Verden

- FN-kontor i Gaza truffet av israelske granater

Israels forsvarsminister Ehud Barak kaller angrepet for en «grov feil».

En FN-ansatt utenfor nødhjelpslageret som torsdag ble rammet av israelske bomber. Foto: MAHMUD HAMS / AFP

 • Anders Hedeman
 • Knut A. Knut A. Nygaard

Les også: FNs hovedkontor i Gaza er truffet av tre israelske granater, sier en FN-talsmann til nyhetsbyrået AP. Bygningen er hovedkvarteret for FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA), og huser opptil 700 palestinere som har flyktet fra de israelske angrepene, ifølge Reuters. FN-talsmann Chris Gunness opplyser at tre FN-ansatte er skadet i angrepet.

Flere tonn mat gikk tapt

FN-kontoret har satt all distribusjon av nødhjelp i Gaza på vent som følge av angrepet, men avviser at de innstiller all nødhjelp i området. Flere tonn mat og nødhjelp gikk tapt i brannen, og brannmannskapene hadde store problemer med å få kontroll over flammene. — Det er en svært stor brann, og vi har ikke klart å få kontroll over den for øyeblikket. Vi får ikke tak i hjelp, sier John Ging, sjef for FNs hjelpeoperasjoner i Gaza til CNN. Det pågår væpnede kamper mellom palestinere og israelere i de nærliggende områdene, og dette gjør slukningsarbeidet svært vanskelig.

- Hvite fosforgranater

FN-bygningen ble ifølge Gunness truffet av to eller tre hvite fosforgranater. Slike våpen brenner med svært høy temperatur, og fører ofte til store branner som ikke kan slukkes på vanlig måte. Ifølge øyenvitner er hele området dekket av en tykk røyk som gjør det vanskelig å få oversikt over brannen. Flere andre bygninger i nærheten ble også truffet, og det brenner kraftig i flere av dem, sier Gunness. Brannen nærmer seg nå UNWRA-hovedkvarteret og et drivstofflager som er i bygningen. FN bruker bygningen som lager for store mengder nødhjelp og tankbiler med drivstoff. Tirsdag bekreftet Den internasjonale Røde Kors-komiteen, ICRC, at Israel har brukt hvitt fosfor i sin offensiv i Gaza. Men komiteen har ikke funnet bevis for at bruken er ulovlig eller uforsvarlig.

Bakgrunn:

Barak: - Grov feil

FNs generalsekretær Ban Ki-moon fordømmer angrepet på det sterkeste, og mener det er en grov krenkelse av FN, ifølge AP. Israels forsvarsminister Ehud Barak har bedt Ban om unnskyldning for angrepet, og sier at det var en alvorlig feiltakelse som han tar svært alvorlig. Generalsekretæren krever at israelske myndigheter igangsetter en etterforskning av hendelsen. Den israelske hæren har foreløpig ikke kommentert angrepet.

- Traff Reuters-kontor

En annen bygning i Gaza by, som blant annet huser kontorene til nyhetsbyrået Reuters samt flere arabiske TV-stasjoner, er også truffet av israelske raketter, melder Reuters-journalister. Rakettene traff 12. etasje i Al-Shurouq-bygningen i sentrum av Gaza by, der et lokalt tv-selskap holder til. Bygget ble evakuert etter hendelsen, og tv-bilder viser toppen av bygget innhyllet i tykk røyk. To journalister som jobber for tv-kanalen Abu Dhabi TV ble skadet i angrepet. En talsmann for den israelske hæren skal ha snakket med Reuters-staben like før angrepet for å sjekke hvor kontoret ligger. Reuters har tidligere sendt koordinatene for kontoret til den israelske hæren, og har ved flere anledninger fått forsikringer om at bygningen ikke er et mål.

- Uakseptable tall

Over 1.100 mennesker er drept på Gaza-stripen siden Israel startet krigen mot Hamas for snart tre uker siden, ifølge NTB. FNs generalsekretær Ban Ki-moon ankom torsdag Israel, der han vil forsøke å overtale israelerne til å gå med på en våpenhvile i Gaza. - Tallet på drepte har nådd et uakseptabelt nivå, sier Ban. I løpet av torsdagen skal Ban blant annet møte statsminister Ehud Olmert, president Shimon Peres og utenriksminister Tzipi Livni. Ban innledet rundreisen i Midtøsten onsdag med et besøk i Egypt, der han møtte president Hosni Mubarak. Etter besøket i Israel reiser han først til Vestbredden, der han fredag skal møte palestinernes president Mahmoud Abbas i Ramallah. Deretter reiser Ban videre til Jordan, Tyrkia, Syria, Libanon og Kuwait. Mer om dette tema:

 1. Les også

  - 10.000 trues av kloakkflom

 2. Les også

  Israel beskylder Gilbert og Fosse for løgn

 3. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 4. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

 5. Les også

  Mener rasismebeskyldningene er fri fantasi

 6. Les også

  Mona Levin: - Willoch er rasist og viser jødehat

 7. Les også

  Støre: - Noe gjennombrudd i forhandlingene er ikke nært

 8. Les også

  - Dødstallet i Gaza har passert 1000

 9. Les også

  USA anklager Olmert for løgn

 10. Les også

  «Skal det ikke snart ta slutt?»

FN-ansatte forsøker å slukke brannen som oppsto da israelske granater slo ned i utstyrlageret til FN-hovedkvarteret i Gaza. Foto: MAHMUD HAMS / AFP

En FN-ansatt undersøker skadene de israelske granatene har gjort på FN-hovedkvarteret i Gaza. Foto: HATEM MOUSSA / AP

Ban Ki-moon fordømmer angrepet mot FN-kontoret på det sterkeste. Foto: LEFTERIS PITARAKIS / AP

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Israelske fly angrep mål på Gazastripen

 2. VERDEN

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.

 3. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 4. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014

 5. VERDEN

  Israel brenner. Se bildene av den nye trusselen fra palestinerne.

 6. VERDEN

  Israel vurderer å slippe varer inn på Gazastripen