Romania stanser ikke-akutte operasjoner: – Som et oversvømmet Noahs ark

Offentlige sykehus i Romania, som er hardt rammet av en koronabølge, fylles til bristepunktet. Operasjoner som ikke regnes som akutte, er derfor satt på vent.

Mandag var det til sammen kun tre ledige plasser på Romanias intensivavdelinger

Tiltaket vil gjelde i en måneds tid og helsepersonell vil bli omplassert, opplyser landets assisterende helseminister Raed Arafat.

Antallet nye daglige koronatilfeller i landet er blitt mangedoblet på kort tid, og mandag var det til sammen kun tre ledige plasser på landets intensivavdelinger.

Vaksinegraden i Romania er den nest lavest i EU. Knapt hver tredje innbygger har fått minst en dose med koronavaksine. Til nå har 37.000 koronasmittede mennesker dødd gjennom pandemien.

Helsepersonell hjelper en pasient med oksygenmaske etter brannen på koronaavdelingen på sykehuset i Constanta.

Nestleder i Romanias intensivavdelingsforbund, Dorel Sandesc, beskriver situasjonen på avdelingene som et «helvete», og han tror vi bare ser starten.

– Vi er som et oversvømmet Noahs ark, med folkemengder som desperat forsøker å klamre seg fast til, sier han.

Før helgen omkom sju personer i en brann et sykehus for smittsomme sykdommer i byen Constanta i Romania. Alle dødsofrene var innlagt på sykehusets intensivavdeling. Sykehusbrannen var den tredje på under et år som krever menneskeliv i Romania.

I snitt bruker Romania litt over 5 prosent av bruttonasjonalproduktet på helsevesenet. Dette er den laveste andelen av alle landene i EU.