Følelsesladet pressekonferanse: Sjokkert over hvor raskt kollapsen kom, og hvordan de afghanske lederne sviktet.

Nato-sjef Jens Stoltenberg sier kollapsen i Afghanistan skjedde raskere enn noen kunne forutsi. Han er sjokkert over hvordan landets politiske ledelse sviktet.

Nato-sjef Jens Stoltenberg holdt pressekonferanse i Brussel.

Tirsdag ettermiddag holdt Jens Stoltenberg sin første pressekonferanse etter at Kabul falt i Talibans hender søndag formiddag. Pressekonferansen ble holdt samtidig som bilder fra den kaotiske situasjonen på flyplassen i Kabul fortsetter å prege nyhetssendingene.

Det ble en følelsesmessig seanse hvor en afghansk journalist begynte å gråte og tryglet om at Nato ikke måtte anerkjenne Taliban.

– Hva vil du gjøre for afghanske kvinner, Stoltenberg?

Journalisten Lailuma Sadid fra Brussels Morning stilte med et banner hvor det sto «Afghan Lives Matter». Hun var særlig bekymret for kvinners fremtid i under Taliban.

Også Terri Schultz fra Deutsche Welle, en av de mest erfarne Nato-journalistene i Brussel, var tydelig berørt da hun stilte sitt spørsmål om kvinners fremtid.

– De gjemmer seg i husene sine. En utdannelse kommer ikke til å hjelpe dem nå, sa Schultz, før hun spurte hva Stoltenberg kan gjøre for å avhjelpe deres situasjon.

Nato-sjefen var også preget:

– Dette er først og fremst en tragedie for det afghanske folk, sa Stoltenberg.

– Jeg er dypt lei meg for det jeg nå ser utspille seg i landet.

Han fremholdt at det viktigste nå og på kort sikt, er at Nato må bistå med å holde flyplassen i Kabul åpen slik at folk kan komme seg ut.

Journalisten Lailuma Sadid fra Brussels Morning stilte et tårevått spørsmål til Nato-sjef Jens Stoltenberg.

Det afghanske lederskapet sviktet

Stoltenberg var veldig tydelig på at Nato hadde fått to sjokk. Først at kollapsen kom så raskt og deretter hvor svakt det afghanske lederskapet var. Det til tross for at de er blitt støttet med milliarder både til trening, opplæring og militært materiell i årevis.

– Den politiske ledelsen maktet ikke å stå imot Taliban og sikre den fredelige løsningen det afghanske folket ønsket. Denne svikten i lederskap førte til den tragedien vi nå er vitne til, sa Stoltenberg.

Taliban overtar militært utstyr

Aftenposten og flere andre aviser skriver tirsdag ettermiddag at vestlige skattebetalere har betalt milliarder for å utstyre den afghanske hæren. Nå overtar Taliban våpen, ammunisjon, droner, helikoptre og utstyr de ellers bare kunne drømme om.

For to uker siden skrøt Nato av milliarder i utstyr til det afghanske forsvaret. Nå overtas det av Taliban. Stoltenberg la da heller ikke skjul på at kritikken mot Nato må besvares.

– Det er selvfølgelig et behov for en ærlig vurdering av Natos engasjement. Tross betydelige investeringer og ofre, kom kollapsen raskt og brått, sa Stoltenberg.

Afghanske innbyggere har stormet inn på flyplassen i Kabul i et forsøk på å komme seg ut av landet de siste dagene.

Åpner for nye angrep

Nato er tydelige på at Afghanistan ikke igjen må bli et fristed for terrorgrupper.

– Nato og våre partnere gikk inn etter 11. september for å hindre at landet skulle bli et fristed for terrorister. De to siste tiårene har det ikke vært noen terrorangrep på alliert jord, utført fra Afghanistan. De som nå tar makten, har et ansvar for å sikre at internasjonale terrorister ikke igjen får fotfeste, sa Stoltenberg.

Han forventer at Taliban ikke lar dette skje.

– Men vi følger nøye med på den situasjonen, og hvis vi ser tegn til at Afghanistan igjen blir en frihavn for terrorister, kan vi angripe fra avstand, sa Jens Stoltenberg på spørsmål fra NRK.

Soldater fra Taliban holder militærposter utenfor Hamid Karzai International Airport i Kabul.

Han sier Natos viktigste jobb nå er å evakuere eget personell samt afghanere som har hjulpet alliansen.

– Våre folk jobber døgnet rundt for å holde flyplassen i Kabul i drift. Situasjonen er svært utfordrende, og jeg vil takke de 800 sivilt ansatte og militære styrker fra våre medlemsland som sikrer flyplassen, sa Stoltenberg

Nato-landene ble tirsdag enige om å sende flere fly til Kabul for å fullføre evakueringen. Ifølge NTB ba Stoltenberg Taliban respektere denne prosessen og sørge for at flyplassen, veiene og grensene er åpne.

Biden angret på ikke tilbaketrekking

Jens Stoltenbergs pressekonferanse ble holdt et døgn etter at USAs president Joe Biden talte til det amerikanske folk. Biden tok ingen selvkritikk for sin beslutning om tilbaketrekking fra Afghanistan.

– Nasjonsbygging var aldri USAs mål. Jeg står fast på min avgjørelse, sa Biden i en TV-sendt tale.

Han sa at målet for USA i Afghanistan alltid var å hindre terrorangrep på USA, noe som ble fullført da Osama bin Laden ble drept. Presidenten slo fast at USA vil handle raskt i Afghanistan hvis det er nødvendig for å hindre terrorhandlinger.

Noen timer etter Stoltenbergs pressekonferanse i Brussel, holdt Talibans talsperson Zabihullah Mujahiddet det samme i Kabul.

Den verste fiaskoen i Natos historie

Stadig flere politikere og statsledere, både i og utenfor Nato, erkjenner nå at dette ikke har gått etter planen.

Den tyske kanslerkandidaten, mannen som kanskje blir Angela Merkels etterfølger, Armin Laschet, kaller sammenbruddet i Afghanistan det verste nederlaget i Natos 70-årige historie.

Frankrikes president, Emmanuel Macron advarer mot terrorisme og nye flyktningstrømmer.

Dette er også EUs fokus. Men ikke uventet er EU uenige om hvordan de skal håndtere en eventuell ny migrantstrøm. Landene er også uenige om det er riktig å garantere asyl til alle afghanske borgere som nå ønsker å forlate landet. EU-parlamentets president David Sassoli mente EU måtte gi slike garantier.