Verden

Tysklands utenriksminister advarer NATO mot "sabelrasling"

Utenriksminister Frank-Walter Steinmeier vil ikke at NATO skal bidra til å hete opp stemningen ytterligere øst i Europa.

NATO-øvelsen Anakonda der over 30.000 soldater deltok er nettopp avsluttet i Polen. Bildet viser polske og amerikanske soldater. KACPER PEMPEL / REUTERS

 • Ingrid Brekke

Steinmeier er opptatt av at konfliktnivået med Russland ikke må økes gjennom truende militære gester. De østlige partnerlandene burde ikke gi Russland noen unnskyldning for en konfrontasjon.

Frank-Walter Steinmeiers advarsel kommer i forkant av NATO-toppmøtet i Warszawa 8. og 9. juli og like i etterkant av den store NATO-øvelsen Anakonda 2016.

– Nå bør vi ikke hete opp situasjonen ytterligere gjennom høylytt sabelrasling og krigsrop, sier sosialdemokraten Steinmeier til den tyske avisen Bild am Sonntag.

Anakonda i Polen

Det ville være fatalt å "begrense blikket til det militære og bare søke botemiddelet i en avskrekkingspolitikk."

 • Slik angriper russerne Tyskland: Hacking, falske nyheter og forbindelser til ytre høyre.

31.000 soldater fra 24 NATO-land var nettopp samlet i Polen for å øve på å motstå et skjult russisk angrep tilsvarende det som skjedde på Krim i Ukraina i 2014.

Tirsdag besluttet NATO å utplassere 1000 soldater i hvert av landene Polen, Latvia, Litauen og Estland.

Merkel og Steinmeier hver sin linje

Steinmeiers sosialdemokratiske parti SPD og kansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU har i mange år hatt en noe ulik russlandspolitikk. I kjølvannet av Russlands anneksjon av Krim ble de mer samlet, men sosialdemokratene har i det siste flere ganger uttrykt ønske om en mindre konfronterende linje.

Frank-Walter Steinmeier tror ikke sikkerheten øker gjennom "symbolske tanksparader ved østgrensen". HENRY ROMERO / X90174

– Den som tror at man skaper større sikkerhet med symbolske tanksparader ved østgrensen til NATO, tar feil, mener Steinmeier.

Utenriksministeren sier at det må være i NATO-landenes interesse å knytte Russland til seg "i et internasjonalt ansvarlig partnerskap".

– Å hindre en iransk atombombe, kampen mot radikal islamisme i Midtøsten eller stabilisering av en libysk stat er aktuelle eksempler på det, sier han.

Den grønne politikeren Rebecca Harms mener dette er helt feil tidspunkt å sende oppmykingssignaler til Russland. FRANKA BRUNS / TT / NTB Scanpix

De grønne: "Uansvarlig signal"

De grønne kritiserer Steinmeiers utspill kraftig. Rebecca Harms, nestleder i partiets fraksjon i Forbundsdagen sier at Steinmeier sender et "uansvarlig signal" til Moskva på et tidspunkt der Russland fortsatt nekter å støtte fullt ut forsøkene på å sette punktum for Ukraina-krisen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Les mer om

 1. Russland
 2. Nato
 3. Warszawa
 4. Europa

Relevante artikler

 1. KOMMENTAR

  - NATOs strategi blir undergravd av den tyske utenriksministeren

 2. VERDEN

  Derfor er det krise for Angela Merkel

 3. KOMMENTAR

  Tyske liberale vil komme Putin i møte | Frank Rossavik

 4. VERDEN

  Oppheting av Russland-Ukraina-konflikten bekymrer

 5. VERDEN

  Brudd i tyske regjeringsforhandlinger kan lede til nyvalg

 6. VERDEN

  Nye blodige sammenstøt i Ukraina