Verden

- Våpenhvile kan gjøre situasjonen i Gaza verre

Eksperter tror ikke våpenhvileavtalen får noen umiddelbar effekt.

Palestinere bosatt i flyktningeleiren Rafah sør på Gazastripen leser flyveblad sluppet ut fra israelske fly. Flyvebladene inneholder sannsynligvis en oppfordring om å forlate flyktningeleiren nær egyptgrensen før et planlagt luftangrep mot smuglertunneler i nærheten. Foto: AP

 • Ida Halvorsen Kemp

Midtøsten-ekspert Jørgen Jensehaugen mener den

Les også

Sarkozy: - Våpenhvile i Gaza

mellom Israel og Palestina kan gjøre situasjonen i Gaza verre i forhold til før krigen brøt ut. — Det er uklart hva teksten i våpenhvilen inneholder. Hvis det er sant at våpenhvile byttes mot en humanitær korridor og strengere grensekontroller ved egyptgrensen, er det ille, sier Jensehaugen.

Avtalen

Våpenhvilen har, ifølge nyhetsbyrået AFP, tre hovedpunkter:

 • Israel og selvstyremyndighetene må møtes i Egypt for å diskutere hvordan grensene rundt Gaza kan sikres
 • Grenseovergangene må gjenåpnes
 • De ulike palestinske fraksjonene må møtes til samtaler med Egypt som forhandlingsledere.

Foto: Privat

Etter en tre timer lang våpenhvile onsdag som tillot leveranser av mat og medisiner inn i det palestinske territoriet på Gaza,

Les også

- Israel har godtatt prinsipper for våpenhvile

onsdag ettermiddag. Den britiske avisen Telegraph.co.uk. rapporterer at både Hamas og Israel har sagt at de vil vurdere avtalen. Les også:

Årsaken til krigen er ikke borte

Jensehaugen mener at en stabil situasjon ikke kan opprettholdes så lenge årsakene til at Hamas ikke fornyet den seks måneder lange våpenhvilen i desember ikke fjernes. — Hamas så seg ikke tjent med en våpenhvile så lenge det var blokade. De følte at de, og Gazas befolkning, ble straffet uansett. Hvis de underjordiske tunnelene stenges, er det ingen grunn til at krigen ikke vil bryte ut igjen så snart Hamas har nok våpen, nettopp fordi årsakene til problemene på Gaza ikke blir addressert, sier Jensehaugen og utdyper: - Før Israel begynte å bombe i romjulen, var infrastrukturen i Gaza allerede ødelagt. Det var hovedsaklig de underjordiske tunnelene som forhindret en humanitær katastrofe. Nå etter tolv dagers angrep er alt av infrastruktur totalt ødelagt, og dette behovet for hjelp kan ikke dekkes av kun nødhjelp. Jensehaugen mener det ikke vil være umulig for Hamas å få tak i våpen, selv om korridorene til Egypt blir stengt. Artikkelen fortsetter under bildet.

Foto: AFP

Spill

— Det er en gledelig melding at Zarkozy har klart å komme gjennom med noe, men det betyr lite for Hamas, siden de ikke er en del av avtalen, sier orlogskaptein Ola Bøe Hansen ved Forsvarets Stabsskole til Aftenposten.no

Foto: Brænde, Eivind Griffith

Han mener det er et interessant spill, der de palestinske selvstyremyndighetene inngår avtale med Israel, spesielt med tanke på at palestinernes president Mahmoud Abbas er tydelig kritisk til Hamas. Han tror ikke avtalen har en direkte betydning. — Indirekte kan avtalen ha en viktig konsekvens i forhold til fremtidige forhandlinger.

- Hamas stenges ute

— Avtalen gjør at Hamas stenges ute. Rent fysisk ved at Egypt forplikter seg til å stenge grensene, som har vært hovedinnfartsåren for våpen til Gaza. Og politisk ved at både Israel og de palestinske selvstyremyndighetene viser vilje til forhandling, sier Hansen. - Er det en slags statsmannsånd over avtalen, der partene først og fremst vil vise vilje til forhandling? - Ja, det kan man godt si. Det er viktig for både Israel og selvstyremyndighetene å signalisere vilje til løsning. - Inngåelsen av denne avtalen vil bidra til en marginalisering av Hamas sin rolle - ved at både palestinerne og israelerne vil ha en løsning på konflikten, sier Hansen.

 1. Les også

  Ti timers brødkø i Gaza

 2. Les også

  - Israel har godtatt prinsipper for våpenhvile

 3. Les også

  Bakgrunn for krigen i Gaza

Relevante artikler

 1. VERDEN
  Publisert:

  Palestinerne har omtalt Trumps presidentskap som «det verste noensinne.» Nå overtar Joe Biden den betente konflikten i Midtøsten.

 2. VERDEN
  Publisert:

  Trumps plan for Midtøsten blir tydeligere. Den vil fjerne et par av hovedproblemene.

 3. VERDEN
  Publisert:

  Israel bruker milliarder på å sette en stopper for denne trusselen

 4. VERDEN
  Publisert:

  Gaza: Fatah og Hamas markerer palestinsk forsoning - sammen

 5. VERDEN
  Publisert:

  Trump nøler med å gi Israel grønt lys for omstridt plan om annektering av Vestbredden

 6. VERDEN
  Publisert:

  Stor palestinsk skuffelse over Emiratenes fredsavtale med Israel