Tre personer mistenkt etter masseovergrep i Köln

Politiet omtaler hendelsene på nyttårsaften som «kriminalitet av en helt ny dimensjon».

Overgrepene skal ha skjedd her i det åpne området hovedjernbanestasjonen og Kölns kjente katedral (bak fotografens rygg).

Politiet skal ha mottatt 90 anmeldelser fra kvinner som forteller at de ble utsatt for seksuelle overgrep i området rundt Kölns hovedjernbanestasjon på nyttårsaften, der mange mennesker var ute i gatene for å feire inngangen til det nye året.

Nyhetsbyrået AP siterte først byens politisjef Wolfgang Albers på at vitner skal ha forklart at overgrepene skal ha blitt utført av en gruppe på opptil 1000 menn, hvorav de fleste var av «arabisk eller nordafrikansk opphav».

Senere understreket Albers at det ikke dreide seg om opptil 1000 gjerningspersoner, men at de som sto bak var en del av en ansamling på anslagsvis 1000 mennesker.

Forbundskansler Angela Merkel ringte tirsdag Kölns ordfører Henriette Reker for å uttrykke sin avsky for hendelsene, melder BBC.

Ordføreren gikk ut tirsdag og advarte mot å trekke forhastede konklusjoner, og koble hendelsene til det store antallet flyktninger som har kommet til Tyskland de siste månedene.

Omringet av menn

Storavisen Die Weltskriver at mindre grupper av menn skal ha omringet de kvinnelige ofrene, samtidig som disse ble utsatt for trakassering og seksuelle overgrep. De aller fleste skal også ha blitt fraranet lommebøker og mobiltelefoner.

Avisen sammenligner hendelsene med overgrepene kvinner ble utsatt for under store demonstrasjoner i Kairo i 2011 og 2013.

En ung kvinne forteller om opplevelsen i lokalavisen Kölner Stadt-Anzeiger.

— Jeg ble befølt under kjolen og ramlet nesten ned en trapp da jeg forsøkte å forsvare meg, sier hun.

En kvinnelig politibetjent i sivil skal også ha blitt befølt av en gruppe menn, opplyser politiet.

Tre personer er mistenkt for overgrepene på nyttårsaften i Köln på nytteråsaften, melder den tyske nyhetstjenesten Focus.

Det er den tyske innenriksministerenRalf Jägeri delstaten Nordrhein-Westfalen som opplyser om dette.

Han vil ikke gi noen flere opplysninger om de mistenkte av hensyn til etterforskningen.

- Stanset ikke selv om vi slo og skrek

En 28 år gammel kvinne har fortalt om sin opplevelse i avisen Express, som også har publisert et sladdet bildeav en gruppe menn som skal ha deltatt i overgrepene.

- Vi gikk gjennom en gruppe med mange menn. Plutselig kjente jeg hender på rumpa og brystene, før jeg ble befølt overalt. De stanset ikke selv om vi slo og skrek, sier 28-åringen til avisen.

Overgrepene og trakasseringen skal ha hatt varierende karakter, ifølge politiet og tyske medier. Noen kvinner skal ha blitt befølt, mens andre skal ha fått revet av seg klærne. Én kvinne har opplyst at hun er blitt voldtatt.

Videoer i sosiale medier viser hvordan situasjonen var på plassen ved jernbanestasjonen da hendelsene skal ha funnet sted. (saken fortsetter under videoen)

Også meldinger om overgrep i Hamburg og Stuttgart

Det er også meldt om lignende hendelser i Hamburg sentrum. Ifølge Bild-Zeitungskal grupper med det som av vitner omtales som nordafrikanske menn ha ranet, trakassert og antastet unge kvinner på nyttårsaften.

— Noen jenter ble jaget som dyr. At dette kan skje i Hamburg gjør meg sjokkert, sier en 17-år gammel jente til avisen.

Politiet i byen sier de har fått inn seks anmeldelser, men gir samtidig uttrykk for at det trolig finnes flere ofre som ikke har tatt kontakt med politiet.

Saken fortsetter under bildet

Overgrepene i Hamburg skal ha skjedd i området rundt det populære utlivsstrøket Reeperbahn.

Focusskriver at det også er blitt meldt inn tilsvarende hendelser fra Stuttgart, der to 18 år gamle kvinner skal blitt omringet av en gruppe på anslagsvis 15 menn, som antastet kvinnene og samtidig stjal mobiltelefonene deres.

— Ikke noe vi har opplevd før

Politiet omtaler hendelsen i Köln som «kriminalitet av en helt ny dimensjon».

— Dette er ikke noe vi har opplevd før, sier Arnold Plickert i det tyske politiforbundet.

Politisjef Albers sier til nyhetsbyrået DPA at det er «en helt uakseptabel situasjon av slike forbrytelser blir gjennomført midt i byen».

I februar skal Köln arrangere sin årlige karnevalsfest, og innenriksminister Ralf Jäger i delstaten Nordrhein-Westfalen lover å styrke innsatsen mot denne type kriminalitet.

— Vil vil ikke akseptere at grupper med nordafrikanske menn samles for å trakassere kvinner seksuelt, sier Jäger, ifølge DW.

Den tyske avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver at denne gruppen lenge har vært i politiets søkelys både i Köln og Hamburg for å ha ranet mennesker i sentrale deler av de to byene.

Innenriksminister Ralf Jäger i delstaten Nordrhein-Westfalen

Ordføreren innkaller til krisemøte

Politiet i Köln har satt ned en dedikert etterforskningsgruppe etter hendelsen. Fem menn er så langt pågrepet.

Ordføreren i Köln, Henriette Reker, skal tirsdag møte politiet for å diskutere overgrepene.

Reker ble knivstukket på en valgstand i oktober. Angrepet skal ha vært rasistisk motivert og ble knyttet til flyktningstrømmen til landet,meldte nyhetsbyrået AFP.

Tysk politi mener hendelsene på nyttårsaften ikke kan settes i sammenheng med det store antallet flyktninger og andre migranter som har kommet til Tyskland siden i sommer.

— De (gjerningspersonene) har ingenting å gjøre med flyktningene fra forskjellige krigssoner som har kommet til Tyskland de siste månedene, sier en etterforsker til avisen Kölner Stadt-Anzeiger.

Vil du lese flere artikler fra Aftenpostens utenriksredaksjon? Følg oss på Facebook.

Kan Donald Trump bli USAs neste president? Aftenpostens korrespondent oppsummerer det politiske året i USA i podkasten Aftenposten Verden.Du kan lytte til den i spilleren under eller påSoundCloud, iItuneseller fra vårRSS-strøm.