Verden

Erna Solberg får ikke eget møte med Trump under G20

Statsminister Erna Solberg deltar på G20-møtet i Hamburg fredag og lørdag der klima og handel blir stridstemaer.

BRUSSEL (Aftenposten): Den norske statsministeren har ennå ikke hatt et ordentlig møte med USAs nye president. Norske myndigheter hadde håpet det ville skje denne uken.

  • Øystein Kløvstad Langberg
    Øystein Kløvstad Langberg
    Europa-korrespondent

USAs president har ikke funnet tid i programmet sitt til å møte Norges statsminister. Det bekrefter Statsministerens kontor overfor Aftenposten.

Norge er invitert med som gjesteland når 20 av de største økonomiene i verden møtes i Hamburg fredag og lørdag.

Blant deltagerne er Kinas president Xi Jinping, Indias statsminister Narendra Modi og USAs president Donald Trump.

Norske myndigheter håpet G20 kunne bli en anledning til å avholde det første bilaterale møtet mellom Erna Solberg og Donald Trump. De har jobbet i flere uker med å få det til, men den siste beskjeden fra USA er at det ikke lar seg gjøre.

– Det er mange land som har bedt om møte med USAs president, og vi har fått beskjed om at presidenten dessverre ikke har tid til et eget bilateralt møte med statsministeren, sier Arvid Samland, kommunikasjonsrådgiver ved Statsministerens kontor.

  • Trump mangler folk i hundrevis av nøkkelposisjoner. «Han er ikke klar for en krise», mener tidligere ambassadør.

Danske i Det hvite hus

Trump og Solberg hilste under NATO-toppmøtet i Brussel 25. mai og har snakket sammen på telefon, men har ikke hatt noe ordentlig møte siden han ble satt inn i januar. Nå må Solberg vente litt til.

Statsminister Erna Solberg hilse raskt på Trump i Brussel i mai og håper å få utvekslet noen ord med presidenten i Hamburg også, selv om det ikke blir et ordentlig møte.

Av hennes nordiske kolleger er det kun danske Lars Løkke Rasmussen som har hatt eget møte med Trump. Han var på besøk i Det hvite hus i mars.

Krangel om klima og handel

Handel, klima, terror og migrasjon er hovedtemaene i Hamburg, og det er ventet at særlig de to første sakene vil skape hodebry.

Her er USA på kollisjonskurs med flertallet av G20-landene. Trump har besluttet å trekke USA ut av Paris-avtalen og han har tatt til orde for en mer proteksjonistisk handelspolitikk.

Representanter fra hvert land forhandler nå om et sluttdokument alle kan stille seg bak. Kilder i EU sier til Aftenposten at USA i klima-spørsmålet har de 19 andre landene imot seg.

– Man kunne forventet at USAs beslutning ville skape splittelse blant de andre landene, men det har ikke vært noen tegn til det, sier kilden.

Trump møter Putin, Merkel og flere andre

Det er også knyttet stor spenning til møtet mellom Trump og Russlands president Vladimir Putin, som er det første mellom de to statslederne.

– Det blir spennende å se om Trump møter opp som Putin-fan eller president, har USA-ekspert Jan Arild Snoen uttalt til Aftenposten.

Ifølge NTB skal Trump også ha møter med blant andre Tysklands forbundskansler Angela Merkel, Storbritannias statsminister Theresa May og Japans statsminister Shinzo Abe.

Selv om hun ikke får møte Trump, skal den norske statsministeren etter planen ha en rekke andre bilaterale møter. Til nå er det klart at hun skal møte Indonesias president Joko Widodo.

LES OGSÅ: For ett år siden lå Europa på dødsleiet. Nå brer optimismen seg over hele kontinentet.

Er du interessert i EU, NATO og utviklingen i vår egen verdensdel? Da kan du følge Europa-korrespondenten på Facebook og på Snapchat (brukernavn: olangberg).

Les mer om

  1. Vladimir Putin
  2. Donald Trump
  3. USA
  4. G20