Verden

Ny politiaksjon etter Stockholm-angrepet i natt

Politiet fortsetter å slå til mot steder som har forbindelse til den 39-årige usbekeren som mistenkes for angrepet i Stockholm fredag. 

Politiet bærer ut beslag under en politiaksjon i Sollentuna natt til mandag. Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

 • NTB

Mannen skal i avhør ha tilstått å ha utført angrepet som kostet fire menneskeliv. Opplysningen kommer fra anonyme politikilder og er så langt ikke offisielt bekreftet, men politiet har tidligere gitt uttrykk for at de stadig blir sikrere på at de har pågrepet mannen som kjørte lastebilen.

– Vi er overbevist om at dersom dette er riktig person, så vil han sitte innelåst resten av livet, sier den svenske politisjefen Jan Evensson til Agenda.

Natt til mandag gikk politiet til aksjon mot en bedrift i Sollentuna hvor siktede skal ha vært inne til jobbintervju i 2016.

– Jeg synes det er bra at politiet ikke lar noe være ugjort, men sjekker opp alt. Og han har jo en slags kobling til selskapet ettersom han var inne på intervju, sier bedriftslederen til Aftonbladet.

En tidligere kollega av siktede sier han fikk sparken fra saneringsbedriften de to jobbet i for noen måneder siden fordi han sov på jobben.

– Vi jobber med asbest. Det er ikke et miljø å sovne i, fortalte ekskollegaen.

Forbedret tilstand

De fire som ble drept i angrepet ble søndag identifisert. Det var en svensk jente i skolealder, en kvinne fra Uddevalla, en kvinne fra Belgia. Britisk UD har, i samråd med familiemedlemmer, bekreftet at den fjerde døde var Chris Bevington (41). Tre av dem døde i Drottninggatan, og den siste omkom på sykehus.

Britiske Chris Bevington (41) var toppsjef i Spotify. Han er en av de fire døde etter angrepet i Stockholm. Britisk UD har offentliggjort dette bildet sammen med en uttalelse fra familien, som minnes Bevington som «en fantastisk ektemann, sønn, far, bror og en nær venn for mange». Foto: AFP / NTB scanpix / Privat

Tilstanden til to av de mest alvorlig sårede er forbedret, meldte lokale medier søndag kveld. Totalt er ni personer innlagt på intensivavdeling, men kun to av dem anses å ha kritiske skader, mot tidligere fire. Søndag ble et barn som var innlagt med alvorlige skader skrevet ut fra sykehus.

 • Bakgrunn: Slik var lastebilens 600 meter lange dødsferd gjennom Stockholm

Skulle utvises

39-åringen skulle utvises og var ettersøkt av politiet. Statsminister Stefan Löfven uttrykte frustrasjon over at politiet ikke hadde sendt ham ut etter at han fikk endelig avslag på asylsøknaden i fjor sommer. Han fikk da fire uker til å forlate landet, og han ble etterlyst i februar da politiet ikke var i stand til å iverksette utvisningsvedtaket.

Døde mennesker ble liggende i gaten etter angrepet på fredag. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Han ble pågrepet fredag kveld, og han hadde da tydelige skader fra en brann i førerhuset etter at han hadde kjørt inn i kjøpesenteret Åhléns samme ettermiddag. Han må begjæres varetektsfengslet senest ved lunsjtider tirsdag, etter svensk kriminallovgivning.

Også en annen person er pågrepet i saken, men med lavere grad av mistanke enn mot 39-åringen.

Terrorsmitte

Siktede har uttrykt sympati for ekstremistgruppen IS og andre ekstremistiske organisasjoner, sier Jonas Hysing i svensk politi. Ifølge Aftonbladet har mannen lagt ut propagandavideoer for IS på sin Facebook-side.

Flere tusen deltok på en minnemarkering etter terroren i Stockholm søndag ettermiddag. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Terrorekspert Carsten Bagge Laustsen ved Aarhus universitet sier de blodige angrepene med kjøretøy man har vært vitne til i Nice, Berlin, London og nå i Stockholm, kan virke inspirerende på personer som allerede har vilje til å begå terror.

–Terroren smitter, men det mest sentralene er fortsatt villigheten, sier han til Ritzau. Tidligere operativ sjef i den danske etterretningstjenesten, Frank Jensen, sier det var riktig av norske PST å forhøye beredskapen.

– Sett i lys av hvordan situasjonen i Europa har utviklet seg og de seneste angrepene, enten om det er snakk om smitteeffekt eller ikke, så er det i hvert fall grunn til å frykte at det kan komme flere angrep fra radikaliserte, sier han.

Les mer om

 1. Angrepet i Stockholm
 2. Stockholm
 3. Terror

Angrepet i Stockholm

 1. VERDEN

  Tiltalen etter Stockholm-terror: Drepte fem og skadet 130 med lastebil – sendte bilde fra lastebilen til IS-kontakt

 2. VERDEN

  26-årig terrormistenkt løslatt

 3. VERDEN

  – Lastebilangriper i Stockholm hadde bånd til IS

 4. DEBATT

  Ønsker vi beskyttelse mot kjøretøyangrep? | Sunniva Meyer

 5. VERDEN

  Terrorsiktet erkjenner skyld for lastebilangrepet i Stockholm

 6. KOMMENTAR

  Også i Sverige møtes terror med roser. Men det er fortsatt mye som skiller norsk og svensk innvandringsdebatt.