Verden

«Ukjent» våpentype i bruk på Gazastripen

Bildene av ildkuler som røyklegger Gazastripen har ført til diskusjon om Israels bruk av våpen og ammunisjon er i strid med folkeretten. Norsk Folkehjelps våpenekspert sier fagfolkene er i villrede.

Ekspertene er usikre på hva slags våpen Israel benytter under bombingen på Gazastripen. REUTERS


Den britiske avisen The Times skriver at Israel muligens bruker ammunisjon som inneholder fosfor, noe som kan gi alvorlige brannskader og være i strid med folkretten. Andre tror det er klasevåpen som slippes over det tett befolkede palestinske området.

Men mangelen på bilder og rapporter fra kampsonene gjør at ekspertene er usikre på hva slags våpen som er i bruk.

– Jeg klarer ikke å få noe substansielt ut av bildene. Det er ingen som kan si hva slags våpen det er, sier Per Nergaard i Norsk Folkehjelp.

Han var mandag i kontakt med både britiske og amerikanske våpeneksperter uten at noen kunne gi noe svar.

– Men det er ikke klasevåpen i tradisjonell forstand. Det er viktig å få fram, sier Nergaard.

Nergaard sier generelt at det foreløpig ikke har kommet overlevelseshistorier, bilder eller andre rapporter som tyder på at Israel har tatt i bruk klasevåpen på Gazastripen, slik landet gjorde i Sør-Libanon i 2006.

Han tror det kan være en helt ny type våpen eller ammunisjon som blir brukt.

«Det er ingen som kan si hva slags våpen det er.»
Per Nergaard i Norsk Folkehjelp

Røyklegging

Ved siden av klasevåpen og fosforbomber, som har til hensikt å antenne målene de treffer, har det også vært spekulert på om det kan dreie seg om såkalte termobariske våpen. Dette er våpen som skaper et voldsomt lufttrykk på bakken. Men heller ikke dette fester Nergaard større lit til ut fra bildene han har sett.

– Min teori er at dette er våpen som blir brukt til å lage røyk på bakken, sier Nergaard. Slik «pyroteknisk ammunisjon» har til hensikt å blende eller skape distraksjon.

Dette støttes opp av uttalelser fra en israelsk sikkerhetsekspert i The Times om at røyken skal «blende fienden slik at våre styrker kan gå inn».

Røykleggingsvåpen kan inneholde fosfor, men har ikke samme virkning som brannstiftervåpen med fosfor, som altså ikke skal brukes i sivile områder ifølge folkeretten.

Ikke-dødelig våpen

Nergaard viser til at ildkulene man kan se på TV-bildene faller veldig sakte til bakken, og sier at dette tyder på at det ikke er tenkt som et våpen som dreper.

«Det vi ser er ikke klasevåpen i tradisjonell forstand.»
Oberstløytnant Halvor Johansen ved Forsvarets stabsskoleOberstløytnant Halvor Johansen ved Forsvarets stabsskole kan heller ikke si hva slags våpen Israel har tatt i bruk under framrykkingen på Gazastripen.

– Det vi ser er ikke klasevåpen i tradisjonell forstand, men det er klart at det kan ligne en slik kargoammunisjon som det kalles, som skytes ut med en konteiner og med mindre sprenglegemer inni seg, sier Johansen til NRK.

Avviser fosfor-bruk

Det israelske forsvaret avviser overfor The Times at det bruker fosfor og sier «Israel bruker materiell som er tillatt under folkeretten».

Nergaard påpeker at det uansett våpenbruk blir vanskeligere å skåne sivile når kampene nå raser på bakken etter en uke med luftangrep som er bedre egnet til å treffe militære mål mer presist. Men uansett er Nergaard kritisk til Israels moral når det gjelder våpenbruk.

– Israel har høy teknologisk kapasitet, men lav moral når det gjelder bruk av våpen, mener Nergaard.

 1. Les også

  Gaza: Krigen dag for dag

 2. Les også

  Barak om Gaza-offensiven: Andre ville gjort det samme

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  Står Hamas bak? Og gir folkeretten Israel lov til å skyte demonstranter? Her er fem svar på viktige spørsmål om blodbadet.

 2. VERDEN

  Israel brenner. Se bildene av den nye trusselen fra palestinerne.

 3. VERDEN

  Israel angrep Hamas-mål på Gazastripen. Våpenhvile mandag kveld, ifølge Hamas.

 4. VERDEN

  Ni palestinere drept og over 1.000 såret av israelske soldater på Gaza

 5. VERDEN

  Rakettangrep fra Gaza mot israelsk by

 6. VERDEN

  Over 600 raketter skutt mot Israel – Hamas vil fortsette angrepene