Tyrkia nekter akademikere å reise utenlands

President Erdogan forsetter sin knallharde respons til kuppforsøket med å forby akademikere å reise utenlands. 50.000 er nå arrestert eller sparket, ifølge BBC.

En kvinne deltar i en demonstrasjon til støtte for Tyrkias president Recep Tayyipp Erdogan tirsdag kveld.
  • Christina Pletten

Erdogan-regjeringen i Tyrkia fortsetter sin utrensking av opposisjonelle etter det mislykkede kuppforsøket forrige helg.

Det er nå lagt ned forbud mot at akademikere kan reise til utlandet. Regjeringen ber også akademikere som allerede er på oppdrag i utlandet om å komme hjem, skriver Hurryiet Daily News.

Vil fjerne Gulen-sympatisører

Tyrkias råd for høyere utdanning, YÖK, har sendt et brev til universiteter og høyskoler der de ber om at rektorene vurderer personalet, spesielt med tanke på sympatisører av Fetullah Gulen, som anklages for å ha stått bak kuppforsøket.

Mediene reddet Erdogan, men venter ikke takk

Rådet ber om tilbakemelding innen august. De har allerede forlangt at over 1500 fakultetsledere skal si opp.

Over 15 000 ansatte under utdanningsdepartementet er allerede suspendert, og Tyrkia har trukket tilbake lisensen til 21 000 lærere i private institusjoner, skriver Hurryiet.

Erdogan slår ned på skoler og universiteter

Allerede før kuppforsøket var Erdogan i gang med en utrensking av sine kritikere på landets høyskoler og universiteter. En gruppe på rundt 1500 akademikere skrev tidligere i år under på et opprop mot regjeringen. Mange av dem mistet jobbene sine.

Erdogan har også blitt beskyldt for å forfølge kritikere i media ved å misbruke rettsvesenet. Presidenten har fjernet mange dommere og erstattet dem med mer regimevennlige tjenestemenn. Både EU og USA har uttrykt bekymring for situasjonen i det tyrkiske rettsvesenet i sine landrapporter.

Erdogan holdt tale til folket utenfor presidentpalasset i Istanbul i går kveld.

Guvernør begikk selvmord

Over 50 000 mennesker er nå arrestert eller sagt opp fra jobbene sine som følge av kuppforsøket, melder BBC. Bloomberg kalkurerer med at nesten 60 000 er sagt opp eller suspendert.

Tirsdag mistet over 16.000 jobben i Tyrkia som følge av president Erdogans utrenskning

Guvernøren i Manisa-provinsen Necmi Akman, skal ha begått selvmord etter å ha blitt suspendert, ifølge Andalou Agency.

Akman skal ha brukt pistolen til sin livvakt til å skyte seg selv i hodet. han døde på sykehuset. Saken etterforskes, melder byrået.

Kaller Gulen-bevegelsen en terror-organisasjon

Statsminster Binali Yildirim har sagt at Gulen leder en terror-organisasjon.

– Vi skal rive dem opp med røttene sånn at ingen hemmelig terrororganisasjon noensinne vil tørre å forræde vårt elskede folk igjen, sa statsministeren til parlamentet.