Verden

Fransk magasin: Barna til presidentkandidat François Fillon etterforskes

Presset mot den konservative presidentkandidaten øker. Nå er også barna til Fillon trukket inn i saken der han anklages for misbruk av offentlige midler, ifølge en anonym kilde.

Arbeidsforholdet mellom Francois Fillon og kona Penelope er gjenstand for mye oppmerksomhet i fransk presse. Foto: Christophe Ena / AP / NTB scanpix Foto: Christophe Ena / TT / NTB Scanpix

  • NTB

Det er en kilde nær etterforskningen som kommer med opplysningen. Fillon har tidligere sagt at han betalte datteren Marie og sønnen Charles «som advokater for enkeltoppdrag», da han var senator.

Men Marie og Charles var fortsatt studenter da de jobbet for faren, ifølge franske medier.

Ifølge magasinet Le Canard Enchaine mottok barna dessuten lønninger tilsvarende fulltidsjobber, ikke enkeltoppdrag.

  • Bakgrunn: Undersøker om presidentkandidatens kone mottok millioner for «fiktiv» jobb

Fillon og kona under lupen

I løpet av de siste ukene har den konservative presidentkandidaten vært under hardt press. Fransk påtalemyndighet har innledet gransking av påstandene om at Fillon i årevis lønnet kona med statlige midler, for arbeid hun tilsynelatende ikke utførte.

Mandag ble Fillon og kona avhørt av fransk politi i forbindelse med påstandene. Dagen etter gjennomsøkte og beslagla fransk politi en rekke dokumenter fra Fillons kontorer.

Ifølge magasinet Le Canard Enchaine er det ikke funnet bevis for at kona har utført noe arbeid for millionlønnen hun har fått utbetalt.

Tidligere har Fillon vært en klar favoritt til å vinne vårens presidentvalg. Granskingen har imidlertid begynt å gjøre utslag på meningsmålingene, og saken kan sette drømmen om å bli Frankrikes nye presidentpar i fare.

Selv beskylder presidentkandidaten den franske venstresiden for «statskupp» i sitt forsvar mot korrupsjonsanklagene.

Upubliserte intervjuer

Fillon sier kona Penelope har jobbet for ham i flere år. Men et nesten ti år gammelt intervju sår tvil om uttalelsene, ifølge franske medier.

I 2007 sa Penelope at hun «aldri hadde vært mannens assistent, eller noe lignende», ifølge France Télévisions.

Torsdag kveld sendes tidligere upubliserte deler av intervjuet, som Penelope gjorde med den britiske avisen Sunday Telegraph. Intervjuet ble gjort kort tid etter at mannen hennes ble utpekt til statsminister i 2007.

Det var onsdag forrige uke at saken begynte å rulle, da magasinet Le Canard Enchaine skrev at Penelope ble betalt som «assistent» for mannen mellom 1988 og 1990, og så igjen fra 1998 til 2002.

I forrige uke hevdet Fillon at kona «alltid» har jobbet for ham, med taleskriving og å møte folk i hans sted.

Les mer om

  1. Frankrike