Verden

Colin Powell: - Afghanistan vanskeligere enn Irak

Den pensjonerte generalen har ikke bestemt seg for om han vil stemme på partifellen John McCain.

Som USAs utenriksminister fra 2001-2005, var Colin Powell sentral i planleggingen av Afghanistans gjennoppbygging. Her er han sammen med dagens afghanske president, Hamid Karzai, under en konferanse i Tokyo i januar 2002.
  • Anders Nordstoga

Colin Powell stilte i dag opp på amerikansk frokost-TV i forbindelse med

Les også

Genaral Petraeus advarer mot tidlig tilbaketrekning fra Irak

. USAs tidligere utenriksminister og øverste militære leder uttrykte bekymring for militærets evne til å føre en tofronts krig i Irak og Afghanistan.

— Ikke bærekraftig

— USAs militære styrker er strukket til det ytterste. Nå ser det ut som om vi vil ha 140.000 soldater i Irak etter at opptrappingen er over i juli, og så begynne en evalueringsprosess. Det sier meg at strategien er å opprettholde en meget betydelig tilstredeværelse inn i den neste presidentperioden, sier Powell til TV-kanalen ABC. Han er bekymret for hva dette vil få å si for de militære styrkenes evne til å møte utfordringene i Afghanistan, som han mener er vel så vanskelige som dem i Irak. - Vi har påtatt oss ansvar i Afghanistan, og på flere måter er Afghanistan vanskeligere enn Irak. Man har stammeproblemene, man har narkokongene, og al-Qaida og Taliban er tilbake på offensiven, sier Powell.

- Venner med alle

Han mener USAs neste president vil stå overfor svært vanskelige militære veivalg. - Den neste presidenten vil arve militære styrker som ikke evner å opprettholde både den samme tilstedeværelsen i Irak og i Afghanistan, sier Powell. Selv om han er republikaner, vil ikke Powell gi sin støtte til John McCain i presidentvalget. Han vil ikke si hvem han tror er best egnet til å lede landet i en vanskelig tid. - Jeg kjenner alle tre kandidatene veldig, veldig godt. Jeg anser meg selv som en venn av dem alle, og jeg har ennå ikke bestemt meg for hvem jeg vil stemme på, sier han.

Les også

  1. Obama og Clinton kan slite med Irak-løftene

  2. Irak: Hva skjedde for 5 år siden?

  3. Irak på stedet hvil

  4. USA til norske ISAF-styrker: - Gi humanitær hjelp i Afghanistan