Verden

Spansk politi jakter på 22-åring og en forsvunnet imam

Det er gjort et funn av 120 gassbeholdere som trolig skulle vært brukt til å lage bomber til ett eller flere angrep i Bacelona, melder spansk politi.

På en madrass i denne leiligheten i Ripoll skal den ettersøkte imamen ha sovet. Foto: Francisco Seco / TT / NTB Scanpix

  • Thomas Olsen
    Journalist

– Vi begynner å se tydelig at huset i Alcanar var et sted der de forberedte sprenglegemer for ett eller flere angrep i Barcelona, sier politisjef i Catalonia, Josep Lluis Trapero.

Under søndagens pressekonferanse sier de også at de ikke kan utelukke at gjerningsmannen har krysset grensene og kommet seg til Frankrike.

De fortsetter etterforskningen og jakten på det de fremdeles mener er 12 medlemmer av terrorcellen som gjennomførte angrepene i Barcelona og Cambrils.

Politiet mener at terrorcellen opprinnelig besto av tolv personer, men bekrefter at letingen er konsentrert om 22 år gamle Younes Abouyaaquoub.

13 personer ble drept da en varebil kjørte inn i folkemengden på La Rambla i Barcelona torsdag, og politiet mistenker at den marokkanske 22-åringen kjørte bilen. Politiet har knyttet tre leiebiler til Abouyaaquoub.

Katalansk politi satte lørdag opp en rekke kontrollposter i byen Ripoll. Foto: REUTERS/Susana Vera

Etterforsker imam

Parallelt etterforskes en marokkansk imam, mistenkt for å ha radikalisert å ha radikalisert flere unge menn fra den lille byen Ripoll ved foten av Pyreneene. den antatte terrorcellen. Imamens hjem ble gjennomsøkt lørdag, ifølge nyhetsbyrået AFP.

Flere av de mistenkte etter angrepene vokste opp i eller bodde i byen. Det inkluderer Younes Abouyaaqoub.

Imamen i 40-årene, startet sitt virke i en moské i Ripoll i 2015. Der skal han blant annet ha undervist muslimske immigrantbarn i marokkansk-arabisk.

  • Les hvordan Abouyaaquoub kan ha klart å komme seg unna etter terrorferden ned La Rambla

En mann ber i en moské i Ripoll, som politiet nå tror var stedet der de fleste i terrorcellen ble radikalisert. Foto: Francisco Seco / TT / NTB Scanpix

Reist i Marokko, Belgia eller død?

Moskeen imamen var en del av, sier de ikke har hørt fra mannen siden han i juni sa at han skulle på en tre måneders tur til Marokko.

En person som imamen delte leilighet med, sier til El Pais at han så imamen senest tirsdag.

Det blir også nevnt at han skal ha reist til Belgia, noe også politiet har opplysninger om, skriver La Vanguardia.

Den spanske avisen El Pais siterer politikilder som har uttalt at imamen kan ha omkommet i eksplosjonen i Alcanar onsdag.

Politi bærer ut en plastpose med beslag fra en bygning i Ripoll, byen der flere av terroristene bodde. Foto: Francisco Seco / TT / NTB Scanpix

Sørgemesse i mulig terrormål

Mens sørgende i Barcelona og Spanias kongepar minnet terrorofre i byens kjente basilika, jakter politiet på personer i terrorcellen.

Kong Felipe og Letizia ankom katedralen og landemerket Sagrada Familia i Barcelona, sammen med statsminister Mariano Rajoy klokken 10 søndag. Katedralen avlyste sin ukentlige internasjonale messe for å holde høymesse for sørgende etter terrorangrepet.

Der innledet erkebiskopen av Barcelona, Joan Josep Omella til bønn for ofrene i Barcelona og Cambrils og for en rask bedring for dem som ble såret i angrepene.

Spanias kong Felipe og dronning Letizia ankom Sagrada Familia før messen til minne om terrorofrene i Barcelona. Foto: MANU FERNANDEZ / TT / NTB Scanpix

Katedralen Sagrada Familia, påbegynt av Antoni Gaudi i Barcelona i 1883, er blant byens største turistattraksjoner. Foto: MANU FERNANDEZ / TT / NTB Scanpix

Fant biologiske spor

El Pais rapporterte lørdag kveld at det er funnet biologiske spor etter tre personer i huset i Alcanar, som trolig et samlingspunkt for den antatte terrorcellen før angrepene.

Eksplosjonen i huset kan ha vært et uhell som følge av alle eksplosivene cellen hadde samlet der.

Myndighetene mente først eksplosjonen skyldtes en gasslekkasje, men etter de to terrorangrepene er hendelsen koblet til planer om et større angrep.

Det skal være funnet rester av sprengstoffet TATP, også kjent som «Satans mor» i det avsidesliggende huset, skriver El Pais.

Knytter funn av 120 gassbeholdere til angrep

Det er gjort et funn av 120 gassbeholdere som skulle vært brukt til ett eller flere angrep i Barcelona, melder spansk politi.

Det spekuleres nå i at terroristene kan ha planlagt angrep som kunne ha krevd flere tusen ofre. Blant mulige terrormål er også basilikaen Sagrada Familia nevnt. Målene for bombene kan også ha vært havneområdet i byen, i tillegg til La Rambla.

Razziaer i terrorcellens hjemby

Politiet leter fortsatt etter «to eller tre personer» i forbindelse med angrepene, opplyste Catalonias innenriksminister Joaquim Forn, ifølge El Pais.

Spansk politi har gjennomsøkt ni hjem i byen Ripoll, hvor flertallet av de mistenkte bodde, i tillegg til to busser nordvest i Catalonia. Fransk politi gjennomførte på sin side strengere grensekontroll for personer som kommer fra Spania.

Fotball- og grensekontroll

Politiet i Catalonia varsler søndag om strenge sikkerhetskontroller i regionen, særlig i langs grensen mot Frankrike.

Søndag kveld spiller Barcelona hjemmekamp på Camp Nou. Der blir det et stort sikkerhetsoppbud med en rekke kontrollposter. Politiet ber publikum komme i god tid før kampen klokken 20.15 og ikke ha med store sekker eller vesker.

Les mer om

  1. Terrorisme
  2. Barcelona
  3. Mariano Rajoy
  4. Terror