Her står slaget om kontrollen i Senatet

Velgerne i noen få delstater avgjør kampen om Senatet i USA.

Tennessee er en av de avgjørende vippestatene i kampen om kontrollen i Senatet. Demokratenes Harold Ford Jr. (bildet)kjemper en hard kamp mot repulikanske Bob Corker.

Mens Demokratene ser ut til å overta flertallet i Representantenes hus med god margin, blir kampen om Senatet et mye tettere race, viser meningsmålingene.

Slaget koker nå ned til utfallet i syv vippestater, der Demokratene har mulighet til å kapre setene til republikanske senatorer.

For å få flertall i Senatet trenger Demokratene å vinne seks nye seter. Fersk meningsmålinger viser at demokratiske kandidater leder i fem vippestater, mens de er tre prosentpoeng bak den republikanske kandidaten i de to siste vippestatene.

Helt åpent

— Kampen om Senatet er fortsatt helt åpen. Det kan slå begge veier, sier Stuart Rothenberg, redaktør i det uavhengige tidsskriftet Rothenberg Political Report, til USA Today.

Av senatets 100 seter (hver delstat har to) er 33 på valg. 17 av disse innehas av demokrater, republikanerne har 15, og ett sete holdes av en uavhengig senator som ikke tar gjenvalg.

Det er imidlertid bare noen få av setene som regnes som utsatt, altså at meningsmålingene er så jevne at det er mulig for det konkurrerende parti å vinne.

Slaget om Senatet vil dermed bli avgjort i de følgende syv delstatene, som alle har hatt republikanske senatorer:

Pennsylvania

Siste meningsmåling: Demokratenes Bob Casey Jr leder med hele 13 prosentpoeng mot Republikanernes Rick Santorum.

Ohio

Siste meningsmåling: Demokratenes Sherrod Brown leder med seks prosentpoeng mot republikanernes Mike DeWine.

Rhode Island

Siste meningsmåling: Demokratenes Sheldon Whitehouse leder med tre prosentpoeng mot Republikanernes Lincoln Chafee.

Montana

Siste meningsmåling: Demokratenes Jon Tester leder med ni prosentpoeng mot Republikanernes Conrad Burns.

Missouri

Siste meningsmåling: Demokratenes Claire McCaskill leder med fire prosentpoeng mot Republikanernes Jim Talent.

Tennessee

Siste meningsmåling: Republikanernes Bob Corker leder med tre prosentpoeng mot Demokratenes Harold Ford Jr.

Virginia

Siste meningsmåling: Republikanernes George Allen leder med tre prosentpoeng mot Demokratenes Jim Webb.

I tillegg øyner Demokratene et håp i Arizona der de siste meningsmålingene viser et jevnt løp mellom den sittende republikanske senatoren Jon Kyl og den demokratiske utfordreren Jim Pederson. Kyl har imidlertid en ledelse på åtte prosentpoeng på den siste meningsmålingen.

De fleste meningsmålingene har en feilmargin på fire prosentpoeng. Utfallet av valget i mange av vippestatene er derfor høyst usikkert.

Mens mange republikanere kjenner seg sikre på at partiet vil beholde flertallet i Senatet, nekter Senator Chuck Schumer fra New York å gi opp håpet.

Ingen "high-fives"

— Vi er på randen av å vinne tilbake Senatet. Jeg vil ikke åpne champagnen eller dele ut "high-fives" ennå, men vi har en veldig god følelse, sier han til NBC.

I en landsomfattende meningsmåling utført av Gallup Poll for USA Today har Demokratene fortsatt en solid ledelse over Republikanerne når det gjelder kongressvalget.

I målingen oppnådde Demokratene 51 prosents oppslutning mot Republikanernes 44 prosent. Marginen på syv prosentpoeng har imidlertid krympet fra 13 prosentpoeng for to uker siden.

I Representantenes hus trenger Demokratene å vinne 15 nye seter for å flertall, noe de fleste politiske eksperter tror de klarer.

Tilhengere av demokratenes Claire McCaskill i Missouri. McCaskill leder med fire prosentpoeng mot Republikanernes Jim Talent i den viktige vippestaten.