WHO: - Haster å finne svar

To personer har testet positivt på svineinfluensa i Skottland. WHO sier det haster med å få viruset under kontroll.

Spanske politifolk med munnbind sjekker passasjerer som ankommer Madrid med fly fra Mexico.

Verdens helseorganisasjon (WHO) skjerper alarmnivået for svineinfluensaen fra 3 til 4 og bekrefter med det at den smitter fra person til person.Eksperter i organisasjonen holdt krisemøte mandag kveld for å diskutere utbruddet av svineinfluensa, som kan ha kostet nesten 150 mennesker livet i Mexico. Den har spredd seg til USA, Canada og Europa.Selv om nivået høynes, sier WHO det ikke er nødvendig å innføre begrensninger på reising eller for land å stenge grensene, melder NTB.WHOs skala over pandemifare går fra 1 til 6, der siste fase betyr at utbruddet har blitt en pandemi med spredning til mer enn én region. Fase 4 betyr at sykdommen smitter mellom mennesker og kan forårsake omfattende lokale utbrudd.Økningen fra 3 til 4 på skalaen betyr også at det er økt fare for at utbruddet skal kunne utvikle seg til å bli en pandemi.— Jeg kan bekrefte at to antatte tilfeller av svineinfluensa i Skottland er blitt stadfestet, sier Skottlands helseminister Nicola Sturgeon.

De to får behandling i isolat i Airdrie, i nærheten av Glasgow, i Skottland. Det er de første bekreftede tilfellene av svineinfluensa i Storbritannia.

Tidligere i dag ble det bekreftet et smittetilfelle av svineinfluensa i Spania.

> Se også:

Les også

Samlesak: Svineinfluensa

Mexico: 149 døde

Svineinfluensaen kan ha kostet 149 mennesker livet i Mexico, opplyste regjeringen i landet mandag. Dette er det eneste landet der man med sikkerhet vet at folk har dødd av sykdommen. Men antallet tilfeller som er bekreftet av laboratorieprøver, er fortsatt ganske få.

Det haster likevel å få kontroll med utbruddet av svineinfluensa, fastslår WHO. Men organisasjonen vil foreløpig ikke anbefale reiserestriksjoner.

— Det faktum at vi sammenkalte komiteen til møte en dag tidligere enn planlagt, indikerer at vi mener hendelsene og den løpende utviklingen av situasjonen må tas opp øyeblikkelig, sa WHOs talsmann Gregory Hartl på en telefonoverført pressekonferanse i Genève mandag.

Krisekomiteen i WHO kom mandag sammen til sitt andre møte. Første møte var på lørdag. Utbruddet av svineinfluensa i Mexico og USA ble kjent før helgen, og søndag ble det bekreftet smitte i Canada.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mange spørsmål

– Det er fortsatt mange spørsmål som må besvares om overføringen av viruset, sa Hartl i forbindelse med at trusselnivået for en pandemi fortsatt holdes på trinn 3, det vil si et nivå der influensa ikke overføres direkte fra menneske til menneske i stort omfang.

Hartl sa at Krisekomiteen vurderer å høyne alarmnivået, men han ville ikke si noe om konklusjonen.

– Vi har ikke det fulle bildet ennå, sa han.

WHO foreslår ikke spesielle reiserestriksjoner nå, understreket talsmannen.

Han sa også veldig tydelig at antallet bekreftede tilfeller av det som kalles svineinfluensa er ganske lave. Det dreier seg om 40 tilfeller i USA, 26 i Mexico, seks i Canada og ett i Spania. Med bekreftede tilfeller menes de tilfellene som er bekreftet gjennom laboratorietester.

EU advarer mot reiser

EU-kommisjonen sammenkalte mandag til krisemøte for unionens helseministre etter at det første tilfellet av svineinfluensa i Europa ble oppdaget i Spania – en ung mann som hadde vært på studietur i Mexico. Mannen er ikke alvorlig syk, og det er heller ikke 20 andre som er blitt testet.

EUs helsekommissær Androulla Vassiliou advarer mot unødvendige reiser til Mexico og USA, og charterselskapet TUI kansellerer sine turer til Mexico.

Også USA anbefaler nå sine borgere å unngå unødvendige reiser til Mexico.

I USA ble det søndag erklært helsemessig unntakstilstand, men minister for indre sikkerhet Janet Napolitano søkte å unngå panikk ved å si at tiltaket først og fremst er en formalitet for å sikre tilgangen på medisiner.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Mexico by stanser

I Mexico oppjusterte myndighetene antallet mistenkte smittede til over 1.600, og 149 av disse er døde. Det er mistenkte tilfeller i 19 av landets 32 delstater

Den enorme hovedstaden Mexico by med 20 millioner innbyggere ble søndag så godt som lukket og låst da skoler ble stengt, de fleste offentlige tilstelninger avlyst og folk ble oppfordret til å holde seg hjemme. Myndighetene vurderer å stoppe nærmest all aktivitet i byen, og en beslutning skal tas seinest tirsdag.

Foreløpig har det ikke vært dødsfall utenfor Mexico, og det er ikke meldt om sikre tilfeller av svineinfluensa utenfor Mexico, USA, Canada og altså Spania. Flere mulige tilfeller i Storbritannia, Frankrike og andre land har testet negativt.

I New Zealand er 13 studenter som kom fra Mexico søndag, blitt syke, men helsemyndighetene har ennå ikke fått svar på om de er smittet av det aktuelle H1N1-viruset.

Verdens helsemyndigheter vet at det en dag kommer en ny pandemi som kan ta millioner av liv verden over, på samme måte som spanskesyken i 1918. Hvert år dør anslagsvis mellom 250.000 og 500.000 mennesker av vanlig influensa verden over.

Den pågående epidemien av svineinfluensa sprer seg svært fort, og det er et illevarslende tegn at mange som har dødd i Mexico, er friske, unge mennesker i 20-30-årsalderen, ikke gamle og syke.