Verden

Ny koronavariant i Sør-Afrika vekker bekymring

Sør-Afrika opplever økende smittespredning, noe som ifølge forskere kan tilskrives en ny variant av koronaviruset.

En ny variant av koronaviruset har gitt en eksplosiv smitteoppblomstring i Sør-Afrika. Det vekker bekymring at varianten på kun to uker har tatt over for delta.

  • Thomas Olsen
    Journalist
  • NTB

– Vi har uheldigvis oppdaget en ny variant som gir grunn til bekymring, opplyste den sørafrikanske virologen Tulio de Oliveira på en hastig sammenkalt pressekonferanse torsdag.

– Varianten, som går under betegnelsen B. 1.1.529, har et svært høyt antall mutasjoner. Dette fører dessverre til smitteoppblomstring, sa lederen for Centre for Epidemic Response & innovation (CERI) i Sør-Afrika.

Kan bli hetende «nu»

En rekke koronaeksperter venter nå at Verdens helseorganisasjon (WHO) vil gi den nye varianten navnet «nu» etter den greske bokstaven NV – ny på norsk – som er den 13. bokstaven i alfabetet.

Sør-Afrikas helseminister Joe Phaahla sier varianten gir grunn til «alvorlig bekymring» fordi den står for en «eksepsjonell» økning i antall nye smittetilfeller. Hittil er første registrering av varianten sporet til 12. november.

Smitten har økt rekordraskt i landet siden månedsskiftet. Fra 105 smittetilfeller tidligere i november, til 1200 onsdag. Fredag rapporteres det om 2465 nye smittede.

Det bor 57 millioner mennesker i landet.

Virusvarianten er også oppdaget i Botswana og Hongkong, blant personer som har vært i Sør-Afrika. Et tilfelle er også avdekket i Israel, der en person testet positivt på korona etter å ha reist fra Malawi.

Israelske myndigheter mistenker at to andre personer også er smittet av den nye varianten. Disse er isolert i påvente av gensekvensering av virusprøver. Alle tre skal ha vært vaksinerte.

Også de smittede personene med B. 1.1.529 i Hongkong, skal ha vært fullvaksinerte. Her ble en person smittet på hotellet.

Resultater fra gensekvensering av koronavirus i Sør-Afrika viser at den nye varianten (blå) har tatt over for deltavarianten (rød). På to uker har B. 1.1.529 blitt dominerende, med 75 prosent av sekvenserte virus. Det nærmer seg 100 prosent, opplyser Tulio de Oliveira. Antallet innsendte prøver er imidlertid lavt.

FHI risikovurderer ny variant

Folkehelseinstituttet jobber fredag med å innhente mer informasjon og foreta vurderinger rundt den nye virusvarianten. Det er for tidlig å si om hva slags konsekvenser den nye varianten kan få for smittesituasjonen i Norge, opplyser FHI.

– Den nye varianten er ikke oppdaget i Norge eller andre europeiske land som vi kjenner til. Vi kjenner til ett tilfelle i Hongkong, og ett fra Botswana, i tillegg til tilfellene i Gauteng-regionen i Sør-Afrika, sier fagdirektør i FHI, Frode Forland.

Varianten har svært mange endringer, mutasjoner, i viruset. Veldig mange av disse endringene er i det viktige spike-proteinet på overflaten av viruset.

– Per nå vet vi ikke i hvilken grad viruset er mer smittsomt enn andre virus eller om det gir mer sykdom eller unngår vaksinen bedre enn de andre virus vi er vant med. Men vi vet at viruset gir økende smitte i Gauteng i Sør-Afrika og er dominerende der nå. De neste dagene vil bli viktig for å forstå viruset bedre og vurdere betydningen av den nye varianten, sier Forland.

Fagdirektør Frode Forland i FHI jobber nå med å risikovurdere den nye varianten, men mener det er for tidlig til å si noe om Norge trenger strengere innreiserestriksjoner eller andre tiltak.

Kun 24 prosent av befolkningen i Sør-Afrika er fullvaksinert, men svært mange har beskyttelse etter å ha blitt smittet tidligere. Det er derfor vanskelig å si noe om variantens spredningspotensial og hvordan vaksinene virker.

– Av det vi kjenner til nå, har denne nye varianten slått seg opp i et område der det er svært lav vaksinasjonsdekning, så vi vet ennå ikke om varianten kan unngå effekt av vaksinen, sier Frode Forland.

WHO undersøker

WHO sier den «følger nøye med» på varianten, og at det ventes et møte på fredag, der det skal avgjøres om varianten skal klassifiseres som «av interesse» eller «av bekymring».

– Foreløpige analyser viser at denne varianten har et stort antall mutasjoner som må og vil bli studert videre, heter det i en uttalelse. Forskere mener varianten har 32 mutasjoner, mens delta-varianten har to og beta tre mutasjoner.

– Bekymringen er at når du har så mange mutasjoner, så kan det virke inn på hvordan viruset oppfører seg, sa Maria Van Kerkhove, som leder WHOs koronaforskning.

– Det vil ta noen uker før vi forstår hva slags innvirkning denne varianten har på mulige vaksiner, la hun til.

Børs- og oljeprisnedgang

De viktigste børsene i Asia reagerte på nyheten med nedgang i aksjekursene. Fredag hadde hovedindeksen Nikkei 225 i Tokyo gått ned 3 prosent rundt lunsjtider, mens den bredere Topix-indeksen også var nede 2,3 prosent. Hang Seng-indeksen i Hongkong tapte seg drøyt 2 prosent.

Virusvarianten har ført til frykt for at verdens regjeringer igjen skal innføre restriksjoner på det globale reiselivet, noe som preger både næringen og oljeprisen. Rundt klokken 5.30 norsk tid fredag var et fat nordsjøolje ned 2 prosent, mens amerikansk WTI-olje var nede rundt 2,6 prosent.

Det australske flyselskapet Qantas var ned mer enn 5 prosent, mens Hongkong-listede Cathay Pacific var ned 3 prosent.

Innreisenekt

Flere land i Europa og Asia har allerede innført strenge innreiserestriksjoner mot reisende fra Sør-Afrika og nabolandene.

WHO advarer mot rask innføring av nye reiserestriksjoner på grunn av varianten.

– WHO anbefaler at land fortsetter å føre en risikobasert og vitenskapelig politikk når man innfører reisebegrensninger, sier talsmannen Christian Lindmeier.

Les mer om

  1. Koronaviruset
  2. Koronaviruset
  3. Sør-Afrika