Verden

Forsker: Migrantkrisen kan ikke løses i Europa

EU må sette inn tiltak i migrantenes hjemland, ellers får Europa aldri løst krisen, mener forsker.

ta82a7dc_doc6ls78dnz5rm9av5t9ft-SoPWDzUVab.jpg Foto: YORGOS KARAHALIS

  • Reidun J. Samuelsen
    Reidun J. Samuelsen
    Journalist i utenriksredaksjonen

Tirsdag ble 1700 mennesker reddet opp fra bølgene i Middelhavet. Det er like mange mennesker som det er innbyggere i Kabelvåg i Lofoten, eller i hele øykommunen Herøy.

Tallet 1700 stammer fra den italienske kystvakten, og omfatter bare redningsoperasjoner som italienerne koordinerer.

Den italienske kystvakten har publisert bilder fra en redningsoperasjon tirsdag. 52 migranter ble reddet, omtrent like mange skal ha druknet.

Hvor mange båtflyktninger som krysser over fra Afrika til Europa i løpet av en helt vanlig tirsdag i høysesongen, er det ingen som vet. Forrige uke anslo FNs høykommissær for flyktninger at 224.000 migranter og flyktninger har krysset Middelhavet over til Europa så langt i år.Rundt 2000 flere enn i fjor har omkommet i forsøket på å krysse havet, skriver IOM.

Svarteperspill

Mens redningsoperasjoner pågår utenfor kysten av Italia, skaper migrantkrisen uro og bråk i flere europeiske land.

EU mangler en felles strategi for å håndtere migranter og flyktninger som strømmer til Europa. Det foregår nærmest et svarteperspill om migrantene.

— Det er store interessemotsetninger mellom landene innenfor EU. Land i Sør-Europa tar de største byrdene og ønsker selvsagt en mer rettferdig fordeling, mens de landene som er beskyttet av geografien og andre forhold, ønsker status quo, sier professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Grete Brochmann.

- Så langt har det vært mulig for EU-landene å bli enige om grensekontroll og operasjoner som gjør det vanskeligere å komme inn i Europa. Det er langt vanskeligere å bli enige om hva en skal gjøre med folk som alt har kommet seg til kontinentet, sier Brochmann.

21,6 mrd. til krisen

Tidligere denne uken ble det kjent at EU gir sine medlemsland ytterligere 2,4 milliarder euro de kommende årene for å hjelpe dem i å håndtere den økende strømmen av migranter som kommer til Europa. Beløpet tilsvarer 21,6 milliarder kroner

Professor Brochmann mener EU er nødt til å tenke langsiktig:

— Dette er et problem som ikke vil forsvinne med det første, antagelig vil det bare øke. Derfor må EU-landene jobbe frem en felles langsiktig strategi, der det satses tungt på forebygging og utvikling lokalt i opprinnelseslandene. Dette vil ta lang tid. Følgelig vil også en mer rettferdig byrdefordeling innen EU også presse seg frem, sier Grete Brochmann.

Sammenstøt på gresk ferieøy

På den greske ferieøya Kos har det kommet 7000 flyktninger i løpet av juli måned. Det er en dobling sammenlignet med juni.

Migranter setter opp telt langs veier og strender på den greske ferieøya. Foto: YORGOS KARAHALIS

Siden det ikke finnes ordentlige mottaksforhold, har de fleste satt opp telt i offentlige parker og torg i byen, eller de sover for åpen himmel rundt politistasjonen. Alt uten tilgang til toalett eller dusj, skriver organisasjonen Leger uten grenser på sin hjemmeside.Organisasjonen mener greske myndigheters passivitet fører til overgrep mot migrantene.

Tirsdag ble det bråk i forbindelse med registrering av migranter på en idrettsstadion, og politiet brukte batonger og brannslukningsapparat under sammenstøtet.

Øyas ordfører, Giorgos Kiritsis fortviler og minner om at øya bare har befolkning på 30.000.

Ifølge FN-tall har det så langt i år vært en dramatisk økning av migranter som har tatt båtveien til Hellas. Det har kommet 750 prosent flere, enn på samme tid i fjor.

Jungelen ved Calais

I den franske havnebyen Calais har den provisoriske flyktningeleiren som har fått tilnavnet «Jungelen» skapt overskrifter i hele sommer. Der camper migranter som forsøker å ta seg til Storbritannia, via den undersjøiske Eurotunnelen eller som blindpassasjerer på ferger.

Så langt i år er 37.000 migranter stanset i forsøket på å nå britisk fastland gjennom tunnelen.

Passkontroll ved grensen?

Tyskland er det landet i Europa som tar imot desidert flest asylsøkere. Opp mot en halv million asylsøkere ventes å komme til Tyskland i år, en klar økning fra i fjor.

Lederen for det tyske politiforbundet ble tirsdag sitert på at han ønsket å gjenninføre passkontroll mellom land i Europa, for å kunne håndtere flyktningestrømmen.

Onsdag kveld kom dementiet. Han hadde aldri sagt noe slikt.

Utsagnet var politisk ukorrekt, men kan kanskje tolkes som et tegn på en gryende misnøyen med dem som vokter grensene?

Frankrike mot Italia

ta828f16_doc6ls78xns0icv9av49ft-baNcYhLWYM.jpg Foto: YORGOS KARAHALIS

Det er som kjent ingen grensekontroll mellom europeiske land som er med i Schengen-samarbeidet, og dermed er det enklere for alle — også migranter - å reise fra land til land.Tidligere har Frankrike truet med å innføre grensekontroll mot Italia. Det er en kjent sak at Italia, som er førstestopp for mange båtflyktninger, sender mange av dem videre istedet for å registrere dem ved ankomst, slik Dublin-konvensjonen krever.

Dermed kan menneskene det gjelder reise videre nordover, for å bli registrert i et annet EU-land.

Les også

  1. Babis Manias (65) klarte å redde mange, men måtte gi opp den lille gutten

  2. Ungarn tar imot flere asylsøkere enn Storbritannia

  3. 283 flyktninger har gått i land på ferieøya Kos