Verden

Tre personer drept i terrorangrep i Jerusalem

Minst fem terrorangrep skal ha funnet sted i Israel tirsdag formiddag. Tre israelere skal være drept og tre antatte palestinske gjerningsmenn skutt og drept, ifølge israelske aviser.

To personer skal være drept og minst 16 såret da to personer angrep en buss i nabolaget Armon Hanatziv i Jerusalem. Her bærer den frivillige nødhjelpsgruppen Zaka en død palestiner ut av bussen.
  • Åshild Eidem
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Med kort mellom skal flere angrep ha funnet sted i Israel, melder The Times of Israel. Til sammen skal tre israelere være drept og minst 30 personer såret. Tre antatte palestinske gjerningsmenn er skutt og drept, skriver Maan News.

To personer skal være drept og fem såret da en mann kjørte inn i en folkemengde ved et busstopp i sentrum av Jerusalem.

I tillegg skal to personer være drept og minst 16 såret da to personer angrep en buss i nabolaget Armon Hanatziv i Jerusalem, skriver Haaretz.

Den ene av gjerningsmennene skal ha angrepet med skytevåpen, den andre med kniv. Politiet skal ha skutt gjerningsmennene, som ifølge politiet var i 20-årene, på stedet. Den ene ble drept, den andre er såret.

Jerusalems ordfører Nir Barkat ønsker å stenge av byens arabiske nabolag etter dagens angrep.

To separate angrep — minst ett av dem med kniv - skal også ha funnet sted i Ra’anana, en forstad til Tel Aviv. Én person skal være alvorlig skadet og tre lettere skadet.Flere angrep er rapportert, ifølge Haaretz og The Times of Israel: Én jødisk mann skal være lettere skadd etter en knivstikking i Kiryat Ata i Nord-Israel. Foreløpige meldinger tyder på at gjerningsmannen også er jødisk, og ønsket å begå et hevnangrep på det han trodde var araber.

I Netanya skal en arabisk israeler være lettere skadet etter å ha blitt angrepet av en jødisk israeler.

Samtidig er en skyteepisoder rapportert ved grenseterminalen Rabin i Sør-Israel på grensen til Jordan, og ved Damaskusporten til Gamlebyen i Jerusalem. Disse ser foreløpig ikke ut til å være bekreftet.

Angrepene er de siste i en rekke angrep som har skjedd de siste ukene. Utviklingen skjer så raskt at israelske aviser live-dekker hendelsene.

Statsminister Benjamin Netanyahu har tirsdag formiddag innkalt til krisemøte.

Jerusalems ordfører Nir Barkat anklager palestinske ledere:

Barkat sier han nå har bedt om at Jerusalems arabiske nabolag blir avstengt, skriver Haaretz. Han får støtte fra jordbruksminister Uri Ariel. Torsdag forrige uke oppfordret Barak alle israelere med våpenlisens til å bære med seg våpen konstant for å avverge angrep.

Samtidig har Israel stengt grenseovergangen Erez til Gaza. Stengingen skjer mens palestinere angivelig demonstrerer 100 meter fra grensegjerdet mellom Gaza og Israel.

Derfor er konflikten mellom israelerne og palestinerne trappet opp:

Les også

Angrep da han ble beordret til å ta hånden ut av lommen

Hvorfor skjer dette nå?

— De grunnleggende årsakene er okkupasjon, utbyggingen av bosettinger og provokasjoner. Grunnen til at det eskalerte nå er først og fremst knyttet til Tempelhøyden, sier senioranalytiker Ofer Zalzberg i tankesmien International Crisis Group.

Den siste måneden har det oppstått store sammenstøt i tilknytning til Tempelhøyden i Gamlebyen i Jerusalem, av muslimene omtalt som Haram al-Sharif. Stedet er det helligste i jødedommen og det tredje helligste i islam. Kampene handler i bunn og grunn om hvem som skal ha tilgang til området.

Nektet adgang:

Les også

Palestinere utestenges fra Gamlebyen i Jerusalem

Men Tempelhøyden er kun én årsak, ifølge tjenestemenn i det israelske sikkerhetsapparatet som har snakket med israelske journalister. De fremhever at unge palestinere ikke har håp. Dagens ungdomsgenerasjon har heller ikke opplevd kostnaden ved den andre intifadaen, det palestinske opprøret fra 2000 til 2005, påpeker de.

Det palestinske lederskapet mangler gjennomføringskraft. De oppnår lite overfor Israel, og en palestinsk stat synes stadig mer uoppnåelig. Lederskapet mangler også politisk legitimitet. Valg har ikke vært avholdt siden 2006, og lederskapet er splittet mellom Hamas-regjeringen i Gaza og den Fatah-dominerte Palestinske selvstyremyndigheten (PA) på Vestbredden. President Mahmoud Abbas sitter nærmere syv år på overtid, og i en undersøkelse publisert den siste uken svarer to tredjedeler av de spurte at de krever hans avgang.

Samtidig stiger støtten om et væpnet opprør markant. Et klart flertall av de spurte er for en væpnet intifada.

Les også

  1. Slik går israelske soldater undercover blant palestinske demonstranter

  2. - Palestiner skutt og drept da han forsøkte å knivstikke israelsk politimann