Mankell: Angrer ikke

Svensk forfatter på vei hjem etter å ha vært fengslet i Israel.

Les også:

I ISRAEL

Jørgen Lohne

Forfatteren Henning Mankell roser det svenske Utenriksdepartementets innsats for han og de ti andre svenske aktivistene som har sittet fengslet etter at israelske soldater bordet skip på vei til Gazastripen, i dag ble løslatt.

— Du angrer ikke på at du dro?, spør Expressens journalist.

  • Absolutt ikke. Absolutt ikke. Dette har jo virkelig fått satt søkelyset på hva som skjer i Gaza, sier forfatteren.

Han lover å fortsette å skrive og arbeide for «palestinernes sak».

Visste ikke om blodbadet

Da forfatteren Henning Mankell i dag forlot Israel, ante han ingenting om at ni aktivister mistet livet under bordingen av et av skipene på vei med nødhjelp til Gazastripen.

— Det visste jeg ikke. Det hadde jeg ingen aning om. Oi, oi, oi..., sier forfatteren til Expressen før han forlater Tel Aviv, på vei hjem til Sverige.

Han reiste sammen med det svenske riksdagsmedlemmet Mehmet Kaplan, som også ble pågrepet da israelske soldater bordet skipet.

Tilsammen elleve svenske statsborgere ble pågrepet, men ingen skadet eller drept.

Varsler pressekonferanse

Mankell har valgt å legge lokk på detaljene om hvordan skipet han var om bord i ble bordet. Han var ikke på det skipet der de voldsomste konfrontasjonene fant sted og hvor flere aktivister ble drept og minst én israelsk soldat hardt skadet.

— Vi har bestemt oss for å ikke å kommentere for mange detaljer de neste to dagene. Det er rett og slett fordi noen av våre kamerater fortsatt er pågrepet eller fengslet i Israel. Så vi ønske rikke å si for mye før vi vet at de er hjemme, forklarer Mankell til Expressen.

Men forfatteren varsler pressekonferanse i Sveirge «om et par dager».

Nordmenn hjem

Samtidig med at Mankell og andre svenske aktivister er på vei hjem, har Norges ambassade i Israel endelig kommet i kontakt med de pågrepne norske statsborgerne.

De tre nordmennene Randi Kjøs, Espen Goffeng og Nidal Hejazi er alle plassert i fengselet i byen Beersheba sør i Israel, og ansatte ved den norske ambassaden i Tel Aviv var tirsdag inne i fengselet ved Negev-ørkenen.

Aftenposten.no møter ambassaderåd Vebjørn Dysvik idet han kom ut av fengselet like før klokken 17 tirsdag ettermiddag. Han har da vært inne i nærmere fem timer og hatt individuelle samtaler med de tre nordmennene. Dysvik forteller at forholdene i fengselet er gode, med nok mat og rent sengetøy.

— Alle er medtatt, men uskadet og etter forholdene i god form. Det er en mulighet for at de blir sendt hjem allerede onsdag, men dette er fortsatt høyst usikkert, sier han til Aftenposten.no utenfor fengselet i Beersheba.