Verden

Nord-Korea bekrefter «vellykket» rakettoppskytning

Nord-Korea bekrefter at landet har sendt opp en mellomdistanserakett og understreker at våpenet nå er klart for bruk i kamphandlinger.

Folk går forbi en TV-skjerm i Sør-Koreas hovedstad Seoul som viser arkivbilder fra en av nabolandets rakettester. Foto: AP Photo/Ahn Young-joon/NTB scanpix

 • NTB

Sørkoreanske myndigheter kom med meldingen om at Nord-Korea hadde testet ny mellomdistanserakett søndag.

Raketten ble skutt opp fra et område nær Pukchang i provinsen Sør-Pyongan, nord for hovedstaden Pyongyang, og fløy østover i rundt 500 kilometer over Japanhavet, heter det i en melding fra forsvarets overkommando i Sør-Korea.

Sør-Koreas president Moon Jae-in innkalte regjeringens sikkerhetsråd til møte for å diskutere oppskytingen, opplyste kontoret hans.

– Sør-Korea og USA analyserer oppskytingen for å få ytterligere informasjon. Vår militærledelse følger nøye med på militæraktivitetene i Nord-Korea, på utkikk etter eventuelle flere tegn på provoserende handlinger, og vi står klar til å handle, heter det i meldingen fra hæren i Sør-Korea.

Les også

Nord-Korea: CIA planla å drepe Kim Jong-un

«Kim overvar rakettest»

Det statlige nyhetsbyrået i Nord-Korea KCNA skriver at landets leder Kim Jong-un overvar den vellykkede rakettesten, som har satt i gang en ny runde med internasjonal fordømmelse og trusler om tøffere FN-sanksjoner.

Raketten som ble testet heter Pukguksong-2 og er en landbasert versjon av Nord-Koreas ubåtraketter.

– Med stolthet kunne Kim Jong-un konstatere at rakettens treffsikkerhet er svært nøyaktig og at Pukguksong-2 er et svært vellykket strategisk våpen som han godkjenner for bruk, opplyser KCNA.

Les også

Nord-Korea: Setter fart på atomvåpenprogrammet

Fordømmelse

Japan var raskt ute med å fordømme søndagens prøveoppskyting. Raketten landet i Japanhavet, men nådde ikke fram til japansk territorialfarvann, opplyser en talsmann for regjeringen i Tokyo.

Det hvite hus er også orientert om saken.

– Vi er klar over at Nord-Korea sendte opp en mellomdistanserakett. Dette systemet, som de lanserte i februar, har kortere rekkevidde enn rakettene som ble sendt opp under de tre forrige testene, sier en talsmann for Det hvite hus.

Les også

Ni spørsmål om hvorfor USA og resten av verden frykter Nord-Korea

Lengste til nå

For en uke siden skjøt Nord-Korea opp raketten Hwasong-12, som fløy lenger enn noen rakett landet har skutt opp tidligere.

Raketten nådde en høyde på 2.000 kilometer og fløy nesten 800 kilometer før den traff målet sitt i havet. Noen eksperter sa den kunne ha fløyet mellom 4.000 og 7.000 kilometer om den var skutt ut i en flatere bane.

Dermed kan det nordkoreanske våpenprogrammet være i ferd med å utvikle seg raskere enn ventet. Nord-Koreas president Kim Jong-un har som mål å utvikle en rakett som kan nå USA.

Det Nord-Korea trolig ennå ikke har fått til, er å konstruere en atomladning som er kompakt nok til å installeres på en slik langtrekkende rakett.

 1. Les også

  Slik viser Nord-Korea militære muskler mot Trump

Flere artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Nord-Korea bekrefter første oppskyting fra under vann

 2. VERDEN
  Publisert:

  Nord-Korea: Oppskytingen var vellykket

 3. VERDEN
  Publisert:

  Nord-Korea betegner test av ny missiltype som vellykket

 4. VERDEN
  Publisert:

  Våpenekspert: Nord-Koreas rakett kunne nådd USAs fastland

 5. VERDEN
  Publisert:

  Analytikere mener Nord-Koreas siste rakett-test viser at landet har kapasitet til å ramme USA

 6. VERDEN
  Publisert:

  USA vil ha skjerpede sanksjoner mot Nord-Korea