Verden

Putin prøver nå det Obama drømte om, men ikke fikk til: Skape fred mellom israelere og palestinere.

MOSKVA/AMMAN (Aftenposten): Putin kaster seg inn som fredsmegler i en av verdens lengstlevende konflikter.

Putin prøver nå å sette seg i førersetet for å få i gang en ny fredsprosess i Midtøsten. Dette var et hovedtema da Russlands president møtte Israels Benjamin Netanyahu i Moskva denne uken.
  • Per Anders Johansen
    Aftenpostens Moskva-korrespondent

I vakre Bolshoi-teateret strålte president Vladimir Putin og Israels Benjamin Netanyahu etter lange, intense samtaler i Kreml om hvordan å få i gang igjen fredsprosessen i Midtøsten.

– Om 25 år vil folk huske denne kvelden som en milepæl i forholdet mellom Russland og Israel, sa Netanyahu på russisk fjernsyn.

Noen kilometer unna satt utenriksminister Sergei Lavrov og forhandlet med den palestinske utenriksministeren.

– Dessverre har ikke fredsprosessen i Midtøsten blitt bedre siden sist du besøkte oss, sa Lavrov ifølge Interfax.

Russerne inviterte begge parter på egen «Moskva-kanal» om Midtøsten. Da kan Putin få til noe president Barack Obama har drømt om i åtte år.

En førerrolle i Midtøsten-forhandlingene vil være den ultimate seieren for Kreml og Putin, som drømmer om å vinne tilbake en supermakt på linje med USA.

President Vladimir Putin i Bolshoi-teateret med Israels Benjamin Netanyahu og hans kone Sara.

To gode venner

Årsaken til at Russland nå prøver å bli en nøkkelspiller i forholdet mellom israelere og palestinere, er det nye og historisk gode forholdet mellom russerne og israelerne.

For noen år siden ville dette vært helt utenkelig, ikke minst som følge av Russlands nære forbindelser til Iran, Syria, palestinske Hamas og Hizbollah i Libanon.

  • Minst 1,2 millioner russisk-jødiske innvandrere er nå en svært viktig maktfaktor i Israel.
  • Bare Ukraina, Tyskland, USA og Kasakstan har flere russisktalende innbyggere enn Israel.
  • Israels nye forsvarsminister og tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman bodde de første 20 årene av sitt liv i tidligere Sovjetunionen.

Den høyrenasjonalistiske politikeren Lieberman har et svært godt personlig forhold til Putin.

Putin roste ham for å være «briljant», mens Lieberman var den første som roste Putins juksevalg i 2011 for å være «åpent, ærlig og demokratisk».

En lukrativ pensjonsavtale

En av grunnene til at Netanyahu smilte bredt i Bolshoi-teateret, er at Putin løser en sak som er svært populær blant de russisk-jødiske velgerne i Israel.

Putin åpner lommeboken og betaler pensjoner til flere titusener russiske jøder som emigrerte fra Sovjetunionen før 1992.

De høyreorienterte, nasjonalistiske velgerne er en svært viktig velgergruppe for både Lieberman og Netanyahu.

I tillegg ser russerne mulighet for økt handel med landbruksprodukter, høyteknologi og legemidler.

Putin sørget også for at israelerne fikk en uvanlig, men symbolsk viktig gave: En israelsk stridsvogn som havnet i syrernes hender under harde kamper i Libanon i 1982.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov under samtaler med den palestinske utenriksministeren Riad Malki.

Putins Midtøsten-fremstøt

Putin tilbød denne uken både palestinerne og israelerne å komme raskt tilbake til Moskva for nye, felles samtaler.

– Vi er overbevist om at alle parter bør gjøre mer for å bedre situasjonen, sa utenriksminister Sergei Lavrov under samtalene med den palestinske utenriksministeren Riad Malki ifølge Interfax.

Lavrov inviterte også «de palestinske fraksjonene» til egne møter hvis de ikke klarte å bli enige om å bli med.

– Det faktum at Netanyahu flere ganger i samtalene betegnet det arabiske fredsinitiativet som en universal akseptabel løsning, gjør at man blir optimistisk, sa Lavrov i en pressekonferanse i Moskva onsdag.

Tilbake i Tel Aviv benektet imidlertidNetanyahu at han formulerte seg slik.

Israels nye forsvarsminister og tidligere utenriksminister Avigdor Lieberman (i midten) bodde de første 20 årene av sitt liv i tidligere Sovjetunionen. Han har et strålende forhold til både Putin (høyre) og Lavrov (venstre)- og snakker flytende russisk.

– Null sjanse for å lykkes

Midtøsten-eksperten Yezid Sayigh ved tenketanken Carnegie Middle East Center betegner Russlands fremstøt som lite troverdig, i likhet med Frankrikes initiativ:

– Det har null sjanse for å lykkes, sier Sayigh til Aftenposten.

– Disse initiativene er kosmetiske og tjener andre politiske agendaer. Hvis Putin var seriøs, kunne han ha konsultert og koordinert med Frankrike og andre land, sier Sayigh.

– Hans motivasjon er nesten helt sikkert knyttet til å presentere Russland som en seriøs internasjonal spiller og problemløser i Midtøsten på et tidspunkt hvor han trenger denne typen PR.

En bromance?

Det siste året har Netanyahu og Putin møttes fire ganger, i motsetning til ett møte mellom Israels statsminister og USAs president Barack Obama.

Også den israelske avisen Haarets er svært kritisk til det internasjonale medier betegner som en«bromance» mellom Vladimir og Benjamin.

– Til tross for langt bedre forbindelser opererer Russland fortsatt åpenlyst mot Israel i både diplomati- og sikkerhetssfæren, skriver Barak Ravid i en analyse i den israelske avisen Haaretz.

Putin har solgt toppmoderne missilbatterier til Iran, og russerne er svært interessert i å selge mer til nærmest hvem som helst.

Ravid trekker også frem at Russland har stemt mot Israel i viktige saker i FN, for eksempel en resolusjon som kartlegger firmaer som gjør forretninger med jødiske bosetninger i okkuperte områder.