Verden

Fransk fabrikk angrepet av mann med islamistflagg

BRUSSEL/OSLO (Aftenposten): En person er halshugget og flere såret i et angrep på en fransk fabrikk. Gjerningsmannen og (35) og hans kone er anholdt av politiet.

  • Petter Winther
  • Ingeborg Moe
    Journalist
  • Øystein Langberg

Den halsugde personene utenfor gassfabrikken i Frankrike var sjefen til den antatte gjerningsmannen. De to skal ha kommet kjørende til fabrikken i forbindesle med en leveranse, sier en kilde nær etterforskningen.

Men gjerninsgmannen halshugde sjefen før han kjørte inn på området, ifølge kilden.

Den døde personen skal ha blitt funnet halshugget ved inngangen til bedriften. Det var arabisk skrift på hodet til den drepte, ifølge en kilde i rettsvesenet.

Ifølge Le Monde kjørte gjerningsmannen inn i bygningen inne på fabrikkområdet med bil og traff en gassbeholder.

Den mistenkte gjerningspersonen er anholdt. Han er blitt identifisert som Yassin Sahli — født i 1980. Han skal være kjent av etterretningstjenesten DGSI. Han har ingen rulleblad, men skal ha vært under oppsyn som mulig radikalisert, ifølge Reuters.

Også hans kone skal være arrestert, ifølge det franske nyhetsbyrået AFP. Politiet skal ha aksjonert mot deres bolig i Saint-Priest ved Lyon.

Politifolk utenfor fabrikken der angrepet skal ha funnet sted.

Øyenvitner i den rolige landsbyen forteller at de er i sjokk.Det ble hørt en kraftig eksplosjon ved virksomheten som er angrepet. Fere sprengladninger skal ha blitt detonert, melder lokale medier.

Frankrikes president fikk vite om terrorangrepet rett før klokken ti, da han var i EU-toppmøte i Brussel. Han reiser nå hjem for å lede krisehåndteringen. — Det er et terrorangrep, det er ingen tvil om det, sier Frankrikes president François Hollande på en pressekonferanse I Brussel like før klokken ett.

- Våre tanker går til ofrene, i solidaritet, men følelser kan ikke være vårt eneste svar. Vi må også svare med forebygging, handling og ved å å spre våre verdier og aldri la oss skremme av frykt, sa Hollande

Er arrestert

Angrepet skjedde ved den kjemiske fabrikken Air Products i byen Saint- Quentin-Fallavier ved Lyon. Ifølge lokalavisen Le Dauphiné libéréskal en av gjerningsmennene ha vist symboler som knytter ham til IS.

— Klokken 9.30 hørte vi et enormt smell, selv ble jeg redd, og vi gikk ut for å se hva som foregikk men vi kunne ikke se noe. Jeg tenkte med bekymring på fabrikken som er full av kjemikaler. Jeg hadde aldri forestilt meg et attentat her, sier Delphine de Mallevoüe, leder for et hotel som ligger 100 meter fra området, til avisen le Figaro.

Hever sikkerheten

Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve vil umiddelbart reise til stedet, melder fransk presse.

Samtidig kunngjør statsminister Manuel Valls at sikkerheten er hevet i hele Rhône-Alpes-regionen og andre sensitive steder i Frankrike.

Saken fortsetter under kartet

Selger gass og kjemikalier

Fabrikken som ble rammet av angrepet er del av det multinasjonale selskapet Air Products, som blant annet selger gass og kjemikalier til industrien.

Selskapet har anlegg og virksomhet i en mer enn 50 land verden over. Hovedkvarteret ligger i Pennsylvania i USA. Air Products ble etablert i 1940 og har flere enn 20.000 ansatte. Selskapet har i flere tiår samarbeidet tett med NASA og har blant annet forsynt det amerikanske romprogrammet med flytende hydrogen til romferjer.

Seks måneder etter Charlie Hebdo

Angrepet kommer mindre enn seks måneder etter terrorangrepene i og rundt Paris hvor 17 mennesker ble drept i januar. Disse angrepene startet med en skytemassakre i redaksjonslokalene til Charlie Hebdo.

Etter terrorangrepene i januar har terrorberedskapen vært på konstant høyt nivå, og de siste ukene har trusselnivået i Frankrike vært på rødt nivå, ifølge en kilde i de nasjonale sikkerhetsstyrkene.

Det har vært utplassert tungt bevæpnede soldater på utsatte steder, som synagoger og jødiske skoler. I tillegg har regjeringen kommet med nytt lovverk for å øke overvåkingen og terrorberedskapen i landet.Frankrike har den største muslimske minoriteten i Europa, og etter terrorangrepet i januar har det vært debatt om «utenforskapet» til en del av innvandrerbefolkningen. De tre gjerningsmennene som angrep Charlie Hebdos lokaler og et jødisk supermarked hadde vokst opp i Frankrike, men var blitt radikalisert under fengselsopphold.

Saken oppdateres. I feltet under ligger siste nytt fra NTBs dekning.

Les også

  1. Kronikk av Charlie Hebdo-journalist Zineb el Rhazoui: Religionskritikk er ikke rasisme

  2. Dette tenker de om terroren i København

  3. – Fem pågrepet i antiterroraksjon i Frankrike

  4. Frankrike vil overvåke 3000 med bånd til fremmedkrigere

  5. Frankrike stanset overvåking av Kouachi-brødrene i fjor