Bombet tre vestlige hoteller

Minst 56 mennesker mistet livet og over 100 ble skadet da tre hoteller i Jordans hovedstad Amman ble rystet av eksplosjoner onsdag kveld.

Politi og vitner hjelper en skadet mann bort fra Grand Hyatt.

Klokken 20 norsk tid rystet en kraftig eksplosjon Radisson-hotellet vest i byen. Den neste timen ble det meldt om eksplosjoner også i hotellene Grand Hyatt og Days Inn.

Politiet tror det var selvmordsaksjonister som utførte angrepene, og Jordan stengte onsdag kveld grenseovergangene på ubestemt tid.

Minst 56 personer ble drept, mens over 100 ble skadet i angrepene, ifølge Reuters.

Nordmenn i sikkerhet

Fire nordmenn fra Flyktningehjelpen bor på Radisson SAS-hotellet i Amman. De var ute av hotellet da eksplosjonene skjedde, opplyser Norges ambassadør i Amman, Sverre Stub, til aftenposten.no.

Flyktningehjelpens utenlandssjef Jens Mjaugedal landet i Amman en time etter at bombene smalt.

— Våre folk har hatt utrolig englevakt, sier Mjaugedal som var i telefonkontakt med de fire i går kveld.

Han bor på Jerusalem hotell omtrent ti minutters kjøretid unna området hvor bombene gikk av.

— Det er mye politi og militære i gatene. Hotellet ble sjekket for bomber, forteller Mjaugedal.

Rammet bryllupsfest

Eksplosjonen i Radisson-hotellet rystet hele bygningen.

Rundt 300 personer deltok på en bryllupsfest i hotellet da det smalt. Bomben gikk trolig av i selve festsalen.

— Vi trodde det var fyrverkeri og en del av festen, men så så jeg at folk falt om, sier en av bryllupsgjestene til AP.

— Jeg så blod. Mennesker ble drept. Det var grusomt.

Samtidig ble det rapportert om en eksplosjon i Grand Hyatt-hotellet i byen. Hele inngangspartiet til hotellet ble lagt i ruiner.

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange som ble skadet i Days Inn. TV-kanalen Al Jazeera melder at eksplosjonen her skjedde i hotellets nattklubb. En uidentifisert ansatt ved hotellet sier til Reuters at ingen mistet livet.

Strammer grepet

Jordans kong Abdullah II avbrøt et offisiellt besøk i Kasakhstan og var på vei hjem onsdag kveld. Sikkerheten rundt andre hoteller og ambassader i byen ble betydelig trappet opp. Statsminister Adnan Badran har erklært torsdag som nasjonal fridag.

De tre hotellene ligger i Jebel Amman-distriktet, og blir mye brukt av europeiske og amerikanske forretningsmenn. Radisson-hotellet er populært blant israelske turister, og man har tidligere avslørt flere planlagte terrorangrep mot nettopp dette hotellet. Ifølge jordanske medier patruljerte flere politibiler kvartalet rundt hvert av hotellene som ble rammet.

Jordanske myndigheter har satt inn store ressurser på å forpurre eventuelle terrorplaner i landet. Mange irakere har søkt tilflukt i landet, og man har lenge fryktet et attentat som svar på Jordans støtte til USA. 19. august ble en jordansk soldat drept da noen skjøt tre Katusja-raketter mot amerikanske krigsskip som lå ved kai i byen Akaba.

Ambulanser ved Radisson-hotellet kort tid etter den første eksplosjonen.
En mann fraktes bort fra Grand Hyatt- hotellet.
Hovedinngangen til Radisson SAS-hotellet var overstrødd med knust glass.