Verden

- Enighet om resolusjonsforslag

Vestlige og arabiske land i FN er enige om et resolusjonsforslag med krav om våpenhvile på Gazastripen, sier en palestinsk diplomat.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice diskuterer med sin franske kollega Bernard Kouchner (t.v) og den libanesiske utenriksministeren Fawzi Salloukh (t.h) under torsdagen møte i FN. EVAN SCHNEIDER / AP

— Det er oppnådd en enighet som tar hensyn til endringsforslagene fra de arabiske landene, sier den palestinske FN-observatøren Ryad Mansour. Resolusjonsforslaget blir ifølge Mansour tatt opp til behandling i FNs sikkerhetsråd sent torsdag kveld. FNs sikkerhetsråd skulle starte et møte bak lukkede dører klokka 23 norsk tid. Tidligere samme dag la Frankrike, Storbritannia og USA fram et forslag til FN-resolusjon om Gazastripen for de arabiske landene.

USA var lenge mot resolusjon

Det var delte meninger om det var mulig å få med de arabiske landene, som ikke bare krever en våpenhvile, men også en opphevelse av Israels blokade av Gazastripen. Israel er imot at FNs sikkerhetsråd vedtar noe som helst om Gaza. USA var også lenge imot en resolusjon, men bestemte seg til slutt for å støtte en resolusjon som inneholder krav om en øyeblikkelig, men også permanent, våpenhvile. På Gazastripen fortsatte Israel sin offensiv, men også torsdag var det en tre timer lang pause for å la folk kjøpe mat og tillate nødhjelp å komme fram. I løpet av pausen ble det funnet rundt 35 lik under ruinene av utbombede bygninger. Israel ble også utsatt for angrep fra nord da tre raketter ble avfyrt fra Libanon. Hizbollah benektet å ha noe med rakettene å gjøre. Ifølge sykehuskilder og hjelpeorganisasjonene er nå minst 743 palestinere drept og 3.100 såret i de 13 dagene offensiven har vart.

FN stanser hjelpen

FNs organisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA) stanset torsdag alt sitt arbeid på Gazastripen som følge av angrep fra israelske styrker.

– Stansen vil vare til israelske myndigheter kan garantere for sikkerheten til vår stab, sier UNRWAs talsmann Chris Gunness.

Israelske styrker har angrepet flere skoler som blir drevet av UNRWA på Gazastripen. Ifølge helsepersonell er i alt 45 palestinere drept i angrepene.

Torsdag ble to palestinske lastebilsjåfører drept i et israelsk angrep mot en av UNRWAs bilkolonner som var på vei for å hente nødhjelp ved grenseposten Erez. Den israelske hæren var varslet om kolonnen på forhånd, sier FNs talsmann Richard Miron.

Artikkelen fortsetter under bildet.

KHALIL HAMRA

Bryter folkeretten

Også Røde Kors (ICRC) er kommet på kant med Israel og anklager det israelske militære for å ha brutt krigens regler ved å forsinke arbeidet for å hjelpe sivile ofre på Gazastripen.

Onsdag ettermiddag fikk mannskaper fra Røde Kors og Røde Halvmåne tilgang til et område i Gaza by etter å ha forhandlet med israelerne om dette i fire dager, skriver Røde Kors i en pressemelding torsdag.

I området fant mannskapene fire sultende barn som klamret seg til sin døde mor. I det samme huset fant de tolv andre lik. I et annet hus ble det funnet ytterligere tre lik, og i et tredje hus ble det funnet flere sårede personer.

Israelske militære, som ifølge Røde Kors er posisjonert 80 meter unna disse husene, forsøkte å beordre mannskapene bort, men hjelpearbeiderne nektet å adlyde. ICRC mener det israelske militæret i dette tilfellet har brutt folkerettens krav om å sørge for behandling og evakuering av sårede, skriver Røde Kors.

– Dette er en sjokkerende hendelse. Israelsk militære må ha visst om denne situasjonen, men de gjorde ingenting for å bistå de sårede. De gjorde det heller ikke mulig for Røde Kors eller palestinsk Røde Halvmåne å hjelpe de sårede, sier Pierre Wettach, som er leder for ICRC i Israel og de palestinske områdene.

Tre israelske soldater drept

Tre israelske soldater er drept og flere såret i kamper på Gazastripen torsdag, melder den israelske hæren.

En offiser ble drept i kamper sentralt på Gazastripen, en annen offiser ble drept i en skuddveksling med væpnede palestinere nord på Gazastripen, mens en tredje soldat ble skutt, melder hæren.

Hittil er i alt elleve israelske soldater drept i kamper på Gazastripen og i rakettangrep fra væpnede palestinere etter at Israel startet sin militæroffensiv mot Hamas 27. desember.

 1. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 2. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

Israelske soldater venter under et oppdrag i Gazastripen. To soldater ble drept i kamper mot Hamas torsdag, og totalt er 10 israelske soldater drept siden offensiven startet. AP

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene

 2. VERDEN

  Israel angriper flere Hamas-mål

 3. VERDEN

  Flere skutt og såret i nye Gaza-protester lørdag

 4. VERDEN

  Israelske fly angrep mål på Gazastripen

 5. VERDEN

  Israel bombet mål på Gazastripen og i Syria etter rakettangrep

 6. VERDEN

  Gaza-angrep trolig de mest omfattende siden krigen i 2014