Verden

Norske Silje Langhelle (39) følger orkanen Irmas herjinger fra hotellrommet i Miami

– Oi! Nå ser jeg at enda mer av taket over bassenget blåser vekk, sier norske Silje Langhelle som følger orkanen fra hotellrommet i Miami.

Et tre blåste over ende i Hollywood i Florida søndag. Foto: Carlo Allegri / Reuters / NTB scanpix

 • Hans O. Torgersen
  Journalist

Denne artikkelen oppdateres.

Orkanen Irma traff land 32 kilometer øst for Key West søndag kl. 15 norsk tid, 09 lokal tid, og den raste opp Floridas vestkyst. Nesten alle har mistet strømmen. Det melder USAs nasjonale orkansenter.

Amerikanske medier melder om vindhastigheter på 210 kilometer i timen, 58 meter i sekundet.

Det ventes at orkanen treffer land igjen omtrent ved St. Petersburg natt til mandag lokal tid.

 • Følg orkanen på Ventusky.com

 • Orkanen Irma har søndag kveld norsk tid kategori 3 (farligste er 5).
 • To millioner mennesker har mistet strømmen i Florida.
 • Irma er ventet å følge vestkysten av Florida for så å dreie mot Tampa.
 • En tredjedel av Floridas 20 millioner innbyggere er oppfordret til å evakuere.
 • Irma er den sterkeste atlanterhavsorkanen noensinne.

– Ingen får gå ut

Norske Silje Langhelle (39) er tett på orkan-dramatikken i Miami. Hun er på forretningsreise og bor på et hotell like ved flyplassen i Miami.

– Nå har taket over svømmebassenget løsnet og flyr omkring, sa Langhelle til Aftenposten søndag ettermiddag.

Noen timer senere, søndag kveld ved 20-tiden, har orkanen Irma styrket seg:

– Ingen får gå ut. Nå blåser det ekstreme vinder. Det renner vann inn gjennom alle dørene i første etasje, sier Langhelle (39) som jobber i Sverige for firmaet Easy-Laser. Sammen med sine kolleger er hun på forretningsreise. De føler seg trygge på Doral Intercontinental Hotel i Miami. Langhelle har rom i tredje etasje.

Filmet fra hotellvinduet

– Oi, nå ser jeg at enda mer av taket over bassenget blåser vekk. Ja, jeg ser det fra vinduet nå, sier Langhelle og beskriver mer av det hun ser:

Ekstreme vinder. Veltede trær som har revet opp asfalten. Vann som renner inn gjennom dørene på hotellet. Det regner voldsomt, men vannet blåser vekk, så kraftig er vinden. Strømmen er gått.

Vann strømmer inn i hotellet

– Det kommer inn store mengder selv om det er lagt sandsekker foran dørene. Personalet går med vannstøvsugere for å suge opp vannet. Jeg går rundt i første etasje nå, det surkler, det gir en myrfølelse. Det føles som å gå i en myr.

Langhelle kom til Miami søndag for en uke siden, da visste hun ikke at en av de farligste orkaner noensinne var på vei til Florida. Returflyet ble kansellert, dermed er hun værfast i Miami. Men bergenserkvinnen er ikke skvetten.

– Vi er ikke redde, vi føler oss trygge. Jeg har det fint, jeg spiller kort med mine kolleger. Hotellet er et offentlig orkan-tilfluktssted med doble, pansrede glassruter. I forhold til mange amerikanere har vi det veldig bra, sier Langhelle.

Prøvde å seile fra Irma

To millioner mennesker mistet strømmen søndag kveld, norsk tid. Nyhetsbyrået AP melder at strømselskapene har ekstra mannskaper som vil forsøke å gjenopprette strømforsyningen så fort det er mulig.

Florida-politiet reddet søndag et par som forsøkte å seile fra orkanen Irma i en liten seilbåt, melder AP.

Paret fikk problemer like utenfor Jensen Beach nord for Palm Beach. Ingen ble skadet.

11 millioner måltider

Det kan ta dager før nødetatene kan få ut mat og vann til dem som trenger det etter Irmas herjinger, melder nyhetsbyrået AP. Men myndighetene i Florida har gjort klar 3,2 millioner liter vann, 67 trailere med måltider og 24.000 tarps/presenninger til etter orkanen.

I tillegg er føderale myndigheter blitt bedt om å bidra med 11 millioner måltider og flere millioner liter med vann, foruten rundt 700 kasser med babyutstyr.

I Key West hadde mange av innbyggerne som ikke har fulgt oppfordringen om å evakuere, søkt tilflukt i byens videregående skole.

Den videregående skolen i Key West er bygget for å stå imot orkaner i kategori 5. Irma er nå i kategori 4. Foto: Jeane LaRance/via REUTERS

Skolens bygninger skal kunne tåle orkaner i kategori 5, altså de sterkeste, med vindhastigheter på over 250 kilometer i timen. Søndag kveld hadde Irma kategori 3, farligste nivå er 5.

Ifølge nettstedet PalmBeachPost har politiet i Palm Beach arrestert 45 personer for brudd på portforbudet som er innført i forbindelse med orkanen.

Faren ikke over for Miami

Ifølge USAs nasjonale orkansenter vokser orkanen i styrke på grunn av det uvanlig varme havvannet i området mellom Cuba og Florida. Vannet holder en temperatur på hele 32 grader.

Lenge så Miami ut til å bli truffet direkte av orkanen, men i løpet av natt til søndag forandret den retning mot vest. Men Miami er fortsatt ikke utenfor fare.

Flere byggekraner har brukket i to i Miami, ifølge amerikanske medier. Ifølge CNN har byggekraner vært en stor bekymring i Miami i forbindelse med orkanen, fordi de ikke har rukket å ta dem ned.

Irma er bred og de kraftige vindene vil gjøre store ødeleggelser over hele den sørlige delen av Florida.

Silje Langhelle har fra hotellet i Miami fulgt orkanens utvikling. Søndag formiddag fortalte hun Aftenposten at hotellet er fullt av hunder, som folk har tatt med seg.

Utsikten fra hotellrommet til Silje Langhelle i Miami. Foto: Silje Langhelle

Robert Newlan fryktet han skulle drukne på loftet. Mer ekstremvær kan tvinge ham og millioner andre til å flytte.

Døgnet rundt

USAs president Donald Trump følger med på Irma 24/7. Det opplyser visepresident Mike Pence ifølge nyhetsbyrået AP. Pence uttaler dessuten at landets ledelse føler med Floridas innbyggere.

Les mer om

 1. Kloden vår - Klimaskolen
 2. Vær
 3. Irma
 4. Klima

Kloden vår - Klimaskolen

 1. VERDEN

  FN: Ekstremt vær har kostet verden 19.000 milliarder kroner

 2. VERDEN

  Forskere og politikere ble overrasket over klimamålet: – Selv om det er teknisk mulig, er det ekstremt usannsynlig

 3. KRONIKK

  Før eller siden forsvinner mistilliten til klimaforskerne, fordi naturen selv sier ifra | Bjørn H. Samset

 4. VERDEN

  Norske klimaforskere mener monsterorkanene har en sammenheng med klimaendringene

 5. DEBATT

  Fem fredsprisvinnere ber Støre og Solberg om hjelp