May foreslår nyvalg i Storbritannia 8. juni. Kan sikre seg stort flertall i parlamentet.

OSLO/BRUSSEL (Aftenposten.no): – Vi trenger et nyvalg og vi trenger det nå, sa britenes statsminister Theresa May foran 10 Downing Street.

  • Kjetil Hanssen
    Journalist
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

Her varsler Theresa May nyvalg i Storbritannia Foto: STEFAN WERMUTH / Reuters/NTB scanpix

Britenes statsminister Theresa May hasteinnkalte tirsdag til pressemøte utenfor statsministerboligen 10 Downing Street i London.

Hun stadfestet at britene nå skal forhandle om utmeldingen av EU. Hun fremholdt at det er for stor splittelse i det politiske Storbritannia på et så viktig tidspunkt og hevdet at det britiske arbeiderpartiet truer med å sabotere utmeldingen.

Forslag for parlamentet

– Splittelsen i Westminster vil true vår evne til å forhandle om Brexit. Vi trenger et nyvalg, og vi trenger det nå, sa May.

Onsdag vil hun legge frem et forslag for parlamentet om nyvalg 8. juni.

– Vi trenger et sterkt og stabilt lederskap som kan føre oss gjennom Brexit, sa May.

Foto: TOBY MELVILLE / Reuters

Avviste behov for nyvalg

Theresa May tok over som statsminister da forgjengeren David Cameron ga seg etter tapet i folkeavstemningen i juni i fjor og har dermed ikke hatt noe direkte mandat fra velgerne.

Hun har likevel flere ganger avvist muligheten for et nyvalg før det neste planlagte valget i 2020, og mange ble derfor tatt på sengen av kunngjøringen tirsdag, ifølge Financial Times.

Under pressekonferansen sa May at hun hadde tvilt seg frem til at det var riktig å skrive ut nyvalg nå.

May vil forsøke å sikre seg en valgseier før forhandlingene med EU om utmelding av unionen for alvor starter og mens tallene på meningsmålingene er fordelaktige.

Etter en lovendring i 2011 trengs det to tredjedels flertall i parlamentet for å sikre et nyvalg. Lederne i de andre store partiene varslet alle at de ville stemme for nyvalg etter kunngjøringen.

  • Britene har startet Brexit. Dette er kaoset som venter Europa dersom forhandlingene kollapser.

Gode tory-målinger

Ifølge snittet av de siste fem målingene ligger de konservative svært godt an med rundt 43 prosent oppslutning, mens opposisjonspartiet Labour bare har 25 prosent.

På grunn av britenes valgordning betyr det at Mays parti, populært kalt toryene, vil dominere parlamentet fullstendig etter valget dersom dagens målinger holder seg frem til juni.

Tall fra Electoral Calculus gir de konservative 381 av 650 seter, mot dagens 330.

Labour får bare 182. Partiet er dypt splittet under sin radikale leder Jeremy Corbyn.

En større majoritet i parlamentet vil gi May bredere handlingsrom til å få igjennom lovendringer som er nødvendige i forbindelse med Brexit og vil samtidig minske risikoen for at parlamentet stikker kjepper i hjulene for planene hennes.

Enkelte tolket beslutningen som et tegn på at May ønsker seg en mykere Brexit der hun opprettholder et tett samarbeid med EU på viktige områder. EU-kritiske røster i hennes eget parti kan gjøre opprør mot en slik tilnærming, derfor trenger hun et solid flertall.

– Dette betyr at hun kan forhandle frem en Brexit-løsning etter hennes eget ønske, i stedet for å måtte tilfredsstille dem i sitt eget parti som er for en tøff linje. Hun er nå i en posisjon der hun kan nøytralisere denne trusselen, sier David Owen, sjeføkonom for Europa i banken Jefferies til Financial Times.

Berg-og-dalbane for pundet

Da det ble kjent at en kunngjøring skulle komme førte usikkerheten til at kursen på pundet og børsindeksen i London falt kraftig, men valutakursen steg igjen da nyheten om nyvalg ble bekreftet og imens May holdt sin tale.

Ett britisk pund koster nå 10,7 norske kroner. Valutaen har styrket seg noe de siste månedene, men pundet er fortsatt langt svakere enn det var rett før folkeavstemningen i juni i fjor. Da lå kursen på 12,2.

Valget i Storbritannia i juni vil føye seg inn i rekken av viktige valg i Europa i år. Nederland har allerede valgt ny nasjonalforsamling. På søndag avholdes første runde i det franske presidentvalget, mens Tyskland velger ny nasjonalforsamling i september.

Les mer om

  1. Storbritannia
  2. Theresa May
  3. Brexit