Verden

USA hevder: Russland har i all hemmelighet utplassert omstridte nye atomraketter

Russland skal ha gått fra testfase til å utplassere en ny type krysserrakett, noe som er i strid med nedrustningsavtaler som bidro til å gjøre slutt på den kalde krigen.

Vesten har lenge kritisert Russland for å utvikle nye atomvåpen, nå har president Vladimir Putin utplassert dem.
  • Alf Ole Ask
    Alf Ole Ask
    Journalist

Det er avisen The New York Times, som henviser til ikke navngitte amerikanske offisielle kilder, som skriver dette.

Opplysningene om den nye omdreiningen i russisk atomopprustning kommer på et vanskelig tidspunkt for USAs president Donald Trump. Han har hatt som mål å bedre forholdet til Russland og president Vladimir Putin.

Opplysningene er også lekket ut dagen før NATOs forsvarsministre møtes i Brussel. Det blir første gang den nye amerikanske forsvarsministeren James Mattis møter sine kolleger. Det er antatt at disse våpnene vil kunne utgjøre en direkte trussel mot europeiske NATO-land.

USA har lenge forsøkt å få Russland til å avstå fra å utplassere disse nye våpnene, som har gått under betegnelsen SSC-X-8. Det var i 2014 at det første gang ble meldt at våpnene var under utprøving.

Norge har vært bekymret

Den gang uttrykte også utenriksminister Børge Brende betydelig bekymring for den russiske opprustning. USA sa tydelig ifra at de mente testene som ble utført var i strid med avtalen fra 1987, som forbyr USA og Russland å ha landbaserte mellomdistanseraketter på land.

  • NATO skal også få nye atomvåpen: Slik blir de

Opplysningene blir også kjent samtidig med at Michael T. Flynn går av som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter å ha løyet om innholdet i sine samtaler med Russland ambassadør til USA.

Les også

Nyhetsanalyse: Romansen mellom Putin og Trump kan være over før festen har startet

Ifølge offisielle talsmenn, gjengitt i The New York Times, har Russland to bataljoner av de forbudte rakettene. Hver bataljon består av fire mobile utskytingsenheter og en større andel atomvåpen. En er fortsatt i en testfase, mens den andre altså er utplassert et sted i Russland. Det skal ha skjedd i desember. The New York Times skriver at den amerikanske myndighetspersonen ikke vil gi nærmere detaljer om hvor rakettene er utplassert.

USA har vurdert ulike svar på den russiske opprustningen. Disse omfatter styrking av rakettforsvar i Europa eller utplassere luft eller sjøbaserte raketter.

President Trump har sagt at USA bør styrke sin atomvåpenkapasitet. På samme måte er det lite trolig at Senatet vil godta andre nedrustningsavtaler, som en reduksjon i strategiske atomvåpen, uten at Russland følger avtalen fra 1987.

Les mer om

  1. Russland
  2. Vladimir Putin
  3. Børge Brende