Verden

Thailandsk politi: Fant udetonerte bomber på flere turistmål

Politiet i Thailand har funnet bomber på tre turistmål etter angrepene i Hua Hin før helgen.

Thailandsk politi fotografert i Hua Hin fredag etter bombeangrepene som rammet i fem ulike provinser i landet i løpet av et døgn.
  • Ntb-afp
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Ingen gruppe har tatt ansvar for bombeangrepene som rammet syv provinser torsdag og fredag. Fire mennesker mistet livet og over 20 mennesker, deriblant flere europeiske turister, ble såret i angrepene.

Søndag ble flere bomber som ennå ikke hadde eksplodert, funnet og uskadeliggjort i strandbyen Hua Hin, opplyser en talsmann for det thailandske innenriksdepartementet.

Også på ferieøya Phuket, som er et populært reisemål for norske turister, skal politiet ha desarmert bomber.

Lørdag ble det også oppdaget udetonerte bomber i provinsen Phang Nga, ifølge politiet.

– Det er sannsynlig at det var meningen at de skulle eksplodere på samme tid som de andre bombene, sier Grisada Boonrach i innenriksdepartementet.

Les også

Thailandsk politi: – Én hovedmistenkt bak bombeangrep

Vet hvem som står bak

Politiet utelukker muligheten for at internasjonale terrorgrupper sto bak angrepene, som militærjuntaen har omtalt som «lokal sabotasje».

– Etterforskningen går framover. Vi vet hvem som sto bak, sa talsmann Piyapan Pingmuang i det nasjonale politiet tidligere søndag.

Søndag opplyste lokale myndigheter at en mann er pågrepet i en separat brannstiftelse, mens to andre er blitt tatt inn til avhør i kjølvannet av angrepene i Hua Hin. Senere samme dag meldte lokale medier at minst tre personer, identifisert som rødskjorte-ledere eller medlemmer, har blitt pågrepet i etterkant av angrepene. Det er usikkert om det dreier seg om de samme personene.

Les også

Politiet i Thailand trapper opp patruljering for å trygge turister

Muslimske separatister

I etterkant av angrepene har den thailandske regjeringen hevet sikkerhetsnivået i landet. Regjeringens kritikere mener den nå bruker angrepene som påskudd til å slå ned på motstanderne sine, og at angrepene umulig kan ha blitt utført av rødskjorter.

De opposisjonelle rødskjortene er tilhengere av den tidligere statsministeren Thaksin Shinawatra, som ble avsatt før juntaen tok makten i 2014.

– De blir så nøye overvåket av sikkerhetsstyrker, så teorien om at de skal ha klart å gjennomføre en så kompleks operasjon rett under nesen på militærjuntaen, gir ingen mening, sier Anthony Davis, skribent for magasinet Jane's Defence Weekly.

Flere eksperter mener militante separatister står bak angrepene, og hvis det er tilfelle, vil det sette militærregimet i forlegenhet.

Les mer om

  1. Thailand
  2. Terrorisme