Verden

Nordkoreanere får ikke høre om drapet på Kim Jong-nam eller mysteriene rundt det

Største sak i nordkoreansk presse de siste dagene? Feiringen av bursdagen til avdøde diktator Kim Jong-il. Helt fraværende? Drapet på hans sønn.

Ved midnatt torsdag møtte Kim Jong-un og partitopper opp i Kumsusan-mausoleet i Pyongyang for å hedre minnet etter Kims far.
  • Kjetil Hanssen
    Kjetil Hanssen
    Journalist

Mens storebror Kim Jong-nam lå død på et likhus i Kuala Lumpur i Malaysia, feiret lillebror Kim Jong-un bursdagen til deres felles far i det store mausoleet hjemme i Nord-Koreas hovedstad Pyongyang. Torsdag var det den «Skinnende stjernes dag», som markerer fødselsdagen for det isolerte landets andre leder Kim Jong-il – som døde i 2011.

Blomsterkurver og synkronsvømming

Folk over hele verden har denne uken fått rullet opp en konstant nyhetsutvikling om drapet Kim Jong-nam. Nordkoreanerne har derimot – som vanlig – blitt foret med sterkt statsstyrte nyheter om utdeling av ærespriser, blomsterkurver gitt i gave til Kim Jong-un og sinte erklæringer rettet mot den sørkoreanske «marionettregjeringen». Lørdag handlet sakene i storavisen Rodong Sinmun blant annet om bursdagsfeiringen, en kunstløpfestival, partimøter og oppvisning i synkronsvømming.

Kim Jong-nam var eldste sønn av Nord-Koreas diktator Kim Jong-il.

Nyheter siver så vidt sakte inn

Sørkoreanske Korea Times melder at rykter om storebror Kims død så vidt siver inn i landet fordi den blir plukket opp av enkelte som bor på Kina-grensen. Hittil er dette likevel så godt som ukjent blant landets nesten 25 millioner innbyggere. En kilde sier han «ikke har hørt om saken» og legger til: «Er ikke Kim Jong-un den eldste sønnen til Kim Jong-il?».

I de fleste andre av verdens land er folk blitt pepret med nyheter om drapssaken som kan minne om en hendelse fra de tidlige James Bond-filmene. Likevel er det en rekke mysterier rundt dette.

Her er fire spørsmål og svar om noe av det man vet og ikke vet.

1. Hva skjedde?

Kim Jong-nam (46) var på vei hjem fra Kuala Lumpur til kinesiske Macau da han ble angrepet på flyplassen. Mens han fortsatt var ved bevissthet, sa han til redningspersonell at han var blitt sprayet i ansiktet med noe. Han ble behandlet på flyplassklinikken og kjørt til sykehus, men overlevde ikke. Det er ikke kjent hva slags stoff som drepte ham.

En vietnamesisk kvinne ble fanget opp av overvåkingskameraer og senere pågrepet.

2. Hvem sto bak drapet?

Lørdag morgen ble det kjent at malaysiske myndigheter hadde pågrepet en fjerde person i saken, en nordkoreansk mann. Fra før er to kvinner og en mann arrestert. Den ene kvinnen er fra Indonesia og den andre har vietnamesiske ID-papirer. Minst en av kvinnene har fortalt at hun trodde de var med på en spøk ved å sprute vann i ansiktet på folk og at hun fikk betalt 100 dollar for det. Dette var den vietnamesiske kvinnen som ble fanget på overvåkingsbilder med en genser påtrykt «LOL» – den engelske forkortelsen for å le høyt.

Sørkoreansk etterretning konkluderte allerede første dag med at Nord-Korea sto bak, og viste til at Kim Jong-un har hatt en stående drapsordre mot broren i flere år.

Nord-Korea har også tradisjon for attentater utenlands. I 1983 unnslapp Sør-Koreas president så vidt et nordkoreansk bombeangrep i Myanmar. I 2010 ble to falske avhoppere avslørt med en plan for å skjære strupen over på en høyprofilert avhopper i Seoul.

3. Hva var motivet?

Sørkoreansk etterretning peker på diktator Kim Jong-uns «paranoia» og mener han får likvidert de han oppfatter som en trussel mot egen posisjon. Enkelte andre spekulerer imidlertid rundt teorier om at det kan finnes andre bakmenn med mer private motiver på grunn av Kim Jong-nams angivelige kvinnehistorier og gamblingvaner.

En nordkoreansk diplomat er synlig misfornøyd med representanter for likhuset i Kuala Lumpur.

4. Hva vil skje med liket?

Nord-Korea og Malaysia har havnet i en diplomatisk stillingskrig om levningene etter Kim Jong-nam. Nord-Korea forsøkte forgjeves å forhindre obduksjon. Nå krever landet liket utlevert, men Malaysia har sagt at de må ha en DNA-prøve fra en slektning. Hvis ingen etterlatte melder seg med krav om levningene, vil imidlertid Malaysia trolig etter hvert etterkomme Nord-Koreas krav. Fredag kveld snakket Nord-Koreas Malaysia-ambassadør med pressen utenfor likhuset. Han sa obduksjonen var gjennomført uten at de var til stede og at de vil bestride den. Han mente «Malaysia forsøker å skjule noe» og at «landet konspirerer med fiendtlige krefter desperate etter å skade oss».

Lørdag gikk ryktene om en ny obduksjon etter angivelig usikre resultater av den første.

Kim Jong-un bruker mye tid på å reise rundt i Nord-Korea for å inspisere. Og når den unge diktatoren snakker, noterer folket flittig ifølge de offisielle bildene.

Les mer om

  1. Kim Jong-un
  2. Nord-Korea
  3. Sør-Korea