Verden

Kina straffer Taiwan med brutte forbindelser

BEIJING (Aftenposten): Beijing har brutt all kontakt med Taiwan fordi øyas leder Tsai Ing-wen ikke vil stille seg bak prinsippet om ett Kina, som partene ble enige om i 1992.

Taiwans president Tsai Ing-wen kan få problemer med å nå sitt mål om å sette fart i øyas økonomi etter at Beijing nå har brutt all kontakt.
  • Jørgen Lohne

Analytikere mener midlertidig stans i all dialog er det første av flere tiltak det kinesiske kommunistregimet kommer til å sette i verk for å legge press på president Tsai, som strever med å bedre øyas svekkede økonomi.

Grunnen til Beijings misnøye med den folkevalgte lederen er at Taiwans første kvinnelige president nøler med helt å avvise at Taiwan noen gang kan bli en selvstendig stat.

Les også

Ved å velge Tsai stemte Taiwanerne seg lengre vekk fra Beijing

Patrick M. Cronin ved tankesmien Center for a New American Security kaller Beijings avgjørelse om å suspendere forbindelsene for ”et varselskudd” fra kinesiske ledere som blir stadig mer nervøse av selvstendighetsbevegelsen på Taiwan.

Tsai Ing-wen har gjort seg til talskvinne for å beholde status quo i
forholdet til fastlandet. Men hennes demokratisk-progressive parti har
tradisjonelt hatt som uttalt mål at Taiwan skal kunne erklære sin
selvstendighet en gang i fremtiden. Kina har på sin side erklært at et slikt skritt ville bli møtt med militær maktbruk.

Hvert sitt syn på ett Kina

Kina og Taiwan skilte lag etter kommunistenes revolusjon i 1949 og opprettelsen av Folkerepublikken, da nasjonalistlederen Chiang Kai-shek flyktet til øya med sine tilhengere. Taiwan har siden vært base for Republikken Kina, som i dag bare anerkjennes av et fåtall stater.

Tilnærmingen til Folkerepublikken Kina økte under Tsais forgjenger, Ma Ying – jeou, som i fjor høst møtte stats- og partisjef Xi Jinping i et historisk toppmøte i Singapore.

Siden 1992 har Taipei og Beijing vært enige om å anse både fastlandet og øya som deler av ett og samme Kina, men tolkningen av hva dette innebærer, og hvem som har rett til å representere nasjonen, er høyst ulike.

For Beijing-regimet er denne enigheten en forutsetning for å beholde normale relasjoner til myndighetene på øya.

Ødelegger for Tsais reformer

Ikke minst når det gjelder handel og investeringer er båndene mellom partene blitt tettere de nærmeste årene. De brutte forbindelsene kan derfor nå komme til å ramme Tsais mål om å få fart på Taiwans økonomi igjen, sier analytikeren Cronin til The New York Times.

Representanter for myndighetene i Taipei uttaler etter Beijings brudd at de uansett vil fortsette å forsøke å opprettholde kontakten:

– Vi håper at Taiwan og fastlandet kan fortsette samarbeidet, som er til det gode for begge parter, sier regjeringstalsmann Tung Chen-yuan.

facebook.com/jorgenlohne

twitter.com/JorgenLohne

jl@ap.no

Les også

  1. Les om da lederne for republikken og folkerepublikken møttes for aller første gang på 70 år

Les mer om

  1. Beijing
  2. Taiwan
  3. Kina