Verden

– Hele dalen ristet. Jeg har aldri hørt en så høy lyd i hele mitt liv.

Minst 36 IS-opprørere skal ha blitt drept av kjempebomben som USA slapp over et antatt IS-skjulested i Afghanistan torsdag kveld. Ingen sivile skal ha mistet livet.

En afghansk soldat er i ferd med å be på bønneteppet sitt i landsbyen Pandola, nær stedet der USA bombet i Achin-distriktet i Jalalabad, øst for Kabul i Afghanistan.
 • Robert Gjerde
  Journalist
En pansret amerikansk patruljebil i landsbyen Pandola, like ved stedet der den amerikanske megabomben ble sluppet i Achin-distriktet i Jalalabad, øst for Kabul i Afghanistan.
En soldat i den afghanske spesialstyrken hopper ned fra en vegg mens han patruljerer i Pandola, like ved stedet der den amerikanske megabomben ble sluppet.

Det melder afghanske myndigheter langfredag.

Samtidig forteller lokale afghanere om voldsomme rystelser og en kjempeeksplosjon.

– Hele dalen ristet. Jeg har aldri hørt en så høy lyd i hele mitt liv, sier Qadratullah, en innbygger i Achin-distriktet til DPA.

– Eksplosjonen var den største jeg noensinne har sett. Området ble oppslukt av høye flammer, sier Shinwari, en annen innbygger, til AFP.

Malik Mohammad bor rundt 7 kilometer unna bombemålet. Sjokkbølgen fra bomben førte til at glass ble knust i huset og familien søkte tilflukt i redsel, forteller han.

En afghansk opprører sier til AFP at lokalbefolkningen sammenlignet ristingen i jorden med et jordskjelv. Folk ble slått i bakken og besvimte, sier han.

– Folk har begynt å dra fra området av frykt for flere bombeangrep, legger han til.

IS: – Ingen av våre drept

IS på sin side tilbakeviser påstandene om at deres krigere ble rammet da USA angrep et tunnelsystem øst i Afghanistan.

 • Onsdag tok IS på seg ansvaret for nok et selvmordsangrep i Kabul

Via nettstedet Amaq hevder gruppen at ingen av deres krigere ble drept eller såret under angrepet, der USA for første gang brukte en bombe av typen GBU-43 i strid.

Bomben inneholdt elleve tonn med sprengstoff, opplyste Pentagon. Den ble sluppet i Nangarhar-provinsen øst i landet.

«Alle bombers mor» har aldri tidligere blitt brukt i strid.

IS-tunnelanlegg ødelagt

– Som et resultat av bombingen, ble viktige IS-skjulesteder og omfattende tunnelanlegg ødelagt, og 36 IS-krigere drept i Nangarhar-provinsen øst i landet, heter det i en uttalelse fra det afghanske forsvarsdepartementet fredag.

Afghanske tjenestemenn utelukker at sivile liv gikk tapt i det amerikanske angrepet. Bill Salvin, talsmann for de amerikanske styrkene i Afghanistan, skriver i en e-post til AFP at styrkene nå er i gang med å innhente opplysninger om konsekvensene av angrepet. Også han utelukker at sivile ble drept.

– Allierte styrker rekognoserte området og slo fast at det ikke var tilstedeværelse av sivile. Målet ble valgt for å sikre maksimal effekt mot IS og samtidig hindre sivile ofre, skriver Salvin.

– Sivile i sikkerhet

Ifølge det afghanske forsvarsdepartementet ble et viktig IS-kommandosenter ødelagt i bombingen. En stor mengde våpen som IS hadde lagret ble også ødelagt, og en 300 meter lang tunnel ble lagt i grus, heter det i uttalelsen fra Kabul.

Haji Mohammad Sadeq, en eldre stammeleder i Achin-distriktet, sier sivile som holdt til i området nær IS-skjulestedet, «forlot området for lenge siden», mens andre som fortsatt var igjen, var blitt varslet av afghanske styrker via beskjeder i moskeene.

– Det lille antallet sivile som var igjen i noen hus, ble fraktet bort av afghanske militærkjøretøy i løpet av ettermiddagen, sier Sadeq.

Både Sadeq og Malik Mohammad, en annen eldre stammeleder, bekrefter at ingen sivile ble drept. De to bekrefter også at hulesystemet som IS har benyttet i fjellområdet, ligger unna landsbyene der sivilbefolkningen holder til.

General John Nicholson undertegnet ordren om å bruke gigantbomben. Han er øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Afghanistan.

Fordømmer angrepet

Tidligere president Hamid Karzai fordømmer torsdagens bombeangrep.

– Dette er ikke krig mot terror, men en umenneskelig krig som på brutalt vis misbruker vårt land som testarena for nye og farlige våpen, sier Karzai.

IS etablerte sin tilstedeværelse i Achin i januar 2015. Den såkalte Khorasan-avdelingen av IS omfatter IS-opprørere både på afghansk og pakistansk side av grensen, og dette var første gang IS offisielt hadde opprettet tilstedeværelse utenfor den arabiske verden.

Angrepet ble utført i samarbeid med afghanske myndigheter, heter det i en uttalelse fra presidentpalasset i Kabul.

«Alle bombers mor»

USAs forsvarsdepartement Pentagon opplyser at bomben ble sluppet fra et amerikansk transportfly av typen MC-130, populært kalt Hercules, klokken 19.32 lokal tid «som ledd i en pågående innsats for å bekjempe IS i Afghanistan».

USAs president Donald Trump ga ordren om å slippe kjempebomben.

– Det jeg gjør er å gi hæren tillatelse. Vi har gitt dem fullmakt, noe de har de fulgt opp. Det er oppriktig talt derfor de har hatt så stor suksess i det siste, sier Trump.

Bomben som USA slapp, går under kallenavnet «alle bombers mor» og er den største konvensjonelle bomben som USA noensinne har brukt i et angrep.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  SPORT
  Publisert:

  Den 49 år gamle rapperen er like godt trent som en fotballproff. Testresultatene er knapt til å tro.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5