Dette er Trumps plan for de første 100 dagene

Han har løpt fra en rekke valgløfter, men mange står fast. Her er det vi kan vente oss fra Det hvite hus med Donald Trump som president.

Barack Obama inviterte Donald Trump til Det hvite hus og Det ovale kontor allerede to dager etter valget. Fredag flytter Trump inn for minst fire år.
  • Steinar Dyrnes
    Steinar Dyrnes

Donald Trump får med seg et republikansk flertall i både Senatet og Representantens hus når han flytter inn i Det hvite hus fredag. Men førsteamanuensis Hilde Restad ved Bjørknes høyskole tror ikke veien dermed ligger åpen for at Trump kan få vedtatt alt han vil.

– Har veldig lite politisk kapital

– Donald Trump er den minst populære som har flyttet inn i Det hvite hus som ny president etter at målingene startet. Det betyr at han kommer inn med veldig lite politisk kapital. Det kan skape utfordringer i Representantens hus. Hele huset er jo på valg igjen om to år, og representantene trenger å føre en populær politikk for å bli gjenvalgt. Dermed har ikke Trump så mye å gå på i sitt samarbeid med Representantens hus, sier Restad til Aftenposten.

Hun mener dessuten at Trump har kommet skjevt ut allerede fra hoppkanten.

– Så vidt jeg har sett, har overgangsperioden vært vanskelig. Spesielt gjelder det på utenriks- og sikkerhetspolitikken, som er det jeg følger mest med på. Der har de hatt vanskeligheter med få fatt på folk fordi de har svartelistet mange av republikanerne som har jobbet med dette området tidligere, sier Restad.

Donald Trump, kona Melania og datteren Ivanka ved Lincoln Memorial i går, der det var konsert kvelden før innsettelsen.

– Hvordan blir hans 100 første dager og hvilke saker kommer til å definere dem?

– Først blir det mye oppmerksomhet rettet mot om ministerne hans blir godkjent etter høringene i Senatet. Det blir også mye fokus på Obamacare. Det er ikke flertall i befolkningen for å fjerne helsereformen, spesielt hvis den ikke blir erstattet samtidig. Også kan det komme til å skje noe internasjonalt som han må håndtere. Men vi kan håpe at det ikke skjer noe internasjonalt de første 100 dagene. For det vil være mørkt på en del kontorer i Pentagon den 21. januar, sier Restad.

For større versjon, klikk på grafen.

Som presidentkandidat uttrykte Trump seg bastant og slagferdig om sine kampsaker. Etter valget har retrettene kommet tett. Samtidig snakker blant annet de Trump har utnevnt til forsvarsminister og CIA-sjef ganske annerledes om Russland, Iran, tortur, NATO og troen på amerikansk etterretning enn det Trump selv gjør.

Her følger åtte av Trumps fanesaker de første 100 dagene

1. Fjerning av Obamacare

Republikanernes fremste kampsak de siste årene er skroting av Barack Obamas helsereform, som ble vedtatt av Kongressen i 2010. Det er av Obamas fremste triumfer. Rundt 20 millioner amerikanere uten helseforsikring har fått tilgang til helsetjenester gjennom Obamacare, som republikanerne blant annet mener er for dyr.

Allerede på den nye Kongressens første dag startet republikanerne prosessen med å fjerne reformen. Og natt til fredag 14. januar vant republikanerne den første viktige avstemningen i Senatet.

Men republikanerne sier at det vil ta måneder å få vraket Obamacare – og kanskje enda lengre tid å få til en erstatning. Det er strid internt blant republikanerne om de kan vrake Obamacare uten at de har en erstatning på plass fra dag 1. En fersk rapport fra det upolitiske budsjettkontoret til Kongressen viser at minst 18 millioner kan miste helseforsikringen det første året uten en erstatning av Obamacare.

Det har vært et hovedmål for republikanerne å fjerne Obamacare helt siden helsereformen ble vedtatt i 2010. Her fra et folkemøte fra "Defund Obamacare Tour" rally i Indianapolis i 2013.

2. Bli venn med Putin

Donald Trump har gjentatte ganger skrytt av Vladimir Putin og gjort det klart at han vil forbedre forholdet mellom USA og Russland. Men som så ofte ellers når det gjelder Trump, har han stort sett uttalt seg i generelle vendinger. Derfor er det stor spenning knyttet til hva han konkret vil foreta seg for å bedre forholdet til Russland og om det blir en snarlig møte mellom de to. Det første han må ta stilling til når han overtar, er om han opprettholder utvisningen av 35 russiske diplomater på grunn av hackingpåstander.

Det har dessuten kommer flere indikasjoner på at det kan komme et snarlig toppmøte mellom Trump og Putin. De to snakket sammen noen dager etter Trumps valgseier, og Kreml har bekreftet at de to diskuterte ett møte.

3. Bygge mur langs grensen til Mexico

Trumps kanskje mest kjente valgkampløfte har vært å bygge en mur langs grensen til Mexico. Og på valgmøter med Trump var et av hans glansnumre å rope følgende spørsmål til forsamlingen: «Hvem skal betale for muren?». Publikum svarte med å rope svaret: «Mexico».

Kritikerne mente at dette var helt urealistisk. I oktober måtte Trump krype til korset og fortelle at USA måtte betale, men at Mexico vil refundere dette senere. Tidlig i januar ba han Kongressen finne pengene så fort som i april. Under godkjennelseshøringen i Senatet i forrige uke skapte Trumps nominerte til posten som sikkerhetsminister, generalen John Kelly, ytterligere usikkerhet rundt bygging av mur da han uttalte at «en fysisk barrière er ikke tilstrekkelig til å gjøre jobben».

For en ukes tid avviste dessuten Mexicos ferske utenriksminister fullstendig at de skal betale.

– Det finnes ingen sjanse for at det kan skje, sa Luis Videgaray.

4. Starte deportering av ulovlige innvandrere

Tidlig i valgkampen lovet Trump at alle de rundt 11 millioner ulovlige innvandrerne i USA skal sendes ut på «en veldig human måte», men at de som har lykkes i USA, skal få komme tilbake på en lovlig måte. I en tale i Gettysburg i slutten av oktober, hvor Trump la frem plan for sine første 100 dager i Det hvite hus, sa derimot Trump at han i løpet av de første 100 dagene vil «starte fjerningen av mer enn 2 millioner kriminelle ulovlige innvandrere». Selv om 2 millioner er langt færre enn 11 millioner, er det høyst uklart hvordan Trump skal klare å sende dem ut av USA.

Deler av grensen mellom Mexico og USA har allerede mur. På dette bildet fra midten av november leker barn på den mexikanske siden ved grensebyen Ciudad Juarez.

5. Vedta økonomisk vekstpakke

Trump brukte mye tid i valgkampen på og fortelle at han skal øke den økonomiske veksten i USA og skaffe millioner av nye arbeidsplasser. Dette skal han primært oppnå gjennom kraftige skattelettelser, som å kutte selskapsskatten fra 35 til 15 prosent, mindre regulering og investeringer på 1000 milliarder dollar i infrastruktur de neste ti årene.

Umiddelbart etter at Trump ble valgt 8. november, førte dette til børsrally blant optimistiske investorer. Spesielt aksjene til entreprenør- og byggevareselskaper fikk et byks. Frem til Trump holdt sin første pressekonferanse i midten av forrige uke, hadde Dow Jones-indeksen på New York-børsen lagt på seg over 8 prosent. Men Trumps pressekonferanse skuffet investorene som hadde forventet flere detaljer fra Trump, og det ledet til en liten børsnedtur.

6. Nominere konservativ dommer til høyesterett

Hver femte velger sa i valgdagsmålinger at det aller viktigste for dem, er hvem presidenten vil nominere som dommer til USAs høyesterett. Flertallet av disse var Trump-velgere. Domstolen har ofte siste ord i en rekke sentrale politiske stridssaker, som abort.

For øyeblikket har landets øverste domstol bare åtte av ni dommere på plass etter at den konservative Antonin Scalia døde i februar. Senatet har nektet å vurdere president Barack Obamas kandidat. Trump la i valgkampen frem en liste over 21 konservative dommere han vil velge blant. På pressekonferansen i forrige uke fortalte Trump at han trolig vil nominere en ny dommer innen to uker etter at han avlegger eden som president.

Det har stått en plass ledig i høyesterett siden Antonin Scalia døde i februar. Bildet er fra en minnemarkering i november i Great Hall of the Supreme Court building i Washington.

7. Stoppe/reforhandle handelsavtaler

Donald Trump har fremstilt seg selv som en overlegen forhandler som skal reforhandle en rekke avtaler USA har inngått. Da Trump la frem planene for sine første 100 dager i Gettysburg-talen i oktober, gjorde han det klart at han ønsker å reforhandle eller si opp den omfattende frihandelsavtalen med Mexico og Canada. Han gjorde det også klart at han vil trekke USA ut av den fremforhandlende frihandelsavtalen med stillehavsland, TPP. Dessuten skulle han instruere finansministeren til å putte merkelappen «valutamanipulator» på Kina.

Under godkjennelshøringen i Senatet onsdag fortalte Wilbur Ross, den 79 år gamle milliardæren Trump har nominert som handelsminister, at NAFTA blir jobb 1 for ham.

Men kritikerne peker på at Trump står i fare for å utløse en handelskrig som er ødeleggende for alle parter. Mandag skrev Aftenpostens økonomiredaktør at faren for handelskrig er reell.

8. Vil vrake atomavtalen med Iran

Donald Trump har uttalt at atomavtalen med Iran er den «verste avtalen som noen gang er forhandlet frem». Trump har derfor uttalt at hans «førsteprioritet» vil være å rive i stykker «den katastrofale avtalen med Iran». Men generalen som Trump har nominert til ny forsvarsminister, James Mattis, sier at USA må respektere den «mangelfulle våpenkontroll-avtalen» fordi «når Amerika gir sitt ord, så må vi leve opp til det og samarbeide med våre allierte».

Kilder: The Washington Post, Reuters, The Wall Street Journal, Politico, VOX, NPR, Politifact, The New York Times og Financial Times.

James Mattis, generalen som Trump har nominert til ny forsvarsminister, sa i høringene i Senatet i forrige uke at USA må respektere inngåtte avtaler.