Cowboyhatter, sushi-burritoer og lange køer. Hvilket parti hadde det beste landsmøtet?

Vi legger politikk til side og ser på Demokratenes og Republikanernes landsmøter fra et bakkeperspektiv.

Konfetti er en naturlig del av amerikanske landsmøter – i begge partier. Bildet er fra det republikanske.
  • Kristoffer Rønneberg

På mange måter kan det være lett å blande sammen de to partienes landsmøter. Mye er likt. Store arenaer fullpakket med folk, journalister og delegater som virrer rundt hverandre, nasjonalsanger og edsavleggelser fra scenen hver eneste dag.

Men forskjellene er der. Her er en høyst uhøytidelig sammenligning av Demokratenes og Republikanernes landsmøter de siste ukene.

1. Vertsbyen

Republikanerne hadde sitt møte i Cleveland, Ohio, en by som har fått et betydelig oppsving etter mange år med økonomisk nedgang. Det lille sentrumsområdet er overkommelig å spasere gjennom, og bykjernen oppleves som nyoppusset. Rock’n’roll Hall of Fame er et klart pluss.

Demokratene møttes i Philadelphia, USAs første hovedstad og en by som oser av historie. Det er masse å se og gjøre her, og byen er langt mer etnisk mangefasettert enn Cleveland. Dessverre fikk ikke så mange av oss sett noe særlig til byen – landsmøtet ble holdt på en arena langt unna sentrum. Derfor gir vi republikanerne en knepen seier på dette punktet.

Vinner: Republikanerne.

Den nyoppussede Folkeplassen i Cleveland sentrum er blitt et populært sted for innbyggerne å samles.

2. Politiske stjerner

Donald Trump har sørget for at de fleste ledende republikanerne (inkludert hele Bush-familien og de to forrige presidentkandidatene) valgte å holde seg langt unna landsmøtet. Et resultat av dette var at folk som lenge har vært obskure karakterer i Washington, DC – folk som Alabama-senator Jeff Sessions – plutselig ble sentrale aktører.

Kontrasten var enorm hos demokratene. Barack Obama, Bill Clinton, Michelle Obama, Elizabeth Warren, Bernie Sanders og nær sagt hele resten av partieliten var til stede, mange av dem holdt også taler. I tillegg brukte unge stjerneskudd – folk som Cory Booker og Gavin Newson – møtet som en plattform for å løfte sin egen profil, noe vi ikke så i Cleveland.

Vinner: Demokratene.

Hillary Clinton får drahjelp av hele det politiske A-laget i partiet, inkludert president Barack Obama. Donald Trump er avvist av mesteparten av den republikanske eliten.

3. Kostymer og effekter

Republikanernes landsmøte var preget av stor oppfinnsomhet og skaperglede. En Lincoln-imitator vandret rundt i gangene. Noen gikk rundt med Trump-parykker. Hele Texas-delegasjonen (155 mennesker) hadde en uniform som inkluderte boots, olabukser, cowboyhatter og rancher-skjorter. Hele landsmøtet var et fyrverkeri i rødt, hvitt og blått.

Demokratene stilte opp med en light-variant basert på det samme temaet. En delegat fra Wisconsin dukket opp med en hatt formet som en ost. En Bernie Sanders-delegat hadde teksten «Feel the Bern» skrevet med små LED-lyspærer bakpå skjorten. Og mange hadde fargerike sløyfer og slips. Antallet hijaber og jødiske kippaer var langt større enn hos republikanerne.

Vinner: Republikanerne.

Hattene var aller størst hos republikanerne.

4. Kjendiser

Republikanerne har aldri hatt like stor kjendistekke som demokratene. Valget av Donald Trump som presidentkandidat har gjort lite for å endre på denne tradisjonen. Partiet måtte lete lenge for å finne ikke-politikere folk flest hadde hørt om. Blant talerne: Tidligere TV-kjendiser som Scott Baio og Antonio Sabato. Hvem, tenker du kanskje? Ja, nettopp.

Demokratene, derimot, kunne forsyne seg fra øverste hylle. Blant musikerne som takket ja til å være med finner vi Katy Perry, Paul Simon, Alicia Keys og Lenny Kravitz. Skuespillere som Meryl Streep, Lena Dunham og Elizabeth Banks sørget også for litt Hollywood-glitz for delegatene.

Vinner: Demokratene.

Meryl Streep var blant stjernene som stilte på Demokratenes landsmøte i Philadelphia.

5. Mat

Cleveland sentrum er et hyggelig og rent sted, men matutvalget er elendig. Langs hovedgaten Euclid Avenue lå det stort sett fastfood-restauranter. Inne på stadion gikk det naturlig nok i stadionmat som pølser og pretzels.

Philadelphia er kjent for sitt store utvalg restauranter fra alle verdenshjørner. Selv om det var en utfordring å utforske disse ettersom stadion lå utenfor sentrum, kunne delgater, gjester og journalister trøste seg med et rikt utvalg matbiler rett utenfor arenaen. Her fantes salater, grillmat og nyvinningen sushiburrito – for å nevne noe.

Vinner: Demokratene.

Sushi burrito er definitivt ikke noe man finner på Republikanernes landsmøte.

6. Demonstrasjoner

Før landsmøtet i Cleveland var det mange som var urolige for at anti-Trump-demonstrasjonene skulle bli voldelige – ikke minst fordi Ohio er en delstat der det er lovlig å bære våpen åpent på gaten dersom du har lisens. Men demonstrasjonene forble små og hovedsakelig fredelige. Politiet var svært synlige i bybildet og vinket og smilte til alle som ville si hei.

Demokratenes landsmøte, derimot, ble preget av store og sinte demonstrasjoner. Både Bernie Sanders-tilhengere og «Black lives matter»-aktivister marsjerte daglig gjennom gatene. Tirsdag klarte en gjeng Sanders-delegater å ta seg inn i presserommet for å demonstrere høyllytt mot at Hillary Clinton var blitt nominert til partiets presidentkandidat.

Vinner: Demokratene. Fordi «this is what democracy looks like».

Sanders-tilhengerne markerte seg kraftig under Demokratenes landsmøte.

7. Logistikk

Republikanerne hadde orden på hvordan man kom seg fra A til B. Busser sørget for å sende journalister enkelt og greit fra pressesenteret til arenaen der møtet ble gjennomført. Sikkerhetskontrollene var effektive. Inne på arenaen var det til tider vanskelig å få rede på hvor det var lov å bevege seg, men det også skyldes denne journalistens dårlige stedssans.

Demokratenes landsmøte var preget av logistisk rot. Inne på arenaen var det mye trangere enn hos republikanerne, og folk gikk ofte i kø. Avstanden fra sikkerhetskontrollen til arenaen var svært lang og tvang folk til å gå i ti minutter i 40 graders varme. Taxier og Uber-biler som skulle hente passasjerer måtte stå i lange køer for å komme til området.

Vinner: Republikanerne.

De to partiene har nominert og gir hvert sitt bilde av USA. Hvordan harmonerer det med folks egen oppfatning av virkeligheten. Lytt til vår siste podkast i spilleren under, påSoundCloud, iiTunes eller fra vårRSS-strøm.