Verden

- Fra Al-Qaidas bok

Den britiske regjerings nye terrorrådgiver tror Al-Qaida nå lærer opp britiske terrorister på britisk jord, og sier de siste angrepene er rett fra Al-Qaidas lærebok.

  • Forf>
  • Aftenpostens Korrespondent <forf>hilde Harbo <

Les også

  1. To leger mistenkes <br/>for å være terrorister

  2. Bil sprengt utenfor sykehus i Glasgow

  3. Fem terrormistenkte pågrepet

  4. - Har videobilder av bombemistenkt

Sir John Stevens var tidligere sjef for Metropolitan Police, og er nå statsminister Gordon Browns rådgiver i spørsmål knyttet til terrorisme.I sin faste spalte i søndagstabloiden News of the World, skriver han at helgens siste terrorangrep innebærer en kraftig opptrapping av den islamistiske terroren. Han viser til at man før trodde man sto overfor isolerte grupper av britiske terrorister.

Dødelig nettverk.

— Men nå er det klart at et løst, men dødelig nettverk av sammenkoblede operasjonelle celler har utviklet seg. Samtidig har Al-Qaida-veteraner, både i utlandet og i Storbritannia, fått økt sin innflytelse og til og med sitt lederskap betydelig.- Terroren 7. juli 2005 var forferdelig nok, men nå har Al-Qaeda importert taktikken fra Bagdad og Bali til Storbritannias gater. Og det er ingen tvil om at det vil bli verre før det blir bedre, skriver Lord Stevens.Han viser til hvordan ekstremistiske mullaher, som Abu Hamza og Abu Qatada, har brukt enkelte moskeer for å propagandere for sitt syn og rekruttere unge menn til hellig krig. Samtidig peker han på hvordan disse unge mennenes følelse av isolasjon og utstøtelse fra arbeidsmarkedet gjorde at hatpropagandaen kunne falle i fruktbar jord.

Ny taktikk.

— Noen av dem dro utenlands for å få trening av Al-Qaida, og så begynte vi å få terrorisme utført av britiske muslimer. Men de siste dagers angrep viser at det er gått lengre. Taktikken med å først å detonere en bombe, for så å la en til eksplodere for å ramme flyktende menneskemengder, er rett fra Al-Qaidas lærebok, skriver han, og sier dette gjør at man har mistanke om at Al-Qaida-folk er kommet fra Irak og treningsleire i Afghanistan for å påvirke og lære opp britiske ekstremister.Lord Stevens' nye sjef, statsminister Gordon Brown, har fått en ilddåp som britenes leder. Han hadde bare så vidt utnevnt sin nye regjering torsdag, før meldingen kom om to bilbomber plassert i det sentrale London natt til fredag. Lørdag ettermiddag kom det dramatiske angrepet på flyplassen i Glasgow.

- Bøyer ikke av.

Brown ga et lengre intervju til BBC i går morges, og etterlot ingen tvil om at man knytter de siste angrepene til Al-Qaida.- Det er klart at vi har å gjøre med folk som er assosiert med Al-Qaida, sa han. Brown snakket om en langsiktig og vedvarende trussel, som må bekjempes både militært, gjennom sikkerhetstiltak, politi og etterretning.- Men vi vil ikke bøye av for terroristene, og vi vil ikke la noen få undergrave vår britiske levemåte,fastslo han, samtidig som ha ba sine landsmenn være konstant årvåkne overfor nye terrorangrep.Regjeringen vil i dag gi en redegjørelse for Underhuset om de siste dagers terrorangrep og tiltakene som treffes for å forebygge fremtidige angrep.

Statsminister Gordon Brown måtte i går morges svare BBCs seere og lyttere på hvordan han vil håndtere den alvorlige situasjonen med enda mer terror på De britiske øyer.
Statsministerens rådgiver Sir John Stevens.