Tysklands utenriksminister advarer NATO mot "sabelrasling"

Utenriksminister Frank-Walter Steinmeier vil ikke at NATO skal bidra til å hete opp stemningen ytterligere øst i Europa.

NATO-øvelsen Anakonda der over 30.000 soldater deltok er nettopp avsluttet i Polen. Bildet viser polske og amerikanske soldater.

Steinmeier er opptatt av at konfliktnivået med Russland ikke må økes gjennom truende militære gester. De østlige partnerlandene burde ikke gi Russland noen unnskyldning for en konfrontasjon.

Frank-Walter Steinmeiers advarsel kommer i forkant av NATO-toppmøtet i Warszawa 8. og 9. juli og like i etterkant av den store NATO-øvelsen Anakonda 2016.

– Nå bør vi ikke hete opp situasjonen ytterligere gjennom høylytt sabelrasling og krigsrop, sier sosialdemokraten Steinmeier til den tyske avisen Bild am Sonntag.

Anakonda i Polen

Det ville være fatalt å "begrense blikket til det militære og bare søke botemiddelet i en avskrekkingspolitikk."

31.000 soldater fra 24 NATO-land var nettopp samlet i Polen for å øve på å motstå et skjult russisk angrep tilsvarende det som skjedde på Krim i Ukraina i 2014.

Tirsdag besluttet NATO å utplassere 1000 soldater i hvert av landene Polen, Latvia, Litauen og Estland.

Merkel og Steinmeier hver sin linje

Steinmeiers sosialdemokratiske parti SPD og kansler Angela Merkels kristeligdemokratiske parti CDU har i mange år hatt en noe ulik russlandspolitikk. I kjølvannet av Russlands anneksjon av Krim ble de mer samlet, men sosialdemokratene har i det siste flere ganger uttrykt ønske om en mindre konfronterende linje.

Frank-Walter Steinmeier tror ikke sikkerheten øker gjennom "symbolske tanksparader ved østgrensen".

– Den som tror at man skaper større sikkerhet med symbolske tanksparader ved østgrensen til NATO, tar feil, mener Steinmeier.

Utenriksministeren sier at det må være i NATO-landenes interesse å knytte Russland til seg "i et internasjonalt ansvarlig partnerskap".

– Å hindre en iransk atombombe, kampen mot radikal islamisme i Midtøsten eller stabilisering av en libysk stat er aktuelle eksempler på det, sier han.

Den grønne politikeren Rebecca Harms mener dette er helt feil tidspunkt å sende oppmykingssignaler til Russland.

De grønne: "Uansvarlig signal"

De grønne kritiserer Steinmeiers utspill kraftig. Rebecca Harms, nestleder i partiets fraksjon i Forbundsdagen sier at Steinmeier sender et "uansvarlig signal" til Moskva på et tidspunkt der Russland fortsatt nekter å støtte fullt ut forsøkene på å sette punktum for Ukraina-krisen, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook og Twitter.