Verden

Dublin, Paris og Frankfurt vil stjele Londons finansindustri

I kjølvannet av Brexit har Paris, Frankfurt og Dublin startet hver sin kampanje å tiltrekke seg selskaper som bruker London som handelssentrum. Statoil overvåker situasjonen.

London City kan miste tusenvis av arbeidsplasser, fordi andre storbyer forsøker å få bedrifter til å flytte.
 • Alf Ole Ask
  Alf Ole Ask
  Journalist
Nyhetsbrev Få oversikten med vårt nyhetsbrev om Ukraina

Før britenes folkeavstemning var det antatt at finansindustrien i City of London kom til å være den som ville lide mest ved et brudd med EU.

Statoil er et av de norske selskapene som bruker London som tradingsenter for deler av sin handelsvirksomhet. Selskapet handler store mengder råolje via sitt kontor i London.

Uværet kan bare såvidt ha begynt for London som finanssentrum

Statoil overvåker situasjonen

– Både for vår trading-aktivitet i London og for våre øvrige aktiviteter i Storbritannia er det «business as usual». Det er bare en uke siden resultatet fra folkeavstemningen ble klart. Det er grunn til å tro at det vil ta noe tid før man har et tydeligere bilde av hvordan resultatet vil slå ut. Vi kommer til å overvåke utviklingen nøye i tiden fremover, sier informasjonssjef Knut Rostad i Statoil til Aftenposten.

 • «Han ble offer for den mest spektakulære politiske henrettelsen i vår generasjon»:Slik ble Boris Johnson stanset.

Men selskapene som bruker London som senter for sin finansvirksomhet, utsettes nå for oppmerksomhet fra Dublin, Frankfurt og Paris.

Sov ikke i timen

Irlands eget organ for å stimulere utenlandske investorer har sendt brev til mer enn 1000 investorer i London og minnet dem om at Irland fortsatt er EU-medlem. De tilbyr hjelp til å flytte folk over til Dublin.

I Frankfurt håper man at Den europeiske sentralbanken skal få selskap.

Frankfurt, som er hjemmet til Den europeiske sentralbanken, har satt opp en hotline for banker som er interessert i å plassere sin virksomhet utenfor Storbritannia.

Et team fra Paris Europlace har vært i London for å forsøke å verve finansselskaper. I tillegg har den franske regjeringen fortalt folk i City at de kan leve det gode liv i Paris, forteller The Wall Street Journal.

Villa ha mer?

Da Den europeiske sentralbanken ble plassert i Frankfurt og ble hovedsete for euroen, var det mange i Tyskland som så for seg at verdens finansinstitusjoner ville flytte dit. London viste seg å ha et godt tak på finansnæringen, og britene forsøker nå å dempe virkningene av Brexit.

Tyske, franske og irske myndigheter som nå sikler etter aktivitet i finansmarkedet i London, er de samme landene som har stor innflytelse på den fremtidig avtalen som britene får med EU.

Rammevilkår for finanssektoren blir et hett tema i de forhandlingene som nå skal pågå mellom britene og EU.

For Storbritannia står det mye på spill. Finansindustrien står for 12 prosent av den britiske økonomien, nesten 2,2 millioner mennesker jobber og mer enn 700.000 av dem bare i London.

De byene som nå frir til selskaper i London, har ulemper. Storbritannia har lover tilpasset denne industriens ønsker. I Frankrike har det i hele sommer vært streiker som skal hindre lovendringer som åpner for mer midlertidig ansettelser.

Skattereglene er også bedre i Storbritannia enn mange europeiske land, minner The Wall Street Journal om.

Kom om et sjokk

Børsene steg, oljeprisen gikk opp og pundet styrket seg rett før avstemningen. Få i finansmarkedene trodde på et nei. Færre hadde planer om hva de skulle foreta seg.

Nå har de startet dette arbeidet.

Morgan Stanley har satt ned en arbeidsgruppe for å se på mulige andre steder å etablere seg i Europa, skriver The Wall Street Journal.

Barclays PLC vurderer å flytte deler av virksomheten til Dublin.

Citigroup Inc. vil trolig vente i seks måneder og se det hele litt an, sier en kilde til avisen.

Skaden alt skjedd?

– Men har turbulensen i finansmarkedene etter folkeavstemningen allerede påført London betydelig varig skade som finanssentrum?

– Det gjenstår å se, men mye tyde på at det allerede har skjedd en skade gjennom den usikkerheten som har oppstått, sier Sir Michael Leigh, seniorforsker ved German Marshall Fund og tidligere direktør i EU-kommisjonen til Aftenposten.

Han er spesialist på blant transatlantiske økonomiske forbindelser.

Han viser til de landene som jakter på aktiviteten i London.

– Du har amerikanske banker som har vært i London og som nå kan se seg om etter andre steder å etablere seg om Storbritannia forblir utenfor EU, sier han.

Hør Aftenposten Verdens siste podkast om Island:

Les mer om

 1. Brexit
 2. Paris
 3. Dublin
 4. London
 5. Equinor
 6. EU