Verden

- Vi skal utveksle krigshistorier

Alle de gjenlevende presidentene møttes på et amerikansk supermøte onsdag.

Tre eks-presidenter, en president og en påtroppende president. F.v. George H.W. Bush, Barack Obama, george Bush, Bill Clinton og Jimmy Carter. J. SCOTT APPLEWHITE / AP

 • Anders Hedeman

De fem personene som onsdag møttes for første gang i Det Hvite Hus i Washington, har til sammen 24 år bak seg som øverste leder i USA.

Historisk

Det var intet mindre enn et historisk øyeblikk da de tidligere presidentene Jimmy Carter, George H. W. Bush, Bill Clinton, George Bush og påtroppende president Barack Obama oppholdt seg samtidig i det Ovale Kontor. Det er svært sjelden at så mange amerikanske eks-presidenter samles, og initiativet kom naturlig nok fra Barack Obama, bare 13 dager før tiltredelsesseremonien hans der han formelt blir erklært som ny president. Obama foreslo toppmøtet da han møtte Bush i november, og den sittende presidenten ga sitt samtykke til å holde den usedvanlige forsamlingen på lunsj i Det Hvite Hus — stedet de alle har til felles.

- Svært interessant lunsj

— Det kommer til å bli en svært interessant lunsj, lovet Bush før presidentmøtet, ifølge nyhetsbyrået AP. Han var usikker på hvilke samtaleemner makteliten ville komme inn på. - Jeg vet ikke. Jeg regner med at Obama kommer til å stille oss mange spørsmål. Hvis ikke, kommer vi til å utveksle krigshistorier, fleipet Bush. Bush understreket at de alle ønsker Obama lykke til i sin presidentperiode. Obama takket høflig for invitasjonen, og gjorde noen refleksjoner om sin forestående posisjon som en av verdens mektigste menn. - Alle disse mennene kjenner til presset og mulighetene ved presidentembedet. For meg er det usedvanlig å få mulighet til å rådføre meg med disse personene, sa Obama da de fem tok seg tid til å prate med pressen.

- Snakket om Gaza

Foruten den mer seremonielle møtet, hadde Bush og Obama en privat samtale om de alvorlige utfordringene som møter den nyvalgte presidenten om 13 dager. Talskvinne Dana Perino i Det Hvite Hus uttalte at de to snakket om finanskrisen og den spente situasjonen på Gazastripen. Alle deltakerne på lunsjmøtet har bodd i Det Hvite Hus: Jimmy Carter fra 1977 til 1981, George H.W. Bush fra 1989 til 1993, Bill Clinton fra 1993 til 2001 og George Bush fra 2001 til 2009. Den eneste av de amerikanske presidentene siden 1981 som manglet, var Ronald Reagan. Han døde i 2004, 93 år gammel.

Vi videreutvikler våre artikler.
Hjelp oss å forbedre, gi din tilbakemelding.
Gi tilbakemelding

Relevante artikler

 1. VERDEN

  George W. Bush mintes sin far med humor og følelser

 2. VERDEN

  «Den beste pappaen en sønn eller datter kunne ha bedt om»

 3. VERDEN

  Syv duellbrølere i amerikanske presidentvalg

 4. NYHETSANALYSE

  USA reviderer stadig sitt forhold til Bill Clinton. De liker ham mindre og mindre.

 5. VERDEN

  Obama får 3,5 millioner for å holde tale for Wall Street. Det kan koste ham pensjonen.

 6. VERDEN

  Ekspresidenter, familie og venner tok farvel med Barbara Bush