NATO-landet Spania skulle gi drivstoff til russernes flåte av krigsskip. Så haglet kritikken.

BRUSSEL (Aftenposten): Landene i NATO er splittet i synet på Russland. I dag møtes alliansens forsvarsministre i Brussel.

Det russiske hangarskipet Admiral Kuznetsov ble i forrige uke fotografert utenfor norskekysten. Med i flåten er også syv eskorteskip.
  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg

Spania fikk massiv kritikk for sine planer om å la en flåte av russiske krigsskip, ledet av hangarskipet Admiral Kuznetsov, stoppe og fylle drivstoff og få forsyninger i landet.

NATO tror skipene er på vei mot Syria for å bidra i den sterkt kritiserte bombingen av Aleppo.

Fartøyene hadde fått godkjenning til å legge til kai i den spanske enklaven Ceuta, på grensen til Marokko, og fyllingen av drivstoffet skulle etter planen skje i dag.

Gerald Howarth, en tidligere britisk statssekretær i forsvarsdepartementet, omtaler det som «fullstendig upassende» av spanjolene, mens Lord West, en tidligere sjef for den britiske marinen, mener det vil være «en ekstraordinær ting for en NATO-alliert å gjøre», melder avisen Daily Telegraph.

Onsdag ettermiddag kunngjorde Spanias utenriksdepartement at russerne har trukket sin anmodning om å fylle drivstoff på skipene.

– Skandale

Guy Verhofstadt, en tidligere belgisk statsminister og EU-parlamentets sjefforhandler i Brexit-forhandlingene, omtalte tirsdag kveld Spanias planer som «en skandale» på sin Facebook-side.

Ifølge The Telegraph er det ganske vanlig at russiske skip stopper i havnen Ceuta. Fordi den ligger i Nord-Afrika, er den ikke dekket av NATOs avtaleverk, ifølge avisen.

Stoltenberg bekymret

I NATO-hovedkvarteret var de offisielle reaksjonene på Spanias planer mer diplomatiske.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide sier til Aftenposten at det er vanskelig å gå inn i enkeltavtaler som alliansens medlemmer har med Russland.

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg fikk flere spørsmål om Spania på vei inn ministermøtet i Brussel torsdag. Han sier det er opp til hver enkelt nasjon å bestemme hvem de gir støtte og drivstoff til.

– Men samtidig er vi bekymret, og jeg har uttrykt meg veldig klart om at denne flåtestyrken potensielt kan bli brukt som en plattform for luftangrep i Syria, sier Stoltenberg.

Russiske korvetter i Østersjøen

Den russiske flåtestyrken har fått stor medieoppmerksomhet mens den har beveget seg ned langs norskekysten og gjennom den engelske kanalen.

Onsdag kom det også melding om russisk aktivitet utenfor Sverige. To russiske korvetter med langdistanseraketter er på vei inn i Østersjøen mot Kaliningrad. Rakettene kan utstyres med atomstridshoder, og Sveriges forsvarsminister Peter Hultqvist er bekymret.

– Vi har informasjon og følger utviklingen som gjelder forandringer i vårt nærområde. Jeg får løpende informasjon om slike saker. Men det er jo likevel bekymringsfullt, og det er jo ikke noe som bidrar til avspenning i vår region. Det påvirker alle land rundt Østersjøen, sier han ifølge NTB.

Uenighet om Russland

Synet på hvor stor trusselen fra Russland er mot NATO spriker betydelig mellom landene i alliansen.

Bekymringen er størst blant landene i Baltikum og i Polen. Det er etter påtrykk fra disse landene at har NATO vedtatt å plassere ut 4000 soldater i regionen.

Norge skal stille med en kompanistridsgruppe på rundt 200 personer i Litauen. Tyskland har ansvaret for bataljonen på totalt tusen mann som skal være stasjonert i landet.

Forsvarsminister Søreide sier Norge nå jobber sammen med Tyskland om detaljene og at troppene vil være på plass i løpet av neste år, men neppe veldig tidlig på året.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).